Καθαρά Δευτέρα με παρέα; Πώς θα κινηθείς

Διαβάζεται σε 4'
Καθαρά Δευτέρα με παρέα; Πώς θα κινηθείς
Giannis Dimitropoulos/SOOC

Μάρτης χωρίς Σαρακοστή δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει Καθαρή Δευτέρα χωρίς Κούλουμα!. Άρα θα τιμήσεις τον εορτασμό της ημέρας που σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής.

Έχεις μια ξεκάθαρη εικόνα για όσα θα δεις να εμφανίζονται μπροστά σου. Βάζω και στοίχημα ότι μόνο στην σκέψη των εδεσμάτων, προκύπτει μια σιελόρροια. Είναι φυσική. Για να σου ανοίξω την όρεξη, θα γίνω ακόμα πιο σαφής για όσα περιλαμβάνει το ‘ζέσταμα’ για τη νηστεία ενόψει του Πάσχα. Δηλαδή τη Σαρακοστή (βλ. Μεγάλες 40 Ημέρες), που μεταξύ μας διαρκεί επτά εβδομάδες.

Το μενού λοιπόν, περιλαμβάνει σαφέστατα λαγάνα, μαζί με ταραμοσαλάτα, χαλβά, ελιές, τα λατρευτά τουρσιά και τα ακόμα πιο αγαπημένα ντολμαδάκια γιαλαντζί. Ένα άλλο must είναι πως δεν γίνονται περιορισμοί στα θαλασσινά. Είναι όλα τους ‘φίλοι’ μας. Δεν θέλουμε να ‘παρεξηγηθεί’ κανένα.

Δεν τρως γαρίδες; Θα φας σουπιές ή χταποδάκι ή μύδια. Σίγουρα θα τσιμπήσεις καλαμαράκια. Ίσως να υπάρχει και η εναλλακτική των κεφτέδων, σε έκδοση χταποδιού ή ρεβιθιού ή ντομάτας.

Τι πιστεύεις λοιπόν πως μπορεί να απογειώσει την παρέα