Βρέθηκε η ντομάτα που είχε εξαφανιστεί από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Διαβάζεται σε 2'
Βρέθηκε η ντομάτα που είχε εξαφανιστεί από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
Η ντομάτα που απέδρασε πριν 8 μήνες, από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό βρέθηκε. NASA

Ο Φρανκ Ρούμπιο πέρασε 371 στο διάστημα. Στο πλαίσιο της αποστολής του ήταν η καλλιέργεια ντομάτας που ήταν εξαφανισμένη για 8 μήνες. Ο Ρούμπιο κατηγορήθηκε πως την έφαγε. Τώρα απαλλάσσεται.

Ο Φρανκ Ρούμπιο είναι ο Αμερικανός αστροναύτης κάτοχος του νέου ρεκόρ παραμονής στο διάστημα.

Πέρασε 371 ημέρες εκεί, πριν επιστρέψεις στη Γη στις 27/9. Ο στόχος της αποστολής του είχε να κάνει με τον εμπλουτισμό των γνώσεων για το πώς μπορούν να συντηρηθούν οι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, σε χρονικά μεγάλες αποστολές.

Μεταξύ όσων έκανε στο International Space Station (ISS) ήταν να πάρει μέρος σε ένα γεωργικό πείραμα, στο πλαίσιο του οποίου καλλιεργήθηκε μια ντομάτα από σπόρους, σε περιβάλλον μικροβαρύτητας.

Ο ISS έχει το δικό του σύστημα παραγωγής λαχανικών, γνωστό ως Veggie. Ο Ρούμπιο ήταν μεταξύ των αστροναυτών που είχαν την ευκαιρία να εργαστούν σε αυτό.

Η NASA έτρεξε το δικό της πείραμα, το οποίο ονόμασε Veg-05.

ΔΩΔΕΚΑ ΚΑΡΠΟΙ ΕΥΔΟΚΙΜΗΣΑΝ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Eρευνήθηκε και το αν η αλληλεπίδραση με φυτά στο περιβάλλον διαστημικών πτήσεων προσφέρει ψυχολογική ανάταση ή επηρέασε με άλλο τρόπο τη διάθεση των αστροναυτών.

Εκτός της αξιολόγησης της βιωσιμότητας και των επιπτώσεων της διαστημικής πτήσης στην ανάπτυξη των καρπών υπό διαφορετικές συνθήκες φωτός, το πείραμα πρόσφερε και γευστικές δοκιμές στους αστροναύτες.

Η ντομάτα που καλλιέργησε ο Ρούμπιο ήταν ένας από τους μόλις 12 καρπούς που φύτρωσαν και ωρίμασαν με επιτυχία στο διάστημα.Παρ’ όλα αυτά, δεν κατάφερε να τη γευτεί στη συγκομιδή της 29ης Μαρτίου του 2023, καθώς είχε εξαφανιστεί ανεξήγητα.

Όλοι κατηγόρησαν τον αστρουναύτη πως την έφαγε.

Εκείνος εξηγούσε ότι το φρούτο ‘απέδρασε’ στην επιχείρηση συγκομιδής και πως είχε περάσει 20 ώρες στην αναζήτηση της, δίχως όμως να καταφέρει να την εντοπίσει.

Επέμενε πως είναι αθώος στις ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Εξέφρασε και την ελπίδα ότι μια ημέρα η ντομάτα θα βρεθεί.

Κανείς όμως, δεν τον πίστευε.

Ώσπου οκτώ μήνες αργότερα, στις 6/12 τα απομεινάρια της μοναδικής αυτής, ντομάτας εντοπίστηκαν από επταμελές πλήρωμα που έκανε και live streaming για την συμπλήρωση της επετείου των 25 χρόνων του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού.

Όπως είπαν «επιτέλους απαλλάσσεται ο καλός μας φίλος Φρανκ Ρούμπιο».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα