Χάικο Μάας: “Περίπλοκες” οι σχέσεις Γερμανίας – ΗΠΑ

Χάικο Μάας: “Περίπλοκες” οι σχέσεις Γερμανίας – ΗΠΑ
Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας AP

Όσα δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ για τις γερμανοαμερικανικές σχέσεις, μετά την διαταγή Τραμπ για απόσυρση αμερικανών στρατιωτών από τις βάσεις στην Γερμανία.

Η σχέση της Γερμανίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι «περίπλοκη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας σε συνέντευξη στην Bild, εκφράζοντας τη λύπη του για την σχεδιαζόμενη απόσυρση Αμερικανών στρατιωτών από βάσεις επί γερμανικού εδάφους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέταξε τον στρατό των ΗΠΑ να αποσύρει 9.500 στρατιώτες από τη Γερμανία, δήλωσε την Παρασκευή ένας Αμερικανός ανώτερος αξιωματούχος.

«Εφόσον φτάσουμε στην απόσυρση μέρους των αμερικανών στρατιωτικών δυνάμεων, θα το λάβουμε αυτό υπόψη. Εκτιμούμε τη συνεργασία με τις αμερικανικές δυνάμεις που έχει αναπτυχθεί εδώ και δεκαετίες. Είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών μας» δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Ο Μάας αναγνώρισε προβλήματα στις γερμανοαμερικανικές σχέσεις, λέγοντας: «Είμαστε στενοί εταίροι στη διατλαντική συμμαχία. Αλλά: Είναι περίπλοκο».

Το Σάββατο, εξέχοντα κοινοβουλευτικά μέλη του κυβερνώντος συντηρητικού σχηματισμού της καγκελάριου Άγγελα Μέρκελ επέκριναν την απόφαση Τραμπ να διατάξει τον αμερικανικό στρατό να αποσύρει 9.500 στρατιώτες από βάσεις επί γερμανικού εδάφους.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε χωρίς να κατονομαστεί, ανέφερε την Παρασκευή ότι η αποχώρηση των στρατιωτών ήταν αποτέλεσμα μηνών εργασίας του αρχηγού του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγού Μαρκ Μάιλι και δεν είχε καμία σχέση με τις εντάσεις μεταξύ Τραμπ και Μέρκελ.

Ως πιθανή αιτία για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, το Spiegel την Παρασκευή ανέφερε την οργή του για την Μέρκελ, η οποία δεν δέχτηκε την πρόσκληση να συμμετάσχει με φυσική παρουσία στην Σύνοδο της G7 που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ αυτές τις μέρες. Η Καγκελάριος αρνήθηκε να μεταβεί στις ΗΠΑ, επικαλούμενη την κατάσταση με τον κορονοϊό.

Η Wall Street Journal από την πλευρά της σε δημοσίευμα την Παρασκευή φιλοξένησε δήλωση Αμερικανού κυβερνητικού αξιωματούχου ο οποίος δεν κατονομάζεται και συνέδεσε άμεσα την απόσυρση των στρατιωτών με το συγκεκριμένο θέμα.

Η Γερμανία είναι για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ένας από τους σημαντικότερους στρατιωτικούς κόμβους παγκοσμίως. Συνολικά υπηρετούν επί γερμανικού εδάφους περίπου 35.000 Αμερικανοί στρατιώτες και επιπλέον 17.000 Αμερικανοί και 12.000 Γερμανοί πολίτες, οι οποίοι απασχολούνται από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ. Από τις βάσεις στην Γερμανία εξυπηρετούνται οι αμερικανικές αποστολές στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και την Αφρική, ενώ εκεί νοσηλεύονται και πολλοί τραυματίες των αμερικανικών δυνάμεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα