Δύο ημέρες στην πόλη των Beatles και των προϊόντων νέας γενιάς

Δύο ημέρες στην πόλη των Beatles και των προϊόντων νέας γενιάς

Ένα ταξίδι στο Liverpool με μουσική από το παρελθόν και το βλέμμα στο μέλλον.

Περίμενες ποτέ πως θα συναντούσες το λατρεμένο βρετανικό συγκρότημα στην ίδια πρόταση με το ηλεκτρονικό τσιγάρο; Εγώ σίγουρα όχι. Κι όμως, ένα διήμερο ήταν αρκετό για να συνδεθούν άρρηκτα στο μυαλό μου. Και αυτό επειδή η γενέτειρα και των δύο δεν είναι άλλη από το μαγευτικό Liverpool.

Μέσα από τη μικρή βρετανική πόλη, των μόλις 500.000 κατοίκων, που είναι ξακουστή για το ιστορικό γήπεδο Anfield της Liverpool FC αλλά και το θρυλικό Cavern Club απ’ όπου οι Beatles προχώρησαν για να κατακτήσουν τον κόσμο, αναδεικνύεται τώρα η Nerudia, η αγγλική καινοτόμος εταιρεία στα Προϊόντα Νέας Γενιάς και ηγέτης στον κλάδο της. Είναι το ερευνητικό κέντρο του myblu – το ηλεκτρονικό τσιγάρο Νέας Γενιάς που κυκλοφορεί πλέον και στην Ελλάδα από την Imperial Tobacco Hellas, η οποία ανήκει στον Όμιλο της Imperial Brands.

Με τον αντικαπνιστικό νόμο να βρίσκεται πλέον σε πλήρη ισχύ και το 37% των Ελλήνων να συνεχίζουν να επιλέγουν το τσιγάρο, μήπως ήρθε η ώρα να αναζητήσουμε κάτι καλύτερο; Και μήπως αυτό το «κάτι καλύτερο» υπάρχει ήδη στην αγορά; Αυτές οι ερωτήσεις με ταξίδεψαν μέχρι το Liverpool και βρήκαν απάντηση μέσα από τη δουλειά που γίνεται εκεί, στο ερευνητικό κέντρο Nerudia.

Ας τα πιάσουμε όμως από την αρχή. Κάπου στο 2003, ο Κινέζος φαρμακοποιός και επιστήμονας Hon Lik εμπνεύστηκε και δημιούργησε το σύγχρονο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Δέκα χρόνια μετά, η Imperial Tobacco, μέλος του διεθνούς Ομίλου Imperial Brands, απoκτά το παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο ευρεσιτεχνιών για τις τεχνολογίες ατμίσματος και ορίζει τον Hon Lik επικεφαλής της ομάδας Έρευνας & Ανάπτυξης της Κίνας. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Όμιλος ενδυναμώνει την ηγετική του θέση στην καινοτομία, επενδύοντας στην απόκτηση της Nerudia, της αγγλικής καινοτόμου εταιρείας στα Προϊόντα Νέας Γενιάς και ηγέτη στις τεχνολογίες και τα υγρά ατμίσματος.

Και ενώ η πρώτη ημέρα του ταξιδιού ήταν αφιερωμένη στη μουσική των Beatles, την πανέμορφη πλακόστρωτη αγορά του Liverpool και το λιμάνι που συνδυάζει τις red brick αποθήκες στις προβλήτες με την υπερσύγχρονη αρχιτεκτονική και τις ζεστές pub με τις γκαλερί μοντέρνας τέχνης, η δεύτερη ήταν αφιερωμένη στην τεχνολογική επανάσταση που συμβαίνει εντός των τειχών της Nerudia με αιχμή του δόρατός της το σύστημα ατμίσματος myblu.

Στα γεμάτα φως, open plan γραφεία της Nerudia μας υποδέχτηκε η Dr. Sarah Weaver, Science Academy Senior Manager, που μετά από μία σύντομη αναδρομή στην ιστορία της Imperial Tobacco, μας σύστησε το myblu: ένα καινοτόμο προϊόν νέας γενιάς το οποίο λειτουργεί χωρίς κουμπιά και ρυθμίσεις (σύστημα κλειστού τύπου), ενώ το υγρό αναπλήρωσής του περιέχεται σε προγεμισμένες κάψουλες ειδικά σχεδιασμένες για το myblu.

Το πραγματικά ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι το γιατί το myblu θεωρείται «κάτι καλύτερο». Όπως η ίδια μας εξήγησε, οι ειδικοί δημόσιας υγείας έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η νικοτίνη, συστατικό που περιέχεται στον καπνό, είναι μεν εθιστική ουσία αλλά δεν είναι ο κύριος υπαίτιος για τις ασθένειες που έχουν συνδεθεί με το κάπνισμα. Στην πραγματικότητα, ο καπνός από την καύση του τσιγάρου περιέχει πάνω από 7.000 τοξικές ουσίες, μία εκ των οποίων είναι η νικοτίνη. Από τα υπόλοιπα 6.999+, περισσότερα από 100 έχουν ήδη συνδεθεί με τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία. Γι’ αυτό και το άτμισμα, στο οποίο δεν εμπλέκεται, ούτε καπνός, ούτε καύση, είναι, σύμφωνα με έρευνες, τουλάχιστον 95% λιγότερο βλαβερό από το τσιγάρο.

Αναρωτιέσαι τι εμπεριέχεται στο υγρό ατμίσματος; Πρόκειται για ένα μείγμα φυτικής γλυκερίνης, συστατικό που βρίσκεται και σε αρκετά τρόφιμα, προπυλενογλυκόλης και νερού που εμπλουτίζεται, ανάλογα με τη γεύση, με αρωματικές ουσίες και φαρμακευτικής ποιότητας νικοτίνη. Όπως είναι αναμενόμενο από ένα τέτοιο προϊόν, η συγκεκριμένη σύσταση του υγρού, έχει περάσει 30 ελέγχους ασφαλείας, συμμορφώνεται με την Πιστοποίηση CE αλλά και με όλα τα πρότυπα που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, όλα τα εξαρτήματα του myblu που βρίσκονται σε επαφή με το υγρό αναπλήρωσης συμμορφώνονται με τα Πρότυπα των Προϊόντων που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα της ΕΕ.

Ακολούθησε μία ξενάγηση στο Τμήμα Ανάπτυξης Προϊόντων και Καινοτομίας της Nerudia όπου ήδη δουλεύει πάνω σε πρωτοποριακά projects.

Επιστρέφοντας, από τη Nerudia είναι εμφανές ότι το «κάτι καλύτερο» αποτελεί τον πυρήνα της στρατηγικής του Ομίλου της Imperial Tobacco, η οποία οδηγεί τις εξελίξεις σε περισσότερες χώρες & αγορές με υπευθυνότητα και το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα