Ινδία - Πακιστάν: Υποδοχή ήρωα επιφυλάσσουν οι Ινδοί στον πιλότο που απελευθερώνεται

Ινδοί στρατιώτες
Ινδοί στρατιώτες AP

Πλήθη Ινδών συγκεντρώνονται στα σύνορα της χώρας τους με το Πακιστάν για την υποδοχή του συμπατριώτη τους αιχμαλώτου πιλότου.

Πλήθη Ινδών συγκεντρώνονται κοντά σε μία διέλευση των συνόρων με το Πακιστάν, πριν την απελευθέρωση του Ινδού πιλότου πολεμικής αεροπορίας, ο οποίος κρατούνταν στο Πακιστάν. Ο Πρόεδρος του Πακιστάν, Ιμραν Χαν, επεσήμανε μιλώντας στο Κοινοβούλιο ότι ο πιλότος θα απελευθερωνόταν την Παρασκευή ως "ειρηνική κίνηση".

Ο κυβερνήτης Αβινταντάντ Βαρταντάν κρατιέται αιχμάλωτος στην αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ από την Τετάρτη.

Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Νάρεντρα Μόντι, δήλωσε ότι τα γεγονότα των τελευταίων ημερών "έφεραν το έθνος μας πιο κοντά". "Ο τρόπος με τον οποίο το έθνος υποστήριξε τις ένοπλες δυνάμεις μας είναι εξαιρετικός και χειροκροτώ όλους τους Ινδούς για αυτό", είπε.

Τι οδήγησε στην αιχμαλωσία του πιλότου

Την Τρίτη, η Ινδία απείλησε στρατόπεδο στο Πακιστάν, σε αντίποινα για τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που είχε σαν αποτέλεσμα τουλάχιστον 40 θανάτους στρατιωτικών στο Κασμίρ στις 14 Φεβρουαρίου. Μια ομάδα που εδρεύει στο Πακιστάν ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης η οποία θεωρείται ως η πιο θανατηφόρα που έχει λάβει χώρα κατά τη διάρκεια μιας εξέγερσης τριών δεκαετιών κατά της ινδικής κυριαρχίας στο Κασμίρ.

Το Πακιστάν - το οποίο αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη με την επίθεση της 14 Φεβρουαρίου- δήλωσε πως δεν είχε καμία επιλογή, παρά να απαντήσει στις ινδικές επιδρομές με αεροπορικές επιθέσεις την Τετάρτη.

Το αεροπλάνο καταρρίφθηκε κατά τη διάρκεια αερομαχίας και από τότε ο Βαρταντάν κρατιέται αιχμάλωτος. Δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα παραμένουν τοποθετημένα εκατέρωθεν των συνόρων στην αμφισβητούμενη περιοχή. Αποκορύφωμα της έντασης ήταν το κλείσιμο από το Πακιστάν του εναέριου χώρου του.

SHARE:

24Media Network