Βρετανία: Πολιτικός “σεισμός” από τη σωρεία παραιτήσεων – “Τρίζει” η καρέκλα του Τζόνσον

Βρετανία: Πολιτικός “σεισμός” από τη σωρεία παραιτήσεων – “Τρίζει” η καρέκλα του Τζόνσον
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον AP / @Paul White

Κυβερνητικό χάος στη Βρετανία, μετά τις παραιτήσεις υπουργών και βουλευτών της κυβέρνησης Τζόνσον. "Καταρρέει" ο Βρετανός πρωθυπουργός, "τρίβει τα χέρια της" η αντιπολίτευση. Παραιτήθηκε και ο αντιπρόεδρος των Τόρις.

Η αρχή της κατάρρευσης ενός… πολιτικού ντόμινο της βρετανικής κυβέρνησης ξεκίνησε από την παραίτηση των υπουργών Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ και αντίστοιχα, της Υγείας, Σάτζιντ Τζάβιντ, βυθίζοντας σε κρίση την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

Ο Τζάβιντ δήλωσε πως ότι έχασε την εμπιστοσύνη του στην ικανότητα του Τζόνσον να κυβερνά προς το εθνικό συμφέρον μετά από μια σειρά σκανδάλων, λέγοντας ότι «δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει με ήσυχη τη συνείδησή του».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πολλοί βουλευτές και η κοινή γνώμη έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα του Τζόνσον να κυβερνά για το εθνικό συμφέρον.

«Λυπάμαι που το λέω, ωστόσο, ότι είναι σαφές για μένα ότι αυτή η κατάσταση δεν θα αλλάξει υπό την ηγεσία σας – και ως εκ τούτου έχετε χάσει την εμπιστοσύνη μου επίσης», είπε ο Τζάβιντ σε επιστολή του προς τον Τζόνσον.

Από την πλευρά του ο Σουνάκ, με επιστολή του παράλληλα που ανάρτησε στο twitter, γνωστοποιώντας την παραίτησή του από το πόστο του υπουργού Οικονομικών είπε πως με δισταγμό πήρε την απόφαση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι».

«Έγινε ξεκάθαρο σε μένα ότι οι προσεγγίσεις μας είναι θεμελιωδώς πολύ διαφορετικές» τόνισε ο Σουνάκ στην επιστολή του προς τον Τζόνσον.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε στον πρώην υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ και τον πρώην υπουργό Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ ότι λυπάται που τους βλέπει να παραιτούνται. Ο Τζόνσον έκανε τα σχόλια αυτά σε επιστολές που έστειλε στους δύο πρώην υπουργούς του, τις οποίες έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του.

Ο Ναντίμ Ζαχάουι διορίστηκε υπουργός Οικονομικών

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διόρισε το βράδυ της Τρίτης τον υπουργό Παιδείας της κυβέρνησής του, τον Ναντίμ Ζαχάουι, στη θέση του υπουργού Οικονομικών, από την οποία ο Ρίσι Σουνάκ παραιτήθηκε λίγες ώρες νωρίτερα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ηγεσία του Τζόνσον.

Οι υπηρεσίες του Τζόνσον ανέφεραν ότι η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ είχε εγκρίνει τον διορισμό του Ζαχάουι.

Κούρδος γεννημένος στο Ιράκ, ο Ζαχάουι έφθασε στο Ηνωμένο Βασίλειο μαζί με την οικογένειά του χωρίς να ξέρει λέξη αγγλικά και στη συνέχεια ακολούθησε μια προσοδοφόρα καριέρα στις επιχειρήσεις.

Βρετανία: Παραιτήθηκε και ο αντιπρόεδρος των Συντηρητικών, Μπιμ Αφολάμι

Ένας από τους αντιπροέδρους του Συντηρητικού κόμματος, ο Μπιμ Αφολάμι, παραιτήθηκε απόψε από το αξίωμά του, όπως ανέφερε μέσω του Twitter η πολιτική συντάκτρια του TalkTV, Κέιτ Μακάν.

Την πληροφορία αναπαράγουν και άλλα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Αφολάμι ήταν αντιπρόεδρος του κόμματος αρμόδιος για τη Νεολαία.

Δύο βουλευτές παραιτούνται από την κυβέρνηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ηγεσία του Τζόνσον

Δύο βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος στη Βρετανία παραιτήθηκαν από τις κυβερνητικές θέσεις τους που δεν ήταν υψηλόβαθμες την Τρίτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ηγεσία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Οι ιδιωτικοί γραμματείς του κοινοβουλίου Τζόναθαν Γκούλις και Σακίμπ Μπάτι ανάρτησαν τις επιστολές παραίτησής τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι κοινοβουλευτικοί ιδιωτικοί γραμματείς βοηθούν τους υπουργούς στο έργο τους.

“Τρίζει” η καρέκλα του Τζόνσον

Όπως παρατηρούν οι αναλυτές στο Λονδίνο μετά την παραίτηση των δύο αυτών κορυφαίων στελεχών της βρετανικής κυβέρνησης o πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται στο «χείλος της κατάρρευσης». Την τρέχουσα περίοδο μάλιστα τα δύο αυτά υπουργεία θεωρούνται «καυτές πατάτες».

Το Οικονομικών γιατί ο νέος υπουργός θα πρέπει να διαχειριστεί το ολοένα και αυξανόμενο κόστος ζωής που πλήττει κυρίως τα φτωχά κοινωνικά στρώματα της χώρας ενώ ο πληθωρισμός εξακολουθεί να καλπάζει και το Υγείας γιατί είναι σχεδόν βέβαιο ότι η πανδημία του κορονοϊού κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει. Σύμφωνα με την Daily Telegraph, ο Τζόνσον θα διορίσει τον προσωπάρχη της Ντάουνινγκ Στριτ, Στιβ Μπάρκλεϊ, στη θέση του υπουργού Υγείας.

Σημειώνεται ότι η παραίτηση των δύο υπουργών ήρθε λίγο μετά την παραδοχή της Ντάουνινγκ Στριτ ότι ο πρωθυπουργός είχε «ξεχάσει» πως ενημερώθηκε το 2019 για την διεξαγωγή έρευνας για σεξουαλική παρενόχληση κατά του τότε Υφυπουργού Ευρώπης Κρις Πίντσερ.

Ο Πίντσερ πρόσφατα παραιτήθηκε από το τελευταίο του αξίωμα, αυτό του αναπληρωτή υπευθύνου για την κομματική πειθαρχία, καθώς όπως παραδέχθηκε, εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ θώπευσε δύο άντρες σε λέσχη του κόμματος των Συντηρητικών την προηγούμενη εβδομάδα.

“Τρίβει τα χέρια της” η αντιπολίτευση

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος στη Βρετανία, Κιρ Στάρμερ, δήλωσε ότι θα δεχόταν ευμενώς τη διενέργεια πρόωρων εκλογών και ότι η χώρα χρειάζεται αλλαγή κυβέρνησης, αφού ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχασε δύο από τους βασικούς υπουργούς του που παραιτήθηκαν σήμερα.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν θα υποστήριζε τη διενέργεια εθνικών εκλογών εάν προκηρύσσονταν τις επόμενες δύο εβδομάδες, ο Στάρμερ απάντησε: “Ναι. Χρειαζόμαστε μια νέα αρχή για τη Βρετανία. Χρειαζόμαστε αλλαγή κυβέρνησης και αυτή η κυβέρνηση καταρρέει”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα