Υπόθεση Ρακέτε: "Στη Γερμανία όσοι διασώζονται από γερμανικές ΜΚΟ"

Υπόθεση Ρακέτε: "Στη Γερμανία όσοι διασώζονται από γερμανικές ΜΚΟ"
AP

Η Γερμανία θα πρέπει να δέχεται στο έδαφός της πρόσφυγες και μετανάστες που διασώζονται από γερμανικές ΜΚΟ στη Μεσόγειο, δηλώνει στο DLF ο εμπνευστής της προσφυγικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας Γκέραλντ Κνάους.

Κάνει το σωστό όποιος διασώζει ανθρώπους από σίγουρο πνιγμό, απαντά ο Γκέραλντ Κνάους εμπνευστής της προσφυγικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας στο ερώτημα αν προέβη σε αξιόποινη πράξη η Κάρολα Ρακέτε, η γερμανίδα καπετάνιος του πλοίου Sea Watch 3 που ελλιμενίστηκε με 40 πρόσφυγες στην Λαμπεντούζα χωρίς άδεια των αρχών.

«Την υποχρεωτική διάσωση προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας αλλά και το Διεθνές Ποινικό Δίκαιο δηλώνει στον ραδιοσταθμό DLF ο αυστριακός ειδικός σε προσφυγικά ζητήματα. Το ερώτημα που τίθεται ωστόσο είναι αν οι πρόσφυγες πρέπει να μεταφέρονται οπωσδήποτε στην Ιταλία και όχι αλλού. Και ακριβώς αυτό το ζήτημα θέτει ο ιταλός υπ. Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος ισχυρίζεται ότι οι ΜΚΟ του ευρωπαϊκού βορρά διασώζουν και στη συνέχεια αφήνουν τους πρόσφυγες στην Ιταλία. Παράλληλα διαπιστώνουμε ωστόσο ότι όλο και περισσότερες κυβερνήσεις της μεσογειακής λεκάνης επιδιώκουν επιστροφή των προσφύγων στην Λιβύη. Ενδεικτικό το ανακοινωθέν της πρόσφατης συνόδου κορυφής κρατών της Μεσογείου στη Βαλέτα, στην οποία ακόμα και κεντροαριστερές κυβερνήσεις, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας και της Γαλλίας κατέστησαν σαφές ότι υποστηρίζουν την επιστροφή προσφύγων και μεταναστών στη Λιβύη. Κατά συνέπεια η Γερμανία απειλείται με απομόνωση στο ζήτημα αυτό».

Το Βερολίνο δεν παίρνει ξεκάθαρα θέση

Ο Γκέραλντ Κνάους επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Σταθερότητας, θεωρεί ότι το Βερολίνο θα πρέπει να πει δημόσια και ξεκάθαρα ότι θα δέχεται στο έδαφός της Γερμανίας όσους πρόσφυγες και μετανάστες διασώζουν γερμανικές ΜΚΟ στη Μεσόγειο.

«Τα βασικό λάθος του Βερολίνου είναι ότι δεν ξεκαθαρίζει τη στάση του. Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία πέντε χρόνια η Γερμανία έχει δεχθεί περισσότερες πρόσφυγες και έχει χορηγήσει σε περισσότερους άσυλο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και ταυτόχρονα επωμίζεται βάρη μετά από κάθε επιχείρηση διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο, δεν λέει ανοιχτά και ξεκάθαρα ότι το πράξει. Η γερμανική κυβέρνηση θα έπρεπε να δηλώσει ευθαρσώς και για αυτό υπάρχει στήριξη από τη γερμανική κοινωνία, ότι όταν γερμανικές ΜΚΟ διασώζουν πρόσφυγες θα τους δέχεται στο έδαφός της. Ούτως ή άλλως μετά από διελκυστίνδα εβδομάδων ένα αριθμός προσφύγων που διασώζονται στη Μεσόγειο καταλήγουν συνήθως στη Γερμανία».

Πηγή: 

Deutsche Welle

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μετανάστες, Μεταναστευτικό, Πρόσφυγες, Γερμανία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Καρόλα, η Αντιγόνη που χρειάζεται η Ευρώπη 

Καρόλα Ρακέτε: "Δεν ήταν μια βίαιη ενέργεια, αλλά μια ενέργεια ανυπακοής"

Η ερώτηση της Μέρκελ για την Ράκετε και η απάντηση του Κόντε

SHARE:

24Media Network