Ξένος Τύπος: ‘Έρημη πόλη’ οι Βρυξέλλες

default image

Σε " Έρημη πόλη" μετατρέπονται οι Βρυξέλλες, με τον Τύπο να πασχίζει να εκλογικεύσει την έκπληξη μετά τις εκρήξεις σε αεροδρόμιο και μετρό

Όλοι οι ιστότοποι των μεγάλων βελγικών εφημερίδων είναι σήμερα γεμάτοι από φρικιαστικά λεπτομερείς μαρτυρίες από ανθρώπους που γλίτωσαν τον θάνατο που σκόρπισαν σε πάνω από άλλους 25 άτυχους συνανθρώπους τους οι φονικές εκρήξεις στο διεθνές αεροδρόμιο και σε σταθμό του μετρό των Βρυξελλών, αλλά επίσης και με οδηγίες ασφαλείας για όσους βρίσκονταν εκείνη την ώρα και παραμένουν εγκλωβισμένοι στους χώρους εργασίας, σε σχολεία, πανεπιστήμια και στους δρόμους της βελγικής πρωτεύουσας.

«Οι Βρυξέλλες δεν είναι τίποτε άλλο από μία σειρήνα» που ηχεί διαρκώς, αναφέρει σε εύγλωττο άρθρο της η μεγάλης κυκλοφορίας Le Soir. «Ένας διαρκής κι επίμονος θόρυβος βγαίνει από παντού, διατρέχει την πόλη σαν μια ανοικτή πληγή. Νοσοκομειακά, οχήματα και πυροσβεστικές, περιπολικά της αστυνομίας, συμβατικά αυτοκίνητα με αναμμένους φάρους να περιστρέφονται, ουρλιάζοντας στο πέρασμά τους. Οι άνθρωποι σταματούν, γυρίζουν να κοιτάξουν, σαστισμένοι: η ματιά τους είναι αδειανή. Γνωρίζουν όμως καλά πως όλα τούτα είναι αληθινά, γνωρίζουν επίσης καλά ότι αυτό το ήξεραν ήδη: αυτό συμβαίνει, ήταν πεπρωμένο να συμβεί».

«Πιότερο είναι η θλίψη εκείνη που είναι αστείρευτη, σταλάζει πάνω στο οδόστρωμα, ξεχύνεται από τα πεζοδρόμια. Τούτη είναι η μόνη λέξη που τολμά να χαράξει στα χείλη μας, τα χείλη «μας», γιατί αυτό είναι τελικά που μας τελειώνει: αυτό το «πράγμα» είναι στο σπίτι μας. Η πρώτη «μας» επίθεση αυτοκτονίας, τα πτώματα στο δικό μας αεροδρόμιο του Ζαβεντέμ, κομμάτια σάρκας μπροστά στις ράγες του δικού μας μετρό, ξεκοιλιασμένο, σ’ εξαναγκασμένη στάση. Στάση Μαλμπέκ, άλλο ένα όνομα που οι ξένοι δημοσιογράφοι θα πρέπει να μάθουν να προφέρουν. Δεκατρείς νεκροί στο Ζαβεντέμ, 15 στο Μαλμπέκ. Τουλάχιστον τόσοι είναι τούτη την ώρα που γράφω», προσθέτει ο ίδιος αρθρογράφος.

«Σήμερα η πόλη δεν είναι φυσιολογική, γιατί η ζωή έχει σταματήσει», τονίζεται παρακάτω, στο ίδιο άρθρο και συνεχίζει ο συντάκτης:

«Είσαι καλά;» αυτή είναι η άλλη λέξη που κυκλοφορεί στα στόματα όλων. «Είσαι σπίτι, ή είσαι στη δουλειά;», «Κυρίως πρόσεχε τον εαυτό σου», «Όλα καλά;», η αγωνία διάχυτη γιατί πλέον το τηλεφωνικό δίκτυο δεν λειτουργεί κανονικά, υπερφορτωμένο, κι αυτό κλειστό. Τη σκυτάλη παίρνουν μετά το Twitter και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με τον τρόμο που μπορούμε να μοιρασθούμε με κάποιον, μ’ αυτόν τον οποίο έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε φυσική επαφή, την ίδια εκείνη στιγμή που κάτι συμβαίνει. Κι εάν κάποιος από τους κοντινούς μου ανθρώπους βρισκόταν μεταξύ εκείνων των νεκρών, ανατιναγμένων ανθρώπων, πάνω στο πεζοδρόμιο; Π……εποχή.

Λοκ-ντάουν, να που ξαναγυρίσαμε στο κλείσιμο. Όμως τούτη τη φορά αναπάντεχα. Με τούτο το συναίσθημα, σάμπως να μας έχουν πιάσει ομήρους, χωρίς να το περιμένουμε, να πρέπει να ξεφύγουμε από ένα μέρος που θα όφειλε να είναι γιομάτο ζωή, κι όχι θάνατο. Αυτή τη φορά είναι ολάκερη η χώρα που έχει ακινητοποιηθεί, στο επίπεδο 4 του συναγερμού, σε όλα τα μέσα, στο μετρό, το Σαρλερουά έχει κλείσει, καμία γραμμή δεν οδηγεί πια στις Βρυξέλλες. Κλειστές όλες οι γραμμές για το Παρίσι, ή το Λονδίνο, τον έξω κόσμο.

