Υπόθεση Μπάιντεν: Ο Τραμπ κατηγορεί την Ευρώπη, ο Ζελένσκι δεν αισθάνεται πιεσμένος

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ AP

"Ουδείς με πίεσε" στο τηλεφώνημα με τον Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγορεί τους Ευρωπαίους ότι δεν βοηθούν την Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαβεβαίωσε σήμερα ότι "ουδείς" του άσκησε πίεση, αναφερόμενος σε μια τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μια συνδιάλεξη που αποτελεί το επίκεντρο πολιτικού σκανδάλου στην Ουάσινγκτον.

"Ήταν μια καλή τηλεφωνική συνομιλία, κανονική", δήλωσε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ στη Νέα Υόρκη. "Κανείς δεν με πίεσε" για τη διενέργεια έρευνας σε βάρος του γιου του Τζο Μπάιντεν πρόσθεσε επιμένοντας στο γεγονός ότι "δεν θέλει να εμπλακεί στις εκλογές στις ΗΠΑ".

ADVERTISING

"Λυπάμαι αλλά δεν θέλω να εμπλακώ στις δημοκρατικές ανοικτές ... εκλογές στις ΗΠΑ", τόνισε μιλώντας στ΄αγγλικά.

Ο Ζελένσκι σημείωσε ότι το απομαγνητοφωνημένο περιεχόμενο της συνομιλίας δόθηκε στη δημοσιότητα. "Νομίζω ότι το διαβάσατε", είπε.

Ο Τραμπ τόνισε ότι επιθυμεί να "σταματήσει η διαφθορά" στην Ουκρανία και δήλωσε ξανά ότι "δεν υπήρξε πίεση" σε σχέση με τον Μπάιντεν, τον πολιτικό του αντίπαλο, στο τηλεφώνημα

Ο πρόεδρος Τραμπ κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ότι δεν βοηθούν την Ουκρανία, στη συνομιλία του με τον Ζελένσκι

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του τον Ιούλιο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να δυσφημίσει τους Ευρωπαίους –και ιδίως τη Γερμανία– κατηγορώντας τους ότι δεν έχουν κάνει και πολλά πράγματα για την Ουκρανία. Και ο συνομιλητής του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απάντησε ότι συμφωνεί "1.000%".

Το περιεχόμενο αυτού του τηλεφωνήματος δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο.

"Κάνουμε πολλά για την Ουκρανία. Καταβάλουμε πολλές προσπάθειες και (επενδύουμε) χρόνο. Πολύ περισσότερο από τις ευρωπαϊκές χώρες και εκείνες θα έπρεπε να σας βοηθούν πιο πολύ", λέει ο Τραμπ. "Η Γερμανία δεν κάνει σχεδόν τίποτα για εσάς. Το μόνο που κάνουν είναι να μιλούν και νομίζω ότι θα έπρεπε πραγματικά να το συζητήσετε μαζί τους. Όταν μιλάω με την Άγγελα Μέρκελ αναφέρεται στην Ουκρανία, αλλά δεν κάνει τίποτα", προσθέτει ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος.

"Πολλές ευρωπαϊκές χώρες κάνουν το ίδιο" ενώ "οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν πολύ, πολύ καλές απέναντι στην Ουκρανία. Δεν θα έλεγα ότι αυτό είναι κατ' ανάγκη αμοιβαίο, επειδή συμβαίνουν πράγματα που δεν είναι καλά, όμως οι ΗΠΑ ήταν πολύ πολύ καλές απέναντι στην Ουκρανία", συνεχίζει.

"Ναι, έχετε απόλυτο δίκιο" απαντά ο αρχάριος στην πολιτική Ζελένσκι, που εξελέγη πρόσφατα πρόεδρος σε μια χώρα η οποία εξαρτάται σημαντικά από την αμερικανική βοήθεια. "Όχι μόνο 100% αλλά 1000%. Και μπορώ να σας πω το εξής: μίλησα με την Άγγελα Μέρκελ και τη συνάντησα. Συναντήθηκα επίσης και μίλησα με (τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ) Μακρόν και τους είπα ότι δεν κάνουν όσα θα έπρεπε, κυρίως σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. "Δεν εφαρμόζουν τις κυρώσεις. Δεν πράττουν όσα θα έπρεπε για την Ουκρανία", επιμένει.

"Η Γερμανία, η Γαλλία, οι χώρες της ΕΕ, θα έπρεπε πραγματικά να σας βοηθήσουν περισσότερο", απαντά ο Τραμπ, εκτιμώντας ότι οι χώρες αυτές θα έπρεπε να αισθάνονται ενοχές "επειδή δεν κάνουν όσα θα έπρεπε να κάνουν".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τραμπ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Στο φως η συνομιλία Τραμπ με τον Ουκρανό πρόεδρο για τον Μπάιντεν

SHARE:

24Media Network