Υπόθεση Κασόγκι: Νέα έρευνα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη

Ο 59χρονος Τζαμάλ Κασόγκι ήταν συνεργάτης επί σειρά ετών της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post και επικριτής αποφάσεων της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας
Ο 59χρονος Τζαμάλ Κασόγκι ήταν συνεργάτης επί σειρά ετών της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post και επικριτής αποφάσεων της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας AP IMAGES

Η έρευνα αυτή φαίνεται ότι επικεντρώνεται κυρίως στην πίσω αυλή του κτιρίου.

Τούρκοι αστυνομικοί ερεύνησαν για άλλη μια φορά σήμερα το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με έναν φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Reuters.

Η έρευνα αυτή φαίνεται ότι επικεντρώνεται κυρίως στην πίσω αυλή του κτιρίου.

Η πρώτη έρευνα, που ξεκίνησε την Δευτέρα, κράτησε εννέα ώρες. Νωρίτερα σήμερα ξεκίνησε άλλη μία έρευνα, αυτή τη φορά στην κατοικία του γενικού προξένου της Σαουδικής Αραβίας.

Ποιος ήταν ο Τζαμάλ Κασόγκι

Ο 59χρονος Τζαμάλ Κασόγκι ήταν συνεργάτης επί σειρά ετών της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post και επικριτής αποφάσεων της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας. Στις 2 Οκτωβρίου μπήκε στο προξενείο του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη για να βγάλει άδεια γάμου, και έκτοτε η τύχη του αγνοείται.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, ο δημοσιογράφος που ζούσε αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ δολοφονήθηκε από πράκτορες της Σαουδικής Αραβίας και είτε διαμελίστηκε, είτε κάηκε με οξύ.

Τη Δευτέρα δόθηκε για πρώτη φορά η άδεια σε πολυμελή ομάδα της τουρκικής αστυνομίας και της εισαγγελίας, να μπει στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να διενεργήσει έρευνα. Τα μέλη της τουρκικής ομάδας, πήραν διάφορα δείγματα, μεταξύ άλλων από τον κήπο του κτιρίου της σαουδαραβικής διπλωματικής αντιπροσωπείας. Στις 11 Οκτωβρίου, η Washington Post ανέφερε πως υπάρχει οπτικοακουστικό υλικό, που αποδεικνύει ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας.

Στις 14 Οκτωβρίου 2018 ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στην εξαφάνιση του δημοσιογράφου, λέγοντας πως "υπάρχει κάτι πραγματικά τρομερό και αηδιαστικό σε αυτή την υπόθεση. Θα δούμε τι έχει συμβεί. Θα το φτάσουμε ως το τέλος και θα υπάρξει σοβαρή τιμωρία". Οι δηλώσεις αυτές, ήρθαν μετά την επιβεβαίωση των τουρκικών αρχών ότι υπάρχει εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας στην εξαφάνιση του Κασόγκι.

Την επόμενη μέρα, ο Τραμπ ανακοίνωσε πως επικοινώνησε με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν, για περίπου 20 λεπτά, και πως εκείνος από τη δική του μεριά αρνήθηκε ότι γνωρίζει το παραμικρό. Ο Μάικ Πομπέο, μεταβαίνει άλλωστε στη Σαουδική Αραβία για να συνομιλήσει για το ζήτημα με τον Σαλμάν, ενώ ο Πομπέο θα συναντηθεί και με τους Ερντογάν και Τσαβούσογλου για την υπόθεση που εξελίσσεται σε διπλωματικό θρίλερ.


Πηγή: 

ΑΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία, Κασόγκι
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Υπόθεση Κασόγκι: Αίτημα ΟΗΕ να αρθεί το διπλωματικό απόρρητο - Νέα έρευνα στο προξενείο της Σ. Αραβίας

Υπόθεση Κασόγκι: "Μποϊκοτάζ" της Λαγκάρντ στη Σ. Αραβία - Έρευνα ζητά και η G7

Δολοφονία Κασόγκι: "Ακούστε μουσική όσο τον τεμαχίζουμε"

SHARE:

24Media Network