Υπόθεση Κασόγκι: Ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος ενδέχεται να κατέγραψε τον θάνατό του

Υπόθεση Κασόγκι: Ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος ενδέχεται να κατέγραψε τον θάνατό του
Η πρεσβεία της Σ. Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη AP

Τουρκική εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο εξαφανισμένος δημοσιογράφος κατέγραψε με Apple Watch την ανάκριση, τα βασανιστήρια και τον θάνατό του από Σαουδάραβες πράκτορες.

Ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι ενδέχεται να κατέγραψε τον θάνατό του με το “έξυπνο” ρολόι Apple Watch που φορούσε, σύμφωνα με δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας.

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας Sabah αναφέρεται ότι ο Κασόγκι ενεργοποίησε τη δυνατότητα ηχογράφησης της συσκευής όταν μπήκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, στις 2 Οκτωβρίου. Ήθελε να παραλάβει ένα έγγραφο που ήταν απαραίτητο για να παντρευτεί.

Το ρολόι αυτό ήταν συνδεδεμένο με το iCloud και με το κινητό τηλέφωνό του, το οποίο είχε αφήσει στην αρραβωνιαστικιά του πριν μπει στο προξενείο. Η γυναίκα δηλώνει ότι τον περίμενε να βγει από το κτίριο, κάτι που δεν έγινε ποτέ.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, το ρολόι κατέγραψε την ανάκριση, τα βασανιστήρια και τον θάνατο του Κασόγκι. Σαουδάραβες πράκτορες αντιλήφθηκαν αφού πέθανε ότι το ρολόι κατέγραφε και χρησιμοποίησαν το δακτυλικό του αποτύπωμα για να το ξεκλειδώσουν και να διαγράψουν ορισμένα αρχεία, όχι όμως όλα.

Ο δημοσιογράφος διέμενε μόνιμα στις ΗΠΑ και συνεργαζόταν με την εφημερίδα Washington Post. Στα άρθρα του ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας.

Το Ριάντ αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη στην εξαφάνιση του Κασόγκι και υποστηρίζει ότι έφυγε από το προξενείο λίγη ώρα μετά την άφιξή του σ’ αυτό. Ο Σαουδάραβας υπουργός Εσωτερικών, πρίγκιπας Άμπντελ Αζίζ μπιν Σαούντ μπιν Ναγιέφ χαρακτήρισε “ψέματα και αβάσιμες εικασίες” τους ισχυρισμούς ότι η κυβέρνηση της χώρας του διέταξε τον θάνατο του δημοσιογράφου.

Άλλες πληροφορίες μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι μια ομάδα 15 Σαουδαράβων έφτασε στην Κωνσταντινούπολη την ίδια ημέρα που ο Κασόγκι πήγε στο προξενείο. Οι άνδρες αυτοί βρίσκονταν στο κτίριο όταν έφτασε ο δημοσιογράφος, έμειναν στο προξενείο για μερικές ώρες και κατόπιν αναχώρησαν αεροπορικώς για τη Σαουδική Αραβία.

Οι τουρκικές αρχές ερευνούν για να καθορίσουν τις ταυτότητες αυτών των ανθρώπων. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, το τουρκικό πρακτορείο Anadolu και η εφημερίδα Sabah ανέφεραν ότι ο ένας από αυτούς του άνδρες ήταν ο Σάλαχ Μουχάμεντ αλ Τουμπάικι, το όνομα του οποίου αναφέρεται σε έναν επίσημο σαουδαραβικό ιστότοπο ως επικεφαλής της ιατροδικαστικής υπηρεσίας του υπουργείου Εσωτερικών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα