Υποκλοπές: Στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου θα φέρουν το θέμα οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές

Υποκλοπές: Στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου θα φέρουν το θέμα οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές
Ευρωκοινοβούλιο AP

Με ανακοίνωσή της η Ευρωομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών καλεί την πρόεδρο του Ε.Κ. να τοποθετηθεί για το ζήτημα της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη

“Πόσο ακόμη θα σιωπά η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την παράνομη υποκλοπή του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη από την ελληνική κυβέρνηση;”, διερωτάται η Πολιτική Ομάδα του Ε.Κ. Σοσιαλιστών & Δημοκρατών.

“Περιμέναμε”, προσθέτει σε σχετική ανάρτηση στο Twitter, “μια ταχεία και έντονη αντίδραση από την πρόεδρο Μέτσολα για την υπεράσπιση των θεσμών και των δημοκρατικών αρχών μας. Θα απαιτήσουμε συζήτηση στην Ολομέλεια”, καταλήγει η εν λόγω ανάρτηση, η οποία συνοδεύει την επιστολή της Ομάδας προς την πρόεδρο του Σώματος.

Αίτημα και από την Αριστερά

Και η ευρωομάδα της Αριστεράς θα ζητήσει να συζητηθεί το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναμένει από τους Πρασίνους και το Renew Europe να στηρίξουν το αίτημα.

Κομισιόν για υποκλοπές: “Απαράδεκτη” οποιαδήποτε απόπειρα παρακολούθησης πολιτών

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εσωτερικών υποθέσεων, Ανίτα Χίπερ, ερωτηθείσα σχετικά, είχε χαρακτηρίσει “απαράδεκτη” κάθε απόπειρα πρόσβασης σε δεδομένα πολιτών και τόνισε ότι η Επιτροπή αναμένει από τις εθνικές αρχές των κρατών-μελών να εξετάσουν διεξοδικά υποθέσεις παρακολουθήσεων για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών.

«Γνωρίζουμε τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τη χρήση μέσων παρακολούθησης από ορισμένες κυβερνήσεις. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Οποιαδήποτε απόπειρα των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας να έχουν παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, αν επιβεβαιωθεί, είναι απαράδεκτη. Τα κράτη-μέλη είναι αρμόδια να προστατεύουν την εθνική τους ασφάλεια και πρέπει να επιβλέπουν και να ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφαλείας τους για να διασφαλίζουν ότι σέβονται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Αυτό είναι απολύτως σημαντικό για τη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και της ασφάλειας των δημοσιογράφων και της ελευθερίας της έκφρασης. Επίσης, η διερεύνηση τέτοιων θεμάτων είναι ευθύνη κάθε κράτους μέλους της ΕΕ και η Επιτροπή αναμένει από τις εθνικές αρχές να εξετάσουν διεξοδικά κάθε τέτοιου είδους ισχυρισμό για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών».

Τέλος, σημειώνεται πως η εκπρόσωπος της Επιτροπής είχε αναφέρει ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με όλα τα κράτη-μέλη για αυτό το ζήτημα.

Διεθνείς διαστάσεις

Το ζήτημα της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και των δημοσιογράφων Θανάση Κουκάκη και Σταύρου Μαλιχούδη, πήρε -στο εξωτερικό- μεγάλη έκταση, με κάποια από τα σημαντικότερα διεθνή Μέσα να το τοποθετούν ψηλά στην ατζέντα τους. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα η Washington Post, που είχε φέρει στο φως το σκάνδαλο Watergate, αλλά και οι New York Times, οι οποίοι μάλιστα ακολουθεί το θέμα με δικό της ρεπορτάζ, ενώ έκανε λόγο για “σκάνδαλο που θυμίζει τα χρόνια της χούντας“.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα