Κούλουμα στις μέρες του μνημονίου

ΚΟΥΛΟΥΜΑ  ΣΤΟ ΛΟΦΟ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ (EUROKINISSI / ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ)
ΚΟΥΛΟΥΜΑ ΣΤΟ ΛΟΦΟ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ (EUROKINISSI / ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ) EUROKINISSI

Παρά το τσουχτερό κρύο και την οικονομική κρίση τα Κούλουμα γιορτάστηκαν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Περικοπές στις εκδηλώσεις από τους δήμους. Αρκετά μεγάλη η συμμετοχή των πολιτών στα υπαίθρια γλέντια (Pics)

Σε πείσμα της παγωνιάς, της κρίσης και του ΔΝΤ οι Έλληνες γιόρτασαν και φέτος μαζικά τα παραδοσιακά κούλουμα. Τα φετινά Κούλουμα δεν είναι όπως τις άλλες χρονιές. Οι δήμοι στο βωμό της λιτότητας έκαναν περικοπές στις διοργανώσεις.

Διασώθηκε πάντως η φασολάδα και τα Σαρακοστιανά μαζί με τη διάθεση των δήμων να προσφέρουν ένα κεφάτο γλέντι στους δημότες τους που τόσο το είχαν ανάγκη. Ούτε ο καιρός είναι σύμμαχος. Το τσουχτερό κρύο δεν ευνοεί το πικ-νικ.

Ο κόσμος όμως το αψήφησε , ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση, σήκωσε τους χαρταετούς, τίμησε την αχνιστή φασολάδα, τραγούδησε και χόρεψε για να ξορκίσει τα άσχημα που φοβάται.

ΚΟΥΛΟΥΜΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

(ICON PRESS / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ)
ΚΟΥΛΟΥΜΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ (ICON PRESS / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ) ICON

Στο υπαίθριο τραπέζι είχαν τη θέση τους και άνεργοι ή άστεγοι, θύματα της κρίσης. Οι δήμοι περιμένουν περισσότερους επισκέπτες φέτος.

Τον τόνο δίνει ο λόφος του Φιλοπάππου στην Αθήνα, όπου οι χαρταετοί εμφανίσθηκαν από νωρίς το πρωί, ενώ άνοιξαν και οι πόρτες του πάρκου ΚΑΨΑΠ στους Αμπελοκήπους με συναυλία λαϊκής μουσικής από τον Σύλλογο Αμπελοκήπων.

Το Μαρούσι διοργάνωσε γιορτή στην οδό Σπύρου Λούη με σαρακοστιανά εδέσματα και πολύ μουσική.

Στο Ελληνικό, ο δήμος αποφάσισε να διοργανώσει μια μεγάλη γιορτή για να υπογραμμίσει τη βούληση των κατοίκων να δημιουργηθεί στο πρώην αεροδρόμιο μητροπολιτικό πάρκο.

ΚΟΥΛΟΥΜΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

(ICON PRESS / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ)
ΚΟΥΛΟΥΜΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ (ICON PRESS / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ) ICON

Στη Θεσσαλονίκη τα παραδοσιακά γλέντια στήθηκαν στο Σέϊχ Σου, στο Άλσος της Νέας Ελβετίας και την Αλάνα της Τούμπας.

Στο Βόλο επέλεξαν τις παραλίες για να γιορτάσουν, ενώ στην Τρίπολη γέμισε ο λόφος της Κάρτσοβας χαρταετούς και ήχους δημοτικής μουσικής από τα συγκροτήματα της περιοχής.

Η Λάρισα δεν πάει πίσω στις προετοιμασίες μόνο που εδώ το πρόσταγμα έχουν συγκροτήματα χορού. Το χρώμα της ημέρας έδωσαν επίσης τα τοπικά έθιμα σε κάποια μέρη της Ελλάδας όπως ο βλάχικος γάμος στη Θήβα, ο αλευροπόλεμος στο Γαλαξίδι, το έθιμο του Αγά στη Χίο, οι Μουτζούρηδες στην Ξάνθη κ.ά.

SHARE:

24Media Network