Βρυξέλλες: Ο τζιχαντιστικός πυρήνας του Αμπρινί σχεδίαζε νέα επίθεση στη Γαλλία

default image

Απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά του συλληφθέντος Μοχάμαντ Αμπρινί, ενώ τα στοιχεία δείχνουν πως ο πυρήνας του σχεδίαζε νέα επίθεση στη Γαλλία. Αισιόδοξος ο πατέρας του Αμπντεσλάμ ότι θα συνεργαστεί με τις αρχές

Δίωξη για «τρομοκρατικές δολοφονίες» ασκήθηκε σήμερα από τη βελγική δικαιοσύνη κατά του συλληφθέντα την περασμένη Παρασκευή Μοχάμεντ Αμπρινί, στα πλαίσια των ερευνών για τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου.

Παράλληλα, η ίδια πηγή ανέφερε πως ο πυρήνας των τζιχαντιστών στις Βρυξέλλες σχεδίαζε και νέο ένοπλο πλήγμα στη Γαλλία, αλλά εν τέλει αποφάσισε να εκτελέσει εσπευσμένα υπό την πίεση του χρόνου και των ερευνών τις επιθέσεις στη βελγική πρωτεύουσα

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα προκύπτουν από την εισαγγελική έρευνα κι επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στον Τύπο.

“Η ομοσπονδιακή εισαγγελία επιβεβαιώνει ότι προκύπτει από πολλά στοιχεία της έρευνας πως αρχικός στόχος της τρομοκρατικής οργάνωσης ήταν να πλήξει ξανά τη Γαλλία. Ωστόσο η οργάνωση αιφνιδιάστηκε από την ταχεία εξέλιξη της έρευνας και τελικά αποφάσισε βιαστικά να πραγματοποιήσει επίθεση πιο κοντά, να χτυπήσει τις Βρυξέλλες”, δήλωσε ο εισαγγελέας δύο ημέρες μετά τη σύλληψη του Αμπρινί.

Τέσσερις και πλέον μήνες μετά τη σφαγή στο Παρίσι (130 νεκροί), η βελγική αστυνομία κατάφερε μεγάλο πλήγμα στον πυρήνα των τρομοκρατών με τη σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, του βασικού υπόπτου, στις Βρυξέλλες, στις 18 Μαρτίου.

Στις 22 Μαρτίου, η διπλή επίθεση αυτοκτονίας στο διεθνές αεροδρόμιο Ζαβεντέμ των Βρυξελλών και η επίθεση ενός καμικάζι μέσα σε σταθμό του μετρό στην καρδιά της συνοικίας όπου βρίσκονται τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκάλεσαν τον θάνατο 32 ανθρώπων στις Βρυξέλλες.

Την Παρασκευή, η βελγική δικαιοσύνη συνέλαβε στο δήμο ‘Αντερλεχτ των Βρυξελλών τον Βελγο-μαροκινό Μοχάμεντ Αμπρινί, 31 ετών, παιδικό φίλο των αδελφών Αμπντεσλάμ, ο οποίος καταζητείτο μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Ο ίδιος παραδέχθηκε κατά τη διάρκεια της ανάκρισης ότι είναι ο τρίτος άνδρας που συνόδευε τους δύο καμικάζι στο αεροδρόμιο και έφυγε από το σημείο αυτό ακριβώς πριν από τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας. Είπε ότι είναι “ο άνδρας με το καπέλο” που οι ερευνητές προσπαθούσαν να εντοπίσουν βάσει φωτογραφιών από κάμερες ασφαλείας.

Ο Αμπρινί σε βάρος του οποίου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για τις επιθέσεις στο Παρίσι, πλέον κατηγορείται και από τη βελγική δικαιοσύνη σε σχέση με τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, για “συμμετοχή στη δράση τρομοκρατικής οργάνωσης, τρομοκρατικές δολοφονίες και απόπειρες τρομοκρατικών δολοφονιών”.

 

Ο πατέρας του Σαλάχ Αμπντεσλάμ ελπίζει ότι ο γιος του θα μιλήσει στη δικαιοσύνη

Ο πατέρας του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, βασικού υπόπτου για τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, εκφράζει την ελπίδα ότι ο γιος του θα μιλήσει στη δικαιοσύνη, όπως προκύπτει από συνέντευξή του που μεταδόθηκε σήμερα το πρωί από τον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Ερωτηθείς κατά την έξοδό του από τις φυλακές της Μπριζ, στο Βέλγιο, όπου κρατείται ο γιός του, ο 67χρονος πατέρας δήλωσε πως «ευελπιστώ ότι θα μιλήσει ενώπιον της δικαιοσύνης».

«Θα δικασθεί», «αυτή είναι η δικαιοσύνη», «όποιος έχει κάνει κάτι θα πρέπει να πληρώσει», δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας «ελπίζω πως όλοι τους θα μιλήσουν».

«Δεν γνωρίζω πως τα παιδιά μπλέκουν σε τέτοιες κομπίνες, ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι περνάει από το μυαλό τους», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο πατέρας του Αμπντεσλάμ δηλώνει «άρρωστος», πρόσθεσε πως δεν βγαίνει πλέον «σχεδόν ποτέ», επαναλαμβάνοντας πως είναι «θλιμμένος».

«Εγώ είμαι εδώ, στο Βέλγιο, 40 χρόνια, ζούμε εδώ, ήμασταν ευτυχισμένοι, νοιώθαμε καλά, βγαίναμε έξω, διασκεδάζαμε, τώρα δεν μπορούμε να βγούμε ούτε έξω από το σπίτι μας», πρόσθεσε.

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ πρόκειται να εκδοθεί στη Γαλλία, όμως η βελγική δικαιοσύνη θέλει πρώτα να τον ανακρίνει για τα ένοπλα επεισόδια που συνέβησαν στις Βρυξέλλες τρεις ημέρες πριν τη σύλληψή του.

Την Παρασκευή συνελήφθη στις Βρυξέλλες κι ένας φίλος του Αμπντεσλάμ, ο Μοχάμεντ Αμπρινί, που θεωρείται ύποπτος για τις επιθέσεις στο Παρίσι, αλλά και το τρομοκρατικό χτύπημα στο αεροδρόμιο της βελγικής πρωτεύουσας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα