Χαμάς: Τέλος η ανταλλαγή ομήρων αν δεν σταματήσει η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα

Διαβάζεται σε 7'
Βομβαρδισμοί
Βομβαρδισμοί AP Photo/Leo Correa

Σφοδρότερες από ποτέ οι μάχες στη Γάζα με επίκεντρο το Χαν Γιουνίς, όπου το Ισραήλ εκτιμά ότι κρύβεται η ηγεσία της Χαμάς.Υπεύθυνη η Χαμάς για την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων, λέει ο Μπάιντεν

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι σφοδρότερες μάχες από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα, με επίκεντρο την πόλη του Χαν Γιουνίς που βρίσκεται στον νότο, ενώ εκατομμύρια άμαχοι δεν έχουν τρόπο διαφυγής από τους βομβαρδισμούς, καθώς αυτοί εκτείνονται κατά μήκος ολόκληρης της Λωρίδας της Γάζας.

Οι IDF που έχουν περάσει πλέον στη β’ φάση του πολέμου, πλήττουν με μεγαλύτερη ακόμα ένταση τη Γάζα. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η χερσαία εισβολή τους στη νότια Γάζα, καθώς περικυκλώνουν τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λωρίδας, το Χαν Γιουνίς, όπου εκτιμούν ότι κρύβεται η ηγεσία της Χαμάς, ενώ ο απολογισμός των νεκρών συνεχίζει να αυξάνει.

IDF: Οι πιο σφοδρές μάχες από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης

Ισραηλινές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από μαχητικά αεροσκάφη που έχουν ρίξει εκατοντάδες βόμβες και άλλα πυρομαχικά, εμπλέκονται στη σφοδρότερη ημέρα μαχών μετά την έναρξη της εισβολής τους στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε σήμερα το απόγευμα ένας Ισραηλινός ανώτερος στρατιωτικός διοικητής.

«Βρισκόμαστε στην πιο έντονη μέρα μετά την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης», δήλωσε ο στρατηγός Γιαρόν Φίνκελμαν, επικεφαλής των δυνάμεων των IDF που διεξάγουν επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ισραηλινές δυνάμεις μάχονται στη Τζαμπάλια, βόρεια της πόλης της Γάζας και στη Σουτζάγια, ανατολικά της πόλης, και τώρα πολεμούν επίσης στη Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

«Βρισκόμαστε στην καρδιά της Τζαμπάλια, στην καρδιά της Σουτζάγια, και τώρα επίσης στην καρδιά της Χαν Γιουνίς», είπε.

Μπάιντεν: Η άρνηση της Χαμάς να απελευθερώσει τις υπόλοιπες νεαρές γυναίκες διέλυσε τη συμφωνία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι “είχαμε μια αναφορά τις πρώτες μέρες ότι η Χαμάς χρησιμοποίησε βιασμούς για να τρομοκρατήσει γυναίκες και κορίτσια κατά τη διάρκεια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ”.

“Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, επιζώντες και μάρτυρες των επιθέσεων μοιράστηκαν τις φρικιαστικές περιγραφές αφάνταστης σκληρότητας”, δήλωσε ο Μπάιντεν σύμφωνα με την haaretz. Αναφορές για βιασμούς γυναικών, επανειλημμένους βιασμούς και ακρωτηριασμούς των σωμάτων τους ενώ ήταν ακόμα ζωντανές – για τη βεβήλωση πτωμάτων γυναικών, για τρομοκράτες της Χαμάς που προκαλούν όσο το δυνατόν περισσότερο πόνο και ταλαιπωρία σε γυναίκες και κορίτσια και στη συνέχεια τις δολοφονούν. Είναι αποτρόπαιο”.

“Πρόκειται για άμαχες γυναίκες, κυρίως μεταξύ 20 και 39 ετών, τις οποίες η Χαμάς αρνήθηκε να αφήσει ελεύθερες στο πλαίσιο της συμφωνίας για εκεχειρία, την οποία βοήθησα να διαπραγματευτεί με τους Καταριανούς”, πρόσθεσε ο Μπάιντεν. “Πέρασα ώρες με τους Καταριανούς και άλλους για να μεσολαβήσω, να στηρίξω και να παρατείνω αυτή τη συμφωνία. Έβγαλα έξω περισσότερους από 100 ομήρους”.

“Επιτρέψτε μου να είμαι απολύτως σαφής: η άρνηση της Χαμάς να απελευθερώσει τις υπόλοιπες νεαρές γυναίκες είναι αυτό που διέλυσε αυτή τη συμφωνία και έβαλε τέλος στην παύση των μαχών. Αυτές οι γυναίκες και όλοι όσοι εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς πρέπει να επιστραφούν στις οικογένειές τους αμέσως”.

Χαμάς: “Όχι” σε διαπραγμάτευση ή ανταλλαγή κρατουμένων αν δεν σταματήσει η επίθεση στη Γάζα

Δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις ή ανταλλαγή κρατουμένων έως όπου σταματήσει η επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε σήμερα ο Οσάμα Χαμντάν, αξιωματούχος της Χαμάς σε συνεντευξη Τύπου.

“Θεωρούμε τον (Ισραηλινό πρωθυπουργό) Νετανιάχου πλήρως υπεύθυνο για τη ζωή των Ισραηλινών ομήρων και για την παρεμπόδιση της ολοκλήρωσης της συμφωνίας ανταλλαγής”, πρόσθεσε.

