Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσεων

Διαβάζεται σε 5'
Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσεων
UNSPLASH

Στον πλανήτη Γη ζουν περισσότεροι από 8 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Το ¼ δεν έχει πρόσβαση σε ασφαλές, καθαρό και πόσιμο νερό. Δηλαδή, στη βασική ανάγκη για την επιβίωση ενός ανθρώπου που ο ΟΗΕ έχει εντάξει στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μελέτες έχουν ενημερώσει πως αντέχουμε έως 3 εβδομάδες χωρίς φαγητό και έως μόλις 1 εβδομάδα χωρίς νερό.

Δεν χρειάζονται περαιτέρω πληροφορίες για να καταστεί σαφές πως η ανάγκη διαφύλαξης του τεράστιας αξίας, φυσικού αγαθού εξελίσσεται σε απόλυτη προτεραιότητα για όλον τον κόσμο. Ειδικά εν μέσω των σημαντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, εκ των οποίων η κυριότερη είναι η κλιματική αλλαγή.

Οι συνέπειες είναι ήδη ορατές στο φυσικό και -κυρίως- στο υδάτινο περιβάλλον. Το μέλλον φαντάζει πιο ζοφερό, από την στιγμή που ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται διαρκώς και εύλογα αυξάνεται η ζήτηση. Γεγονός που έχει καταλυτικής σημασίας επίδραση στην ποσότητα και την ποιότητα των διαθέσιμων υδάτινων πόρων παγκοσμίως. Επιπροσθέτως, τα αποθέματα εξαντλούνται πιο γρήγορα από ό,τι ανανεώνονται, καθώς δεν γίνεται σωστά η διαχείρισή τους.

Τι σημασία έχουν όλα αυτά για την Ελλάδα;

UNSPLASH

Στην Αττική απολαμβάνουμε το ποιοτικότερο νερό της Ευρώπης. Η ΕΥΔΑΠ τροφοδοτεί με νερό 4.4 εκατομμύρια καταναλωτές και εξελίσσεται σε έναν περιφερειακό και εθνικό ηγέτη στον τομέα διαχείρισης φυσικών πόρων. Έχει φροντίσει να δημιουργήσει έναν διευρυμένο κύκλο δραστηριότητας που έχει ως στόχο να αποδώσει σημαντικά οφέλη στην κοινωνία. Δηλαδή, το πιο σημαντικό «κεφάλαιο» της εταιρείας.

Παράλληλα, επενδύει στο μέλλον ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις το αύριο, προκειμένου να καταφέρει να μείνει συνεπής στο κατ’ αρχάς ζητούμενο (την προσφορά προς την κοινωνία) και να συνεχίσει να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, όπως συμβάλλει σε έναν κόσμο με καθαρό, ασφαλές νερό για τις επόμενες γενιές.

Οι διεθνείς διακρίσεις του νερού της ΕΥΔΑΠ

Στα όσα έχει επιτύχει έως σήμερα η ΕΥΔΑΠ ξεχωρίζει ο συνδυασμός του ποιοτικού και συνάμα οικονομικού νερού που προσφέρει στους καταναλωτές.

Όπου «ποιοτικού», το νερό με το οποίο τροφοδοτεί η Εταιρεία την Αθήνα αποτελεί ένα από τα πιο ποιοτικά της Ευρώπης, σύμφωνα με τη βαθμολογία της μη κερδοσκοπικής πρωτοβουλίας συγκριτικής αξιολόγησης για το νερό και τα λύματα, European Benchmarking Cooperation

Το νερό της ΕΥΔΑΠ βαθμολογήθηκε με 99,7%, για την ποιότητά του, μετά τη διενέργεια διεθνούς αξιολόγησης εταιρειών ύδρευσης, αριθμός υψηλότερος από το μέσο όρο των εταιρειών ύδρευσης της Δυτικής Ευρώπης.

Επίσης, το Urban Water Atlas for Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσε άριστα (10) στην ποιότητα του πόσιμου νερού της Αθήνας. Ήταν άλλη μια διάκριση που αποδεικνύει την ανωτερότητα της ποιότητας του νερού που πίνουν οι κάτοικοι της Αττικής.

Tι νερό οφείλουμε να πίνουμε

UNSPLASH

 

Το υψηλής ποιότητας νερό της ΕΥΔΑΠ, ξεκινάει από τις πηγές της που βρίσκονται σε αγνές περιοχές, απαλλαγμένες από γεωργική και βιομηχανική δραστηριότητα με την Εταιρεία να ελέγχει την ασφαλή διαδρομή έως και τις βρύσες μας.

Για την ακρίβεια, η διαδικασία περιλαμβάνει την αδιάκοπη παρακολούθησή του ακατέργαστου και του πόσιμου νερού με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών, επί 7 μέρες εβδομάδα και 365 μέρες τον χρόνο, σε περισσότερα από 1.000 σημεία ποιοτικού ελέγχου.

Η δέσμευση της ΕΥΔΑΠ στην παροχή ανθεκτικών υποδομών και υψηλού επιπέδου/χαμηλού κόστους υπηρεσιών αποτυπώνεται στις επενδύσεις που κάνει, σε όλο το φάσμα του κύκλου του νερού, με ποσό που φτάνει στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο καθιερώνεται ως κορυφαίος ευρωπαϊκός οργανισμός στην προστασία και διαχείριση υδάτινων πόρων, όπως αναπτύσσει και μεταφέρει την τεχνογνωσία σε όλη την Ελλάδα, ως «εταιρεία – πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης».

Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιείται και ένα έργο υψίστης σημασίας για τους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής, που θα δώσει οριστική λύση στο χρόνιο πρόβλημα της διάθεσης των αστικών λυμάτων της περιοχής. Ειρήσθω εν παρόδω, εναρμονίζεται πλήρως με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Τα οφέλη που θα προκύψουν από τη μεγαλύτερη επένδυση της ΕΥΔΑΠ που είναι αυτό το μεγαλόπνοο έργο, είναι πολλά και αφορούν σε διάφορους τομείς. Χαρακτηριστικά αναφέρονται α) η προστασία της δημόσιας υγείας, β) η αειφόρος ανάπτυξη, γ) η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, δ) η ενίσχυση της απασχόλησης και στ) η οικονομική ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή.

Οι δεσμεύσεις, τα κεκτημένα (όπως είναι το ρόλο της «εταιρείας προτύπου» στη διαχείριση φυσικών πόρων και του νερού) και το όραμα του οργανισμού που διέρχεται από ένα δυναμικό μετασχηματισμό είναι τα εχέγγυα για την ασφάλεια των καταναλωτών ως προς την παροχή καθαρού νερού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα