Στο φως η συνομιλία Τραμπ με τον Ουκρανό πρόεδρο για τον Μπάιντεν

Στο φως η συνομιλία Τραμπ με τον Ουκρανό πρόεδρο για τον Μπάιντεν
Τζο Μπάιντεν - Ντόναλντ Τραμπ AP

"Ο Μπάιντεν περηφανευόταν ότι σταμάτησε τη δίωξη, θα έπρεπε να το δείτε αυτό, μου φαίνεται φριχτό" φέρεται να λέει ο Τραμπ στον Πρόεδρο της Ουκρανίας σχετικά με την υπόθεση εμπλοκής του γιου του Τζο Μπάιντεν σε εταιρεία φυσικού αερίου στη χώρα.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μίλησε με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βόλντιμιρ Ζελένσκι σχετικά με το αίτημα συνέχισης της έρευνας εναντίον του γιου του πρώην αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας, σύμφωνα με αντίγραφό της που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.

Ο Τραμπ ζήτησε ακόμη από τον Ουκρανό ηγέτη να συνεργαστεί με το προσωπικό του δικηγόρο, τον Rudy Giuliani, και τον γενικό εισαγγελέα του Ηνωμένου Βασιλείου, William Barr, για το ζήτημα του Χάντερ Μπάιντεν, όπως δημοσιεύουν τα αμερικανικά ΜΜΕ.

“Υπάρχει πολλή συζήτηση για το γιο του Μπάιντεν, ότι ο Μπάιντεν σταμάτησε τη δίωξη και πολλοί θέλουν να πληροφορηθούν σχετικά. Οτιδήποτε πράξεις με τον Γενικό Εισαγγελέα θα είναι θαυμάσιο. Ο Μπάιντεν περηφανευόταν ότι σταμάτησε τη δίωξη, θα έπρεπε να το δείτε αυτό, μου φαίνεται φριχτό”, λέει ο Τραμπ σύμφωνα με το έγγραφο.

Ο Ζελένσκι φέρεται να συμφώνησε με το αίτημα.

“Εφόσον έχουμε κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιό μας, ο επόμενος γενικός εισαγγελέας θα είναι 100% άνθρωπος μου, υποψήφιος μου”, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Για να προσθέσει:

“Στη συνέχεια θα εξετάσει το αίτημα για την εταιρεία στην οποία αναφέρεστε. Το ζήτημα της διερεύνησης της υπόθεσης είναι στην πραγματικότητα θέμα αποκατάστασης της ειλικρίνειας, θα εργαστούμε για τη διερεύνηση της υπόθεσης”.

Το τηλεφώνημα έγινε αφού ο Τραμπ έδωσε εντολή στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να ‘παγώσει’ σχεδόν 400 εκατομμύρια δολάρια αμερικανικής βοήθειας στην Ουκρανία.

 Την Τρίτη, η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι ανακοίνωσε μια επίσημη διερεύνηση εναντίον του Προέδρου, σχετικά με τις αιτιάσεις ότι ο Τραμπ πιέζει έναν ξένο ηγέτη σε μια προσπάθεια να στοχεύσει σε πολιτικό του αντίπαλο.

“Το γεγονός είναι ότι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, παραβιάζοντας τις συνταγματικές του αρμοδιότητες, ζήτησε από μια ξένη κυβέρνηση να τον βοηθήσει στην πολιτική του εκστρατεία εις βάρος της εθνικής μας ασφάλειας, καθώς και να υπονομεύσει την ακεραιότητα των εκλογών μας”, ανέφερε η ίδια μετά τη διαρροή του εγγράφου. “Θα λογοδοτηθεί. Κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο”.

Η υποψήφια των Δημοκρατικών, Γερ. Elizabeth Warren, αποκάλεσε το έγγραφο, “καπνισμένη κάνη”.

“Αν αυτή είναι η εκδοχή των γεγονότων και η ομάδα του Προέδρου εκτιμά πως είναι ευνοϊκή, τότε βρίσκεται σε πραγματικά πολύ μεγάλο κίνδυνο” είπε η ίδια.

Ο Giuliani, ο οποίος είναι προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ, φέρεται να πίεσε την Ουκρανία να διερευνήσει το αίτημα του Μπάιντεν το 2016 για να απομακρύνει ο πρόεδρος της χώρας τον ανώτατο εισαγγελέα, ο οποίος διερευνούσε μεταξύ άλλων μια ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου που συνδέεται με τον Hunter Biden.

Μόνο δύο πρόεδροι έχουν παραπεμφθεί στα 223 χρόνια της αμερικανικής πολιτικής ιστορίας. Πρόκειται για τους Άντριου Τζόνσον και Μπίλ Κλίντον.