Το νοσοκομείο Σαιν Πιέρ κάνει έκκληση για αίμα. Ο πρωθυπουργός, βλοσυρός και με τη συγκίνηση στη φωνή του όσο μιλά, εμφανίζεται με ένα μεγάλο μέρος της κυβέρνησης δίπλα του. Την Παρασκευή είχαμε συλλάβει τον Αμπντεσλάμ, κι είχαμε την εντύπωση πως είχαμε ξεφύγει τον κίνδυνο.

Εκκλήσεις για ηρεμία, για αλληλεγγύη. Εκκλήσεις για να παραμείνουμε στα σπίτια μας. Κάποιοι μιλούν για το πιο σοβαρό συμβάν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς επαναλαμβάνει «από πολλών μηνών βρισκόμαστε σε πόλεμο στην Ευρώπη». Η Γαλλία κινητοποιεί 1.600 αστυνομικούς και χωροφύλακες, 225 Βέλγοι στρατιώτες φθάνουν στις Βρυξέλλες.

«Δειλό, τυφλό», λέει ο πρωθυπουργός. «Επονείδιστο», γράφουν ο Βασιληάς κι η Βασίλισσα.

Η θλίψη θα λέγαμε εμείς. Ατέλειωτη», καταλήγει το γραμμένο μέσα σε συγκινησιακή φόρτιση άρθρο της Le Soir.

 Την κατάσταση Λοκ-ντάουν στην οποία βρίσκονται οι Βρυξέλλες υπογραμμίζει κι έτερη μεγάλη εφημερίδα Le Echo, η οποία δημοσιεύει λεπτομερώς τις οδηγίες και τα μέτρα ασφαλείας που οφείλουν να τηρήσουν οι πολίτες που βρέθηκαν σε δημόσιους χώρους, ή στην εργασία τους και τα σχολεία και πανεπιστήμια.

Όλες οι σήραγγες κι οι σταθμοί του μετρό κλείνουν. Κανένα λεωφορείο, τραμ δε θα λύσει χειρόφρενο. Κλειστοί θα παραμείνουν κι οι μεγάλοι σιδηροδρομικοί σταθμοί της πρωτεύουσας. Τα γρήγορα τραίνα Thalys και Eurostar ακινητοποιούνται, ενώ η εταιρεία σιδηροδρόμων καλεί τους επιβάτες να μην ξεκινούν για τις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, τα σχολεία καλούνται να κρατήσουν τους μαθητές τους στις τάξεις, και να μην αφήνουν κανέναν τους να φύγει ασυνόδευτος από τους γονείς του. Σταματούν οι αθλητικές κι άλλες υπαίθριες δραστηριότητες. Κυκλοφορεί ήδη εγκύκλιος για την ενημέρωση του προσωπικού και των μαθητών για περιστάσεις εκτάκτου ανάγκης και της εφαρμογής τους.

Τα σχολεία κοντά στους στόχους των επιθέσεων—αεροδρόμιο και σταθμό του μετρό—εκκενώθηκαν εσπευσμένα. Επίσης μία εκτεταμένη επιχείρηση για την εκκένωση του πανεπιστημίου και του ειδικού σχολείου για τους φοιτητές του προγράμματος Εράσμους στις Βρυξέλλες τέθηκε σ’ εφαρμογή. Επίσης ανεστάλησαν τα μαθήματα.

Παρόμοια η κατάσταση και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, στις οποίες επιπλέον κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες. Το ταμείο συντάξεων εκκενώθηκε έπειτα από τον εντοπισμό δύο υπόπτων πακέτων.

Τα μεγάλα καταστήματα κι εμπορικά κέντρα έκλεισαν τις εισόδους τους, όμως τα περισσότερα καταστήματα των σούπερ μάρκετ Carrefour συνεχίζουν να λειτουργούν.

Ο βελγικός Σύνδεσμος Επιχειρήσεων απηύθυνε έκκληση στα μέλη του να λάβουν επιπλέον μέτρα ασφαλείας για τους εργαζομένους. Παράλληλα συνέστησε να ειδοποιούν τις αστυνομικές αρχές εάν εντοπίζουν κάποια ύποπτη κίνηση.

Η μεγάλη τράπεζα PNB Paribas Fortis λειτουργεί με ερμητικά κλειστά καταστήματα κι οι πελάτες που θέλουν να εισέλθουν πρέπει να χτυπούν κουδούνι και να υφίστανται ελέγχους, ενώ καλούνται οι συναλλασσόμενοι να προτιμούν το ηλεκτρονικό διατραπεζικό δίκτυο.

Στην ηλεκτρική εταιρεία, το μη απαραίτητο προσωπικό ειδοποιήθηκε να μη μεταβεί στην εργασία του.

Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα πολιτιστικά κέντρα και φυσικά τα θέατρα κι οι κινηματογράφοι.

Αλλά το θέμα, που θίγεται σε άλλο χρηστικό άρθρο της εφημερίδας είναι ακόμη πιο εύγλωττο: «πώς να μιλήσεις στα παιδιά;». Και παρά τις συμβουλές που προτείνονται στους γονιούς για ν’ αναφερθούν και να εξηγήσουν στις αθώες τούτες ψυχές και συνειδήσεις το τι συμβαίνει στην πρωτεύουσα, το ερώτημα παραμένει γενικά «πώς να μιλήσεις για όλα τούτα που συμβαίνουν;».

(Με πληροφορίες ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα