Υεμένη: 5 πρόσωπα που θεωρείται ότι ανήκαν στην αλ Κάιντα και 4 στρατιωτικοί νεκροί σε χωριστές επιθέσεις

Πέντε πρόσωπα που θεωρείται ότι ανήκαν στην αλ Κάιντα και τέσσερις στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε χωριστές επιθέσεις στην Υεμένη

Μια επίθεση με τηλεχειριζόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη νότια Υεμένη στοίχισε τη ζωή σε πέντε πρόσωπα τα οποία θεωρείται ότι ήταν μέλη της αλ Κάιντα αργά το βράδυ της Παρασκευής, δήλωσαν αξιωματούχοι και πηγές των φυλών της περιοχής.

Η Υεμένη θεωρείται το βασικό προπύργιο της λεγόμενης Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ), ενός από τους πιο ενεργούς βραχίονες του εξτρεμιστικού δικτύου της αλ Κάιντα.

Η επιδρομή είχε στόχο ένα όχημα στην περιοχή Μάφρακ αλ Σαΐντ στην επαρχία Σάμπουα της νότιας Υεμένης, με το οποίο κινούνταν οι ύποπτοι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αναγνωρίσει ότι χρησιμοποιεί τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Υεμένη, ωστόσο δεν προβαίνει σε απολύτως κανένα σχόλιο δημόσια για τις επιχειρήσεις στη χώρα αυτή.

Οι πλούσιες γειτονικές χώρες του κόλπου και η Δύση εκφράζουν φόβους για τη σταθερότητα της Υεμένης, η οποία έχει εκτεταμένα χερσαία σύνορα με τη Σαουδική Αραβία, τη χώρα η οποία καταλαμβάνει την πρώτη θέση παγκοσμίως στις εξαγωγές αργού πετρελαίου.

Εξάλλου τέσσερα στελέχη των ένοπλων δυνάμεων της Υεμένης σκοτώθηκαν χθες, επίσης στο νότιο τμήμα της χώρας, όταν ένας βομβιστής-καμικάζι έριξε το παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες όχημα το οποίο οδηγούσε σε ένα σημείο ελέγχου του στρατού στη Μάχφαντ, στην επαρχία Αμπιάν, όπως δήλωσε ένας αξιωματικός του στρατού.

«Επρόκειτο για μια επίθεση καμικάζι της αλ Κάιντα», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Πρόσθεσε πως έξι ακόμη στρατιώτες τραυματίστηκαν από την ενέργεια αυτή.

Τον απολογισμό αυτό επιβεβαίωσε μια ιατρική πηγή σε ένα νοσοκομείο στην περιοχή.

Την Πέμπτη, ο στρατός της Υεμένης είχε ανακοινώσει ότι σκότωσε τέσσερα «μέλη της αλ Κάιντα» σε μια άλλη επιχείρηση, στην επαρχία Σάμπουα.

Σύμφωνα με στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, η επιχείρηση η οποία ξεκίνησε στα τέλη του Απριλίου εναντίον της ΑΚΑΧ έχει στοιχίσει τη ζωή σε 500 μέλη της οργάνωσης αυτής και 40 στρατιωτικούς.

SHARE:

24Media Network