Η έρευνα για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ θα κλιμακώσει ακόμη περισσότερο την πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του Λευκού Οίκου και των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων που διακηρύττουν ότι -καθώς ελέγχουν το εν λόγω νομοθετικό σώμα μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του 2018- έχουν την εξουσία να ελέγξουν και να περιορίσουν την άσκηση των προεδρικών εξουσιών από τον Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε από τη δική του μεριά σφοδρή επίθεση ενάντια στην απόφαση των Δημοκρατικών μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

“Ανοησίες ενός Κυνηγιού Μαγισσών”, χαρακτήρισε την έρευνα και έκανε λόγο για “προεδρική παρενόχληση”.

Ο πρόεδρος Τραμπ επιμένει ότι δεν άσκησε πιέσεις

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε πάντως σήμερα ότι δεν άσκησε “την παραμικρή πίεση” στην Ουκρανία, μετά τη δημοσιοποίηση της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του, τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

“Δεν υπήρξε η παραμικρή πίεση”, είπε ο Τραμπ, πολύ εκνευρισμένος, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τη Νέα Υόρκη. “Είναι πιθανότατα το μεγαλύτερο κυνήγι μαγισσών στην αμερικανική ιστορία (…) Είναι ντροπή”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο, τα μέσα ενημέρωσης παρουσίασαν αυτόν τον διάλογο με τον Ζελένσκι σαν “μια συνομιλία βγαλμένη απευθείας από την κόλαση” ενώ το απομαγνητοφωνημένο κείμενο δείχνει, όπως υποστηρίζει, ότι ήταν “μια ανώδυνη συνομιλία”.

“Ένα μέρος του προβλήματος συνδέεται με τα Fake News (…) Υπάρχουν πολλοί διεφθαρμένοι δημοσιογράφοι”, συνέχισε.

Το απομαγνητοφωνημένο κείμενο δείχνει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τον Ζελένσκι να ερευνήσει την οικογένεια του Τζο Μπάιντεν, του πιθανού αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ από το 2009 έως το 2017 είναι υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χορηγούν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. Η βοήθεια ύψους 391,5 εκατ. δολαρίων στην παρούσα αντιπαράθεση εγκρίθηκε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ προκειμένου να βοηθήσει την Ουκρανία απέναντι σε μια εξέγερση υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Ο Τραμπ παραδέχθηκε την Κυριακή ότι συζήτησε για τον Μπάιντεν και τον γιο του Μπάιντεν, Χάντερ, ο οποίος εργάστηκε για μια εταιρία αερίου στην Ουκρανία, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Αρνήθηκε όμως ότι προσπάθησε να αναγκάσει τον Ζελένσκι σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν στις 25 Ιουλίου να ξεκινήσει έρευνα για διαφθορά για τον Μπάιντεν και τον γιο του με αντάλλαγμα τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ έχει απαντήσει σχετικά με το γιατί θέλησε να “παγώσει” τα χρήματα προς την Ουκρανία, λέγοντας αρχικά ότι το έκανε λόγω της διαφθοράς στην Ουκρανία και στη συνέχεια λέγοντας ότι το έκανε επειδή ήθελε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, και όχι οι Ηνωμένες Πολιτείες, να ηγηθούν της παροχής βοήθειας στο Κίεβο.

Η τρέχουσα αντιπαράθεση ξέσπασε όταν ένας μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, προερχόμενος από την κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, διαβίβασε μια καταγγελία σε ανωτέρους του σε σχέση με τη συνδιάλεξη του Τραμπ με τον Ζελένσκι. Αν και η ομοσπονδιακή νομοθεσία προβλέπει ότι τέτοιες καταγγελίες πρέπει να αποκαλύπτονται στο Κογκρέσο, η κυβέρνηση Τραμπ έχει αρνηθεί να το κάνει.

Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε ομόφωνα, χωρίς αντιρρήσεις από τους Ρεπουμπλικανούς του Τραμπ, απόφαση με την οποία ζητεί η αναφορά του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος να σταλεί στο Κογκρέσο.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να ψηφίσει μια παρόμοια μη δεσμευτική απόφαση.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέληξε πως η καταγγελία του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος δεν χρειαζόταν να γίνει γνωστή στο Κογκρέσο επειδή η σχετική νομοθεσία καλύπτει μόνο τη συμπεριφορά αξιωματούχων των υπηρεσιών πληροφοριών, σύμφωνα με μια νομική ανάλυση που εξέδωσε το νομικό γραφείο του υπουργείου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα