Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον αναλαμβάνει υπουργός Εξωτερικών

default image

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αντιδρώντας στην ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ για τον διορισμό του Τζόνσον, ανέφερε ότι προσβλέπει σε μια στενή συνεργασία μαζί του. Νέος υπουργός Οικονομικών ο Φίλιπ Χάμοντ

Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον διορίστηκε σήμερα υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας από τη νέα πρωθυπουργό Τερίσα Μέι.

Ο Τζόνσον ηγήθηκε της νικηφόρας εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει του δημοψηφίσματος του περασμένου μήνα.

Ωστόσο ο ρόλος του στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για τη μελλοντική σχέση του Λονδίνου με την ΕΕ αναμένεται ότι θα είναι περιορισμένος, καθώς η Μέι δημιούργησε ένα νέο χαρτοφυλάκιο αφιερωμένο στο Brexit.

Ο Ντέιβιντ Ντέιβις αναλαμβάνει υπουργός αρμόδιος για το Brexit

Ειδικότερα, η πρωθυπουργός της Βρετανίας διόρισε τον Ντέιβιντ Ντέιβις στη θέση του νέου υπουργού ο οποίος θα χειριστεί τις διαπραγματεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποχώρησή του από αυτήν.

«Η βασίλισσα ενέκρινε τον διορισμό του Ντέιβιντ Ντέιβις στη θέση του υπουργού Αρμόδιου για την Αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε η ανακοίνωση του αριθμού 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Ντέιβις, σημαίνον στέλεχος των Συντηρητικών στο βρετανικό κοινοβούλιο και ατυχήσας αντίπαλος του Ντέιβιντ Κάμερον στην κούρσα για την ηγεσία των Τόρις το 2005, διορίστηκε υπουργός Αρμόδιος για την Αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε άρθρο του το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπο Conservative Home τη Δευτέρα, ο Ντέιβις, σθεναρός υποστηρικτής του Brexit, εξέφερε την άποψη ότι το Λονδίνο δεν θα πρέπει να βιαστεί να επικαλεστεί το Άρθρο 50 (της Συνθήκης της Λισαβόνας) ώστε να αρχίσει η διαδικασία εξόδου του ΗΒ από την ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αντιδρώντας στην ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ για τον διορισμό του Τζόνσον, ανέφερε ότι προσβλέπει σε μια στενή συνεργασία μαζί του.

Νωρίτερα, αρχικά το BBC μετέδωσε και κατόπιν η Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε ότι η Άμπερ Ραντ διορίζεται υπουργός Εσωτερικών—μέχρι σήμερα ήταν υφυπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής—ενώ έγινε επίσης γνωστό από το γραφείο της Μέι ότι ο Μάικλ Φάλον θα παραμείνει στο υπουργείο Άμυνας. Ο Φάλον υπηρετεί στο αξίωμα από το 2014.

Ο Φίλιπ Χάμοντ ο νέος υπουργός Οικονομικών

Ο μέχρι σήμερα υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών.

Ο Τζορτζ Όζμπορν, υπουργός Οικονομικών από το 2010 και στενός συνεργάτης του προκατόχου της Μέι, του Ντέιβιντ Κάμερον, παραιτήθηκε από την κυβέρνηση, ανέφερε νωρίτερα ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. Ο Όζμπορν θεωρείτο προαλειφόμενος διάδοχος του Κάμερον ως το δημοψήφισμα του περασμένου μήνα και την επικράτηση του Brexit. Ο τέως υπουργός Οικονομικών ήταν από τους πρωταγωνιστές της εκστρατείας υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα