Ξύπνησε η "Ροζέτα": Ψηφίστε και στείλτε Έλληνες μαθητές να τη δουν να προσγειώνεται σε κομήτη

Ξύπνησε η "Ροζέτα": Ψηφίστε και στείλτε Έλληνες μαθητές να τη δουν να προσγειώνεται σε κομήτη

"Γεια σου κόσμε", ήταν το μήνυμα, που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του ESA στο Twitter. Η "Ροζέτα", ξύπνησε και συνεχίζει την έρευνά της

Το ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος Ροζέτα ξύπνησε το βράδυ της Δευτέρας, όπως είχε προβλεφθεί, από τη νάρκη στην οποία είχε τεθεί τους τελευταίους 31 μήνες, ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) και τώρα πρέπει να προετοιμαστεί για τη συνάντησή του με τον κομήτη 67Ρ Τσουριούμοφ/ Γερασιμένκο, έναν όγκο από πάγο διαμέτρου 4 χιλιομέτρων, τα μυστικά του οποίου θα επιχειρήσει να αποκαλύψει.

Το «ξύπνημα» του σκάφους Ροζέτα είχε προγραμματισθεί για τις 12:00 (ώρα Ελλάδας) όμως το πρώτο σήμα, μετά μια μακρά αυτοματοποιημένη διαδικασία, δεν έφθασε στη Γη –που βρίσκεται σε απόσταση 800 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από το σημείο όπου βρίσκεται–, παρά στις 20:18 ώρα Ελλάδος (βράδυ Δευτέρας), έπειτα από ένα ταξίδι 45 λεπτών με την ταχύτητα του φωτός.

Αν σας αρέσει το βίντεο, μπείτε και ψηφίστε για να δώσετε την ευκαιρία σε Έλληνες μαθητές δημοτικού να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της ESA και να παρακολουθήσουν  από κοντά την προσγείωση της "Ροζέτα" στον κομήτη!

Το σήμα έλαβε ο σταθμός της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας NASA στο Γκόλντστοουν των ΗΠΑ και επιβεβαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στο Ντάρμστατ, ενώ το «ξύπνημα» του σκάφους ανακοινώθηκε με μήνυμα που αναρτήθηκε στο λογαριασμό της ESA στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter @ESA_Rosetta: «Γεια σου, κόσμε!»

«Έπρεπε οπωσδήποτε το "ξυπνητήρι" να λειτουργήσει» δήλωσε ο Φρεντ Γιάνσεν, υπεύθυνος της αποστολής στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος. «Έπειτα από μια ημέρα βασανιστικής αναμονής, είμαστε ενθουσιασμένοι που το σκάφος ξύπνησε και επικοινώνησε και πάλι μαζί μας» υπογράμμισε σε δελτίο τύπου.

Τι ψάχνει η Ροζέτα

Με τη Ροζέτα, η ESA επιχειρεί να ανακαλύψει τα μυστικά της εξέλιξης του ηλιακού συστήματος από την γέννησή του, χάρη στην ανάλυση του κομήτη 67Ρ Τσουριούμοφ/ Γερασιμένκο, τον οποίο αναμένεται να συναντήσει αυτό το καλοκαίρι, πριν τον ακολουθήσει στο διάστημα έως τα τέλη του 2015.

«Ο κυνηγός κομητών μας επέστρεψε. Χάρη στη Ροζέτα, θα κάνουμε ένα νέο βήμα στην εξερεύνηση των κομητών» τόνισε ο Άλβάρο Χιμένεθ, διευθυντής της ρομποτικής εξερεύνησης της οργάνωσης.

Η Ροζέτα αναμένεται να στείλει τις πρώτες εικόνες του κομήτη το Μάιο, ενώ θα βρίσκεται 2 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακρύτερα από το στόχο της. Περίπου στα τέλη Μαΐου 2014, θα πραγματοποιήσει ένα σημαντικό ελιγμό ευθυγράμμισης με τον κομήτη λίγο καιρό πριν από την κρίσιμη συνάντησή τους που θα αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο.

Το καλοκαίρι αυτό θα μεταφέρει για περίπου 100 χιλιόμετρα τον κομήτη 67P/TG, τον οποίο θα αρχίσει να εξερευνά αναζητώντας κατάλληλο μέρος προσγείωσης για το όχημα προσεδάφισης με το όνομα Philae.

Το ρομπότ αυτό, μεγέθους όσο ένα ψυγείο αλλά εξοπλισμένο με προηγμένα όργανα, θα προσγειωθεί στον κομήτη το Νοέμβριο του 2014.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network