Υπήκοος του Ισημερινού ο Τζούλιαν Ασάνζ

FILE- In this Friday May 19, 2017 file photo, WikiLeaks founder Julian Assange greets supporters outside the Ecuadorian embassy in London. Britain's Foreign Office said Thursday, Jan. 11, 2018 it has rejected Ecuador's request to grant diplomatic status to Assange, who has been living in the nation's embassy in London since 2012 to avoid arrest by U.K. authorities. (AP Photo/Frank Augstein, File)
FILE- In this Friday May 19, 2017 file photo, WikiLeaks founder Julian Assange greets supporters outside the Ecuadorian embassy in London. Britain's Foreign Office said Thursday, Jan. 11, 2018 it has rejected Ecuador's request to grant diplomatic status to Assange, who has been living in the nation's embassy in London since 2012 to avoid arrest by U.K. authorities. (AP Photo/Frank Augstein, File) AP

"Αξιοπρεπή και δίκαιη" λύση με τη Βρετανία επιζητεί ο ιδρυτής των WikiLeaks, ο οποίος από το 2012 έχει βρει καταφύγιο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο

Ο ιδρυτής των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ «απέκτησε την υπηκοότητα» του Ισημερινού στις 12 Δεκεμβρίου 2017, έπειτα από αίτημά του, δήλωσε την Πέμπτη η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, τονίζοντας ότι επιδιώκει μια «αξιοπρεπή και δίκαιη» λύση στην διένεξή του με τη βρετανική κυβέρνηση.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, η Βρετανία αρνήθηκε αίτημα του Ισημερινού να παραχωρήσει διπλωματικό καθεστώς στον Ασάνζ, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Φόρεϊν Όφις.

ADVERTISING

Ο Ασάνζ κατέφυγε το 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο όπου του δόθηκε πολιτικό άσυλο προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου βρισκόταν αντιμέτωπος με καταγγελίες για βιασμό.

Ο ιδρυτής των WikiLeaks αρνείται τις κατηγορίες και εκφράζει φόβους ότι η Σουηδία θα τον παραδώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη δημοσίευση από τον ιστότοπο στρατιωτικών μυστικών και δεκάδων χιλιάδων αμερικανικών διπλωματικών εγγράφων το 2010.

«Ο Ισημερινός διερευνά επί του παρόντος άλλες λύσεις στον διάλογο με το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως γραφεία αναγνωρισμένων αρχών, άλλες χώρες, ή διεθνείς οργανισμούς που θα μπορούσαν να διευκολύνουν την εξεύρεση μιας δίκαιης, τελικής και αξιοπρεπούς λύσης για όλες τις πλευρές», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Μαρία Φερνάντα Εσπινόσα σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η επικεφαλής της διπλωματίας της χώρας επιβεβαίωσε το αίτημα του Ασάνζ για απόκτηση υπηκοότητας, τονίζοντας ότι υπάρχουν βάσιμοι φόβοι για απειλές ενάντια στη ζωή του που έρχονται από τρίτες χώρες.

Δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς η χορήγηση υπηκοότητας του Ασάνζ μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της σύλληψής του από τη βρετανική αστυνομία.

Τον Μάιο, οι σουηδικές εισαγγελικές αρχές έβαλαν στο αρχείο την υπόθεση των καταγγελθέντων βιασμών. Εντούτοις, η βρετανική αστυνομία έχει καταστήσει σαφές πως ο ιδρυτής των WikiLeaks θα συλληφθεί τη στιγμή που θα βγει από την πρεσβεία.

«Στις 16 Σεπτεμβρίου επιδίωξε να λάβει υπηκοότητα από το υπουργείο Εξωτερικών και…στις 12 Δεκεμβρίου του χορηγήθηκε», σημείωσε η Εσπινόσα.

«Ο Ισημερινός γνωρίζει ότι ο τρόπος επίλυσης αυτού του θέματος είναι ο Τζούλιαν Ασάνζ να φύγει από την πρεσβεία για να προσαχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης», είπε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του του Φόρεϊν Όφις.

(Φωτό: AP Photo/Frank Augstein, File)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

ΗΠΑ: Ερευνάται η εμπλοκή WikiLeaks και Ασάνζ στις προεδρικές εκλογές

Ο Ασάνζ εργάζεται για την προστασία του δημοψηφίσματος της Καταλωνίας

Ασάνζ: Δεν ξεχνώ και δεν συγχωρώ

SHARE:

24Media Network