Βρετανία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας – Στη θέση του ο Γκραντ Σαπς

Βρετανία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας – Στη θέση του ο Γκραντ Σαπς
Μπεν Γουάλας AP

Η βρετανική κυβέρνηση όρισε σήμερα τον πρώην υπουργό Ενέργειας Γκραντ Σαπς νέο υπουργό Άμυνας της χώρας, αντικαθιστώντας τον Μπεν Γουάλας.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, ο οποίος έπαιξε βασικό ρόλο στην υποστήριξη της Ουκρανίας απέναντι στη ρωσική εισβολή και είχε πρόσφατα προειδοποιήσει ότι επιθυμεί να εγκαταλείψει τη θέση του, παραιτήθηκε επίσημα, ανακοίνωσε σήμερα η Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο 53χρονος Γουάλας είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού την πρόθεσή του να αποσυρθεί από την πολιτική ζωή έπειτα από εννέα χρόνια στην κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων στην Άμυνα.

«Εκλέχτηκα βουλευτής το 2005 και μετά τόσα χρόνια είναι καιρός να επενδύσω σε πτυχές της ζωής μου που έχω παραμελήσει και να εξερευνήσω νέες ευκαιρίες», έγραψε στην επιστολή παραίτησής του που έδωσε στην δημοσιότητα το γραφείο του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, ο οποίος πρέπει να ανακοινώσει πολύ σύντομα το όνομα του διαδόχου του υπουργού του.

Νέος υπουργός Άμυνας ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γκραντ Σαπς

Η βρετανική κυβέρνηση όρισε σήμερα τον πρώην υπουργό Ενέργειας Γκραντ Σαπς νέο υπουργό Άμυνας της χώρας, αντικαθιστώντας τον Μπεν Γουάλας, ο οποίος δήλωσε ότι ήθελε να αποχωρήσει μετά τέσσερα χρόνια στον ρόλο και ότι θα παραιτηθεί από βουλευτής στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Αυτή θα είναι η πέμπτη κυβερνητική θέση του Σαπς τον τελευταίο χρόνο, αφού υπηρέτησε σε τέσσερα διαφορετικά υπουργεία – Μεταφορών, Εσωτερικών υποθέσεων, Επιχειρήσεων και στη συνέχεια στην ενέργεια.

Ο ηγετικός ρόλος του Γουάλας στην στήριξη της Ουκρανίας

Ο Γουάλας, ο οποίος είχε προβληθεί ως πιθανός διάδοχος του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, η θητεία ωστόσο του οποίου παρατάθηκε κατά έναν χρόνο, είχε αναλάβει ηγετικό ρόλο στη διαμόρφωση της αντίδρασης της Βρετανίας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι.

Υπό τον ίδιο, η Βρετανία παρείχε στρατιωτική βοήθεια ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων λιρών (2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων) στο Κίεβο το 2022 και έγινε η πρώτη χώρα που άρχισε να προμηθεύει την Ουκρανία με πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς τον Μάιο του τρέχοντος έτους για να βοηθήσει να τερματιστεί ο μεγαλύτερος χερσαίος πόλεμος στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Γουάλας παρέμεινε στη θέση του πέρυσι, όταν η Βρετανία πέρασε μια από τις πιο ταραχώδεις περιόδους στην πολιτική της ιστορία, με την αποχώρηση δύο πρωθυπουργών λόγω σκανδάλων και οικονομικής αναταραχής.

Η αποχώρηση του δημοφιλούς Γουάλας δυσαρέστησε κάποιους στους κόλπους του Συντηρητικού Κόμματος, ωστόσο δεν αναμένεται πως αυτό θα αλλάξει την υποστήριξη της Βρετανίας προς την Ουκρανία έναντι της Ρωσίας.

Τι αναφέρει στην επιστολή παραίτησής του

Στην επιστολή παραίτησης που απέστειλε ο Γουάλας σήμερα στον πρωθυπουργό της χώρας Ρίσι Σούνακ δηλώνει τη συνεχιζόμενη υποστήριξή του προς την κυβέρνηση, προειδοποιώντας ταυτόχρονα τον Βρετανό πρωθυπουργό να μην αντιμετωπίζει την άμυνα ως “διακριτική δαπάνη” δεδομένου ότι ο ίδιος ήταν γνωστός υπέρμαχος της αύξησης των αμυντικών δαπανών.

“Αυτό ήταν φίλοι μου. Ήταν τιμή μου να υπηρετήσω αυτό το σπουδαίο έθνος”, έγραψε ο Γουάλας στην πλατφόρμα X (γνωστή ως Twitter).

Ο Σούνακ εξήρε τον Γουάλας για το έργο του αναφέροντας στην απαντητική επιστολή του: “Υπηρετήσατε την χώρα μας σε τρεις από τις πιο απαιτητικές θέσεις στην κυβέρνηση: υπουργός Άμυνας, υφυπουργός Ασφαλείας και υφυπουργός για τη Βόρεια Ιρλανδία . Κατανοώ πλήρως την επιθυμία σας να παραιτηθείτε έπειτα από οκτώ χρόνια επιτελώντας τις υπουργικές υποχρεώσεις σας”.

Η θητεία του στο υπουργείο Άμυνας

Πρώην λοχαγός του βρετανικού στρατού ο 53χρονος Γουάλας ορίστηκε υπουργός Άμυνας το 2019 από τον φίλο και σύμμαχό του, τον πρώην πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, αφού είχε υπηρετήσει σε κατώτερες υπουργικές θέσεις σε προηγούμενες κυβερνήσεις: υπό την κυβέρνηση Μέι, υπηρέτησε ως υφυπουργός αρμόδιος για ζητήματα Ασφαλείας και Οικονομικού Εγκλήματος, από το 2016 έως το 2019, και υπό την κυβέρνηση Κάμερον, υπηρέτησε ως υφυπουργός για τη Βόρεια Ιρλανδία από το 2015 έως το 2016.

Μαζί με τον Τζόνσον ο Γουάλας έγινε σύντομα ένθερμος υποστηρικτής της Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας τον περασμένο χρόνο δελεάζοντας και άλλες χώρες ώστε να βοηθήσουν στην προμήθεια της Ουκρανίας με τα όπλα που ζητούσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ωστόσο, η απογοήτευσή του που δεν έλαβε την θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ νωρίτερα φέτος δεν μπόρεσε να κρυφτεί κατά τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας τον περασμένο μήνα, όταν είπε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να δείξει ευγνωμοσύνη και όχι να αντιμετωπίζει τους συμμάχους της σαν την “Amazon”.

Στη συνέχεια, έγραψε στα ουκρανικά στο Twitter ότι τα σχόλιά του “παρερμηνεύτηκαν σε έναν βαθμό” και ότι, αντίθετα, ήθελε να υπογραμμίσει ότι η σχέση του Λονδίνου με το Κίεβο δεν είναι σχέση συναλλαγών, αλλά συνεργασίας.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα