Ξεκάθαρο μήνυμα της ρωσικής Δούμας στην Τουρκία: “Μην αλλάξετε το καθεστώς της Αγίας Σοφίας”

Ξεκάθαρο μήνυμα της ρωσικής Δούμας στην Τουρκία: “Μην αλλάξετε το καθεστώς της Αγίας Σοφίας”
Η Αγία Σοφία ASSOCIATED PRESS

Τις συνέπειες που θα έχει για τις ρωσοτουρκικές σχέσεις μια ενδεχόμενη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υπογραμμίζουν Ρώσοι βουλευτές με ψήφισμά τους.

Να παραμείνει η Αγία Σοφία μουσείο ζήτησαν οι βουλευτές της ρωσικής Δούμας. Υιοθέτησαν ψήφισμα με το οποίο ζητούν από την Άγκυρα να μην αναθεωρηθεί η απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ για το καθεστώς του μνημείου, όπως γράφει το euronews.

Τονίζουν μάλιστα τις συνέπεις που θα έχει για τις ρωσοτουρκικές σχέσεις μια ενδεχόμενη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

«Έχοντας περάσει από σεισμούς, πυρκαγιές και καταστροφές, η Αγία Σοφία παρέμεινε στους αιώνες σύμβολο της ανθεκτικότητας, του απαραβίαστου και της ενότητας της χριστιανικής πίστης και του χριστιανικού κόσμου», ανέφερε ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας Λέονιντ Σλούτσκι.

Λίγες ημέρες νωρίτερα ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλος αλλά και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχαν ζητήσει από την Άγκυρα να επιδείξει σύνεση. «Σήμερα, η Αμερική φοβάται την Κίνα, που μέχρι το 2030 θα γίνει η ισχυρότερη οικονομική δύναμη.

Η Ινδία θα πάρει τη δεύτερη θέση. Εμείς πού θα βρισκόμαστε; Στο Νότο, θα ενοποιοηθεί ο μουσουλμανικός κόσμος υπό τους Τούρκους.

Οι Τούρκοι μας μισούσαν πάντα, γιατί σταματήσαμε την κατάκτησή της Ευρώπης από εκείνους. Σήμερα, μας αντιτίθενται στη Λιβύη, μας αντιτίθενται στη Συρία, δεν αναγνωρίζουν την Κριμαία και ούτω καθεξής.

Δεν πρόκειται μόνο για αλλαγή του καθεστώτος της Αγ. Σοφίας, πρόκειται για πλήγμα κατά της Μόσχας», δήλωσε ο ηγέτης του εθνικιστικού Φιλελεύθερου και Δημοκρατικού Κόμματος Βλ. Ζιρινόφσκι.

Στο ψήφισμα τους οι Ρώσοι βουλευτές χαρακτηρίζουν την Αγία Σοφία παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης και διαθρησκευτικής αρμονίας «Αν γίνει θα είναι κίνηση περιφρόνησης.

Από την άλλη αν μείνει το ισχύον καθεστώς θα είναι μια κίνηση σεβασμού στον παγκόσμιο πολιτισμό, στην Χριστιανοσύνη, στην Ορθοδοξία.


Αναμφίβολα θα είναι μια ένδειξη σεβασμού προς τη χώρα μας που μεταξύ άλλων είναι και βασικός εμπορικός εταίρος της Τουρκίας μεταξύ άλλων», ανέφερε ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Βιάτσεσλαβ Νικόνοφ.

Τουρκικά μέσα μεταδίδουν πως η απόφαση για το καθεστώς της Αγίας Σοφίας θα ανακοινωθεί μέχρι την Παρασκευή. Κάνουν λόγο μάλιστα, για ομόφωνη ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Τουρκίας που θα ακυρώνει το διάταγμα Ατατούρκ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα