Νταβός: Εκτός έδρας γκολ από Τούνμπεργκ – “Δεν κάνετε τίποτα για το κλίμα”

Νταβός: Εκτός έδρας γκολ από Τούνμπεργκ – “Δεν κάνετε τίποτα για το κλίμα”
H Greta Thunberg στο Davos AP

Η Greenpeace και η Γκρέτα Τούνμπεργκ καταγγέλλουν τους συμμετέχοντες που επενδύουν μαζικά στα ορυκτά καύσιμα. "Τίποτα δεν έχει αλλάξει ακόμα" είπε η νεαρή ακτιβίστρια από τη Σουηδία.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ δίνει το “παρών” στο Νταβός. Σε πάνελ που μετέχει δήλωσε πως “το κλίμα και το περιβάλλον είναι πλέον καυτά ζητήματα για όλους. Όμως, τίποτε δεν έχει γίνει από τη στιγμή που οι ρύποι του διοξειδίου του άνθρακα δεν έχουν μειωθεί”.

“Πολλά έγιναν εναντίον του περιβάλλοντος που κανείς δεν μπορούσε να κάνει πως δεν τα βλέπει, και αυτό ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει το κίνημα”, είπε η νεαρή ακτιβίστρια. “Δεν είμαι μόνο εγώ, είναι πολλοί νέοι που δημιούργησαν μια συμμαχία. Οι άνθρωποι τώρα ξέρουν χάρη στην πίεση από τα νέα παιδιά και έτσι το κλίμα μπήκε στην ατζέντα. Ωστόσο, οι παγκόσμιοι ρύποι συνεχίζουν να αυξάνονται. Πρέπει να αρχίσουμε να ακούμε την επιστήμη και να ανταποκρινόμαστε με αυτό τον τρόπο στην κρίση, με τη δέουσα σημασία που αρμόζει”, είπε η Γκρέτα μέσα σε χειροκροτήματα από το κοινό που παρακολουθούσε το πάνελ που διοργάνωσε το περιοδικό Time, στα πλαίσια του Παγκόσμιου Φόρουμ.

“Είμαστε ακόμα στην αρχή”, πρόσθεσε η Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Ο ετήσιος θεσμός των ελβετικών Άλπεων συμπληρώνει 50 χρόνια εφέτος και διοργανώνεται από τις 21 ως τις 24 Ιανουαρίου.

Αυτή τη φορά θα παραστεί και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που πριν από ένα χρόνο ματαίωσε τη συμμετοχή του λόγω αντιπαράθεσης με τους Δημοκρατικούς.

Η Greenpeace καταγγέλλει τους συμμετέχοντες που επενδύουν μαζικά στα ορυκτά καύσιμα

Τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες και συνταξιοδοτικά ταμεία που συμμετέχουν στο ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός εξακολουθούν να χρηματοδοτούν με δισεκατομμύρια δολάρια την ενέργεια από τα ορυκτά καύσιμα, τα οποία συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή, με κίνδυνο να προκαλέσουν μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση, κατήγγειλε σήμερα η Greenpeace.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, το οποίο ξεκινά σήμερα, προσπαθεί να αλλάξει την εικόνα του «κλαμπ των πλουσίων» που έχει δημιουργήσει προσκαλώντας ακτιβιστές όπως η νεαρή Σουηδέζα Γκρέτα Τούνμπεργκ, όμως πολλές εταιρίες του οικονομικού τομέα που συμμετέχουν στο Νταβός επενδύουν σε βιομηχανίες εξόρυξης, αν και τα ορυκτά καύσιμα –και κυρίως το πετρέλαιο και ο άνθρακας—είναι μεταξύ των βασικών πηγών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενου του θερμοκηπίου, καταγγέλλει η ΜΚΟ.

Σε έκθεσή της με τίτλο «Είναι ο οικονομικός τομέας, ηλίθιε», η Greenpeace παρουσιάζει τις επενδύσεις τους μετά την υπογραφή τον Δεκέμβριο του 2015 της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, δέκα τράπεζες που συμμετέχουν τακτικά στο Νταβός χρηματοδότησαν από το 2015 ως το 2018 τον τομέα των ορυκτών καυσίμων με ποσό 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Πρόκειται για τις JP Morgan Chase, Citi, Bank of America, RBC Royal Bank, Barclays, Mitsubishi UFG, TD Bank, Scotiabank, Mizuho et Morgan Stanley.

Σε ό,τι αφορά τα συνταξιοδοτικά ταμεία, τρία από αυτά που συμμετέχουν στο Νταβός έχουν επενδύσει 26 δισεκατομμύρια δολάρια σε πετρελαϊκές εταιρίες, όπως η Shell, η Chevron και η Exxon και διάφορες τράπεζες που χρηματοδοτούν την εκμετάλλευση των ορυκτών καυσίμων.

«Τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία που είναι παρόντες στο Νταβός ευθύνονται για την κλιματική έκτακτη ανάγκη. Παρά τις προειδοποιήσεις, τροφοδοτούν μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση υποστηρίζοντας τη βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων. Οι χρηματιστές αυτές δεν είναι τίποτα άλλο από υποκριτές καθώς ισχυρίζονται ότι επιθυμούν να σώσουν τον πλανήτη την ώρα που τον σκοτώνουν για το βραχυπρόθεσμο κέρδος τους», κατήγγειλε η επικεφαλής της Greenpeace Τζένιφερ Μόργκαν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα