Βρετανία: Στη δίνη της καταιγίδας Μπαμπέτ η Σκωτία – Πλημμύρες, εκκενώσεις και δύο νεκροί

Διαβάζεται σε 3'
Καταιγίδα Μπαμπέτ στη Βρετανία
Καταιγίδα Μπαμπέτ στη Βρετανία AP Photo/Frank Augstein

Βροχές ασυνήθιστης έντασης και ισχυροί άνεμοι πλήττουν τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ η Σκωτία παραμένει σε “κόκκινο συναγερμό” λόγω της καταιγίδας Μπαμπέτ. Αεροσκάφος βγήκε εκτός διαδρόμου στην προσγείωση.

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη σφοδρή καταιγίδα Μπαμπέτ που, αφού έπληξε τη Σκωτία προξενώντας σοβαρές πλημμύρες, κατευθύνεται τώρα προς τις σκανδιναβικές χώρες.

Καταρρακτώδεις βροχές και ισχυροί άνεμοι σάρωσαν μια μεγάλη ζώνη, από τη Βόρεια Ιρλανδία μέχρι τη βόρεια Βρετανία. Η Σκωτία παραμένει σε «κόκκινο συναγερμό» μέχρι αύριο Σάββατο (21/10), καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι οι βροχές, ασυνήθιστης έντασης, θα συνεχιστούν.

Μια γυναίκα 57 ετών βρέθηκε νεκρή σε έναν ποταμό στην παράκτια περιοχή Άνγκους, μεταξύ Εδιμβούργου και Αμπερντίν. Ένας άνδρας 56 ετών σκοτώθηκε όταν δέντρο έπεσε πάνω στο αυτοκίνητό του, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Εκατοντάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από χθες Πέμπτη (19/10), επειδή πλημμύρισαν πολλές κοινότητες, όπως το παραθαλάσσιο Μπρέτσιν όπου άνδρες της ακτοφυλακής πήγαιναν από πόρτα σε πόρτα για να ζητήσουν από τους κατοίκους να φύγουν.

«Τα φράγματα του Μπρέτσιν υποχώρησαν γύρω στις 4 τα ξημερώματα και η στάθμη του ποταμού είναι κατά 4,4 μέτρα υψηλότερη από το συνηθισμένο. Αυτό δεν έχει προηγούμενο» ανέφερε το τοπικό δημοτικό συμβούλιο στην πλατφόρμα Χ. Σε ορισμένες γειτονιές οι άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στα σπίτια τους, ανέφερε εξάλλου μια δημοτική σύμβουλος, η Τζιλ Σκοτ. Οι διασώστες «προσπαθούν να τους φτάσουν με βάρκες αλλά δεν μπορούν γιατί το ρεύμα είναι πολύ ισχυρό», πρόσθεσε.

Πολλά σχολεία παρέμειναν σήμερα Παρασκευή (20/10) κλειστά ενώ προβλήματα καταγράφονται σε δρόμους και σε σιδηροδρομικές γραμμές. Περίπου 20.000 κατοικίες έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ωστόσο οι περισσότερες βλάβες έχουν πλέον αποκατασταθεί.

Στην Ιρλανδία, την πρώτη χώρα που έπληξε η Μπαμπέτ την Τετάρτη, εκατοντάδες κατοικίες πλημμύρισαν στο Κορκ και οι τοπικές αρχές λένε ότι δεν έχει ξανασυμβεί τέτοια καταστροφή εδώ και τουλάχιστον τριάντα χρόνια. Στην πόλη Μίντλετον αναπτύχθηκε στρατός για να εκκενώσει τα σπίτια και ένα νοσοκομείο.

Αεροσκάφος βγήκε εκτός διαδρόμου κατά την προσγείωση

Μάλιστα, το απόγευμα της Παρασκευής (20/10) στο αεροδρόμιο Λιντς Μπράντφορντ ένα αεροπλάνο βγήκε από τον διάδρομο προσγείωσης εν μέσω ισχυρής βροχής και θυελλωδών ανέμων, σύμφωνα με το BBC. Πρόκειται για πτήση της TUI από την Κέρκυρα, ανακοίνωσε η εταιρεία.

Η LBA είπε ότι όλοι οι επιβάτες αποβιβάστηκαν με ασφάλεια από το αεροπλάνο και το αεροδρόμιο έκλεισε, ενώ οι ταξιδιώτες να καλούνται να επικοινωνήσουν με τις αεροπορικές εταιρείες σχετικά με τα προγραμματισμένα ταξίδια τους. Η Πυροσβεστική και Διάσωσης του Δυτικού Γιορκσάιρ ανέφερε ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή πυρκαγιές.

Ένας εκπρόσωπος του LBA δήλωσε: «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί από αυτό το περιστατικό και ότι όλοι οι επιβάτες έχουν πλέον αποβιβαστεί με ασφάλεια από το αεροσκάφος. Το αεροδρόμιο είναι πλέον κλειστό. Συνεργαζόμαστε με την αεροπορική εταιρεία, τις αρμόδιες ομάδες επιχειρήσεων και τις αρχές έκτακτης ανάγκης για να επιλύσουμε αυτήν την κατάσταση και να επιστρέψουμε τις υπηρεσίες με ασφάλεια το συντομότερο δυνατό. Ζητάμε από τους επιβάτες να επικοινωνήσουν με την αεροπορική τους εταιρεία για να ελέγξουν την κατάσταση της πτήσης τους πριν ταξιδέψουν στο αεροδρόμιο».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα