Κύτταρα καρδιάς χωρίς χρήση ιών

Κύτταρα καρδιάς χωρίς χρήση ιών

Στη μετατροπή αιμοκυττάρων σε κύτταρα καρδιάς προχώρησε ερευνητική ομάδα με επικεφαλής ελληνο-αμερικανό καθηγητή. Απέφυγαν τη χρήση ιών. Στο μέλλον οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους

Ερευνητές του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον ελληνο-αμερικανό καθηγητή ογκολογίας και παιδιατρικής Ηλία Ζαμπίδη, ανέπτυξαν μια απλουστευμένη, φθηνή και ευρείας χρήσης μέθοδο μέσω της οποίας καθίσταται εφικτή η ασφαλέστερη μετατροπή κυττάρων του αίματος σε κύτταρα της καρδιάς.

Τα παραγόμενα κύτταρα "χτυπούν" στην καρδιά με αποτελεσματικότητα σχεδόν 100%. Όπως δήλωσε ο Ζαμπίδης, που παρουσίασε τη σχετική εργασία στο περιοδικό PLoS ONE, μέχρι τώρα οι περισσότεροι επιστήμονες δεν θεωρούσαν δυνατή την μετατροπή των αιμοκυττάρων σε λειτουργικά κύτταρα της καρδιάς χωρίς την βοήθεια ιών, όμως η ερευνητική ομάδα του κατάφερε να βρει ένα τρόπο να φτάνει στο επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς να χρησιμοποιεί ιούς ως διαμεσολαβητές.

ADVERTISING

Προς τα παρόν, πάντως, διευκρίνισε ότι τα παραγόμενα με τη νέα μέθοδο κύτταρα της καρδιάς δεν είναι έτοιμα για κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Προκειμένου να μετατρέψουν βλαστικά κύτταρα από μια πηγή σε κύτταρα άλλου τύπου , οι επιστήμονες μέχρι τώρα κατέφευγαν στην χρήση ιών για να μεταφέρουν τα αναγκαία γονίδια στα κύτταρα, ώστε σε πρώτη φάση να τα μετατρέψουν σε βλαστικά. Όμως οι ιοί μπορούν στην πορεία να προκαλέσουν μετάλλαξη των γονιδίων και να οδηγήσουν σε εμφάνιση καρκίνου.

Η ομάδα του Ζαμπίδη πέτυχε να μεταφέρει τα γονίδια, αντί με ιούς, μέσω πλασμιδίων, δηλαδή τμημάτων του DNA που αναπαράγονται για σύντομο χρόνο μέσα στα κύτταρα, πριν αποσυντεθούν. Τα εισαγόμενα μέσω των πλασμιδίων γονίδια ωθούν τα κύτταρα του αίματος σε μια πιο πρωταρχική κατάσταση, με συνέπεια να μετατρέπονται σε πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα, τα οποία έπειτα είναι δυνατό να μετατραπούν σε καρδιακά κύτταρα. Οι ερευνητές έκαναν ένα μίνι-ηλεκτροκαρδιογράφημα σε αυτά τα νέα κύτταρα και επιβεβαίωσαν ότι "χτυπούσαν" με τον παλμό μιας φυσιολογικής καρδιάς.

Η νέα τεχνική έχει πολύ μικρότερο κόστος -περίπου το ένα δέκατο- σε σχέση με την παραδοσιακή μέθοδο αξιοποίησης των βλαστικών κυττάρων. Ο Ζαμπίδης κάλεσε άλλους ερευνητές να δοκιμάσουν την μέθοδό του στα δικά τους εργαστήρια, αν και, όπως είπε, η τεχνική βρίσκεται ακόμα σε φάση εξέλιξης.

Η μέθοδος κατ’ αρχήν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εργαστήρια για τον έλεγχο νέων φαρμάκων κατά της αρρυθμίας και άλλων καρδιακών παθήσεων. Σε επόμενο στάδιο, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία μοσχευμάτων που θα τοποθετούνται σε ασθενείς, οι οποίοι έχουν υποστεί έμφραγμα.

Η ερευνητική ομάδα του Ζαμπίδη πρόσφατα χρησιμοποίησε ανάλογες τεχνικές για να μετατρέψει κύτταρα αίματος σε κύτταρα αμφιβληστροειδούς, νεύρων και αιμοφόρων αγγείων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Επιστήμη
SHARE:

24Media Network