Οργή συγγενών των ομήρων κατά Νετανιάχου

Μεγάλες εντάσεις προέκυψαν σε συνάντηση που είχαν σήμερα μέλη οικογενειών των ομήρων που απήχθησαν από την Χαμάς – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφέθηκαν ελεύθεροι – με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Πολυάριθμα ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Νετανιάχου τόνισε στις οικογένειες «δεν υπάρχει καμία δυνατότητα αυτή τη στιγμή να τους απελευθερώσουμε όλους. Μπορεί πράγματι να φανταστεί κανείς ότι αν αυτό ήταν μια επιλογή, κάποιος θα την αρνιόταν;», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στη συνάντηση, προκαλώντας την οργή πολλών από τους παρευρισκομένους.

Ο Ρόνεν Τζουρ, από τους επικεφαλής του Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων, δήλωσε στο ειδησεογραφικό δίκτυο Channel 12 ότι ορισμένοι από τους παρευρισκόμενους εξιστόρησαν στον Νετανιάχου τη φρίκη που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους στη Γάζα.

Το ισραηλινό Ynet μετέδωσε ότι ο Νετανιάχου διάβαζε από ένα χαρτί τα περισσότερα από τα όσα είπε στη συνάντηση και δεν απάντησε σε καμία ερώτηση.

Σύμφωνα με το Channel 12, η κόρη του 79χρονου ομήρου Σαϊμ Πέρι, είπε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι η απελευθέρωση των ομήρων που παραμένουν αιχμάλωτοι, πρέπει να τεθεί ως προτεραιότητα παρά ο συνεχιζόμενος πόλεμος κατά της Χαμάς.

Πατέρας ομήρου που παραμένει αιχμάλωτος της Χαμάς δήλωσε στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ότι η συνάντηση ήταν ντροπιαστική και ανοργάνωτη.

Ο Ντάνι Μιράν, πατέρας του Όμρι Μιράν που απήχθη από τη Χαμάς από το Κιμπούτς Ναχάλ Οζ, συμμετείχε στη συνάντηση του Πολεμικού Υπουργικού Συμβουλίου με τις οικογένειες των ομήρων.

«Αν έτσι διευθύνετε μια τέτοια συνάντηση, δεν ξέρω πώς μπορείτε να διευθύνετε τη χώρα», είπε ο Μιράν.

Παράλληλα, το πρωθυπουργικό γραφείο ανέφερε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αυτή τη στιγμή 138 Ισραηλινοί όμηροι και άλλοι διαφορετικών υπηκοοτήτων συνεχίζουν να κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, προσθέντονας στον κατάλογο των ομήρων ένα άτομο που θεωρείτο αγνοούμενος.

Το Κατάρ καλεί το Ισραήλ να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις

Εν τω μεταξύ, το Κατάρ κάλεσε σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υποχρεώσει το Ισραήλ να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα, δήλωσε σήμερα ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι σε ομιλία του στη σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου στην Ντόχα.

“Εργαζόμαστε συνεχώς προκειμένου να ανανεώσουμε (την εκεχειρία) και να ελαφρύνουμε το βάρος των ανθρώπων μας στη Λωρίδα της Γάζας, όμως οι εκεχειρίες δεν είναι μια εναλλακτική στη συνολική κατάπαυση του πυρός”, δήλωσε ο σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι σε ομιλία του στη σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου που διεξάγεται στην Ντόχα.

Ο σεΐχης Ταμίμ κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υποχρεώσει το Ισραήλ να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα, λέγοντας πως η αδράνεια της διεθνούς κοινότητας να σταματήσει τη σύγκρουση είναι «επαίσχυντη».

«Είναι επαίσχυντο για τη διεθνή κοινότητα να επιτρέπει να συνεχίζεται αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα για σχεδόν δύο μήνες, στη διάρκεια των οποίων συνεχίζεται ο συστηματικός και εσκεμμένος φόνος αθώων αμάχων, ιδιαίτερα γυναικών και παιδιών», είπε.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε πως η σημερινή σύνοδος κορυφής στην Ντόχα έχει στόχο να διαμορφωθεί μια ενωμένη προσέγγιση ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα μεταξύ των έξι χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου — Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κατάρ.

«Τώρα η ‘οροφή’ θα πρέπει να ανέβει ώστε να συζητήσουμε για μια βιώσιμη εκεχειρία που θα μπορούσε να οδηγήσει στο να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος», είπε ο Μάτζεντ Αλ-Ανσάρι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, στο Al Jazeera.

Πάνω από 16.000 οι νεκροί στη Γάζα

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 16.248 ανθρώπους, ανάμεσά τους 7.112 παιδιά και 4.885 γυναίκες στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, αναφέρει σήμερα η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο ενημέρωσης της Χαμάς.

Τουλάχιστον 43.616 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και τουλάχιστον 7.600 αγνοούνται, τονίζεται.

“Κατά τη διάρκεια της επίθεσης στη Γάζα, οι ισραηλινές δυνάμεις έριξαν περισσότερους από 50.000 τόνους εκρηκτικών σε σπίτια αμάχων, νοσοκομεία, σχολεία και σε άλλα ιδρύματα, με αποτέλεσμα την πλήρη καταστροφή 52.000 οικιστικών μονάδων, 69 σχολείων, 121 κυβερνητικών κτιρίων και 100 τζαμιών”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Από την άλλη, όπως ανέφερε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο η υπηρεσία Τύπου του ισραηλινού στρατού, συνολικά 80 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της επίθεσης που εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας με στόχο να «εξαλείψει τη Χαμάς».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα