5 τρόποι για να διατηρήσεις το δέρμα σου υγιές

5 τρόποι για να διατηρήσεις το δέρμα σου υγιές

Ορισμένες βασικές συνήθειες τις οποίες πρέπει να εντάξει κανείς στην καθημερινότητά του με σκοπό τη διατήρηση της υγείας του αλλά και την πρόληψη ασθενειών και ιών του δέρματος

Διατροφή

Οι διατροφικές μας συνήθειες καθρεφτίζονται στην όψη της επιδερμίδας μας. Το ωμέγα – 3 μας παρέχει αντιφλεγμονώδη προστασία και καταπραΰνει σε πολλές περιπτώσεις τυχόν εκζέματα που αντιμετωπίζετε. Το ωμέγα -6 από την άλλη, βοηθάει στην ξηρότητα του δέρματος. Τα λιπαρά ψάρια (όπως ο σολομός) είναι κατ’ εξοχήν πηγές των δύο αυτών λιπαρών οξέων. Επίσης η πρόσληψη της πρωτεΐνης του κολλαγόνου (το βρίσκουμε μεταξύ άλλων σε λαχανικά, ψάρια και άπαχο κρέας), αλλά και της αγαπημένης μας βιταμίνης C είναι απαραίτητες για την υγεία της επιδερμίδας μας, όπως και τα πλούσια σε αντιοξειδωτικές ιδιότητες φρούτα.

Ενυδάτωση και απολέπιση

Νερό, νερό και πάλι νερό. Αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στην επιδερμίδα, ενώ παράλληλα μπορεί να αλλάξει και την πυκνότητά της, απαλύνοντας ρυτίδες και πόρους. Πέρα όμως από την αισθητική παράμετρο, το νερό βοηθάει ουσιαστικά την υγεία της επιδερμίδας μας, καθώς όπως και κάθε όργανο του σώματός μας το δέρμα μας αποτελείται επίσης από κύτταρα –δηλαδή από νερό! Επίσης η κατανάλωση νερού έχει συνδεθεί ως βοηθητικός παράγοντας ως προς το έκζεμα και την ψωρίαση.

Εμβολιασμός

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα την προφύλαξή μας από έρπητα ζωστήρα, γίνεται σύσταση για εμβολιασμό. Πιο συγκεκριμένα, ο έρπης ζωστήρας ( https://erpiszostir.gr/) είναι µία επίπονη νόσος που επηρεάζει τα νεύρα και την περιοχή του δέρματος που καταλήγουν. Προκαλείται από την επανενεργοποίηση του ίδιου ιού που προκαλεί την ανεμοβλογιά, καθώς μετά την ανεμοβλογιά, ο ιός δεν εγκαταλείπει το ανθρώπινο σώµα, αλλά παραµένει στο νευρικό σύστηµα σε λανθάνουσα κατάσταση. Μπορεί να επανενεργοποιηθεί οποιαδήποτε χρονική στιγµή προκαλώντας έρπητα ζωστήρα. Πρέπει να έχουμε κατά νου πως ο έρπης ζωστήρας ( https://erpiszostir.gr/) δεν είναι απλώς ένα εξάνθηµα. Οι περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από καυστικό, διαπεραστικό πόνο στην περιοχή του εξανθήµατος που µπορεί να είναι σταθερός ή διαλείπων. Μερικές φορές, ακόµη και απαλά ερεθίσµατα, όπως η αφή των ρούχων ή ένα ελαφρύ αεράκι κατά µήκος του δέρµατοςµπορεί να προκαλέσει πόνο. Η πρόληψη του έρπητα ζωστήρα είναι εφικτή μέσω του εμβολιασμού ( https://erpiszostir.gr/) . Στη χώρα µας ο εµβολιασµός έναντι του έρπητα ζωστήρα έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραµµα Εµβολιασµών του Υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με αυτό το πρόγραμμα, το εµβόλιο χορηγείται δωρεάν στα άτοµα 60 ετών και άνω, ανεξάρτητα από το αν είχαν προηγούμενο επεισόδιο έρπητα ζωστήρα. Το εμβόλιο δρα βοηθώντας το ανοσοποιητικό σύστημα –το φυσικό αμυντικό σύστημα του σώματος.

Αυτό επιτυγχάνεται καθώς το εμβόλιο ενισχύει το ανοσοποιητικόσύστημα για να κρατήσει τον ιό αδρανή, βοηθώντας έτσι στην προστασία από τον έρπητα ζωστήρα ( https://erpiszostir.gr/).

Προσοχή σε κοινόχρηστους χώρους και ιδίως στο γυμναστήριο

Ειδικότερα σε χώρους άθλησης, όπως το γυμναστήριο ή το κολυμβητήριο σου. Το ζεστό περιβάλλον, η υγρασία σε συνδυασμό με το ότι εκατοντάδες άνθρωποι περνάνε από το κάθε μηχάνημα ή τα αποδυτήρια που χρησιμοποιείς, μπορεί να ενισχύσουν την προδιάθεση ή και να σου δημιουργήσουν κάποιο δερματική μόλυνση. Φρόντισε να μην φέρνεις το πρόσωπό σου σε επαφή με τα χέρια σου, ούτε σε επαφή με οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια. Επίσης να κάνεις μπάνιο αμέσως μετά την προπόνηση, ειδικά αν φοράς πολύ στενά ρούχα – τα οποία καλό θα ήταν να αποφεύγεις. Το ιδανικότερο είναι να φοράς ανάλαφρα ρούχα, ενώ μπορείς να χρησιμοποιείς και μία πούδρα με αντιμυκητιακές ιδιότητες που θα απορροφά την περιττή υγρασία κατά τη διάρκεια της προπόνησής σου.

Προτιμήστε την σκιά και πείτε όχι στο solarium

Συγκεκριμένα, περισσότερες από 419.000 περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος στις ΗΠΑ συνδέονται με το solarium. Αν στο παρελθόν ανήκατε και εσείς στους fans του τεχνητού μαυρίσματος, ακόμα και αν πλέον έχετε σταματήσει το solarium μην παραλείψετε να το αναφέρετε στον δερματολόγο σας ώστε να το σημειώσει στο ιστορικό σας. Το παρελθόν σας όμως δεν αφορά μόνο το solarium, αλλά ακόμα και σοβαρά ηλιακά εγκαύματα που μπορεί να είχατε πάθει ως παιδί, καθώς κάθε ηλιακό έγκαυμα καταστρέφει μόνιμα τα κύτταρα του δέρματος. Οι ειδικοί εξηγούν πως η ηλιακή ακτινοβολία λειτουργεί συσσωρευτικά στην επιδερμίδα και τον οργανισμό μας με αποτέλεσμα –και με τη συνάρτηση φυσικά άλλων παραγόντων, όπως πχ το οικογενειακό ιστορικό- να δημιουργείται ο καρκίνος του δέρματος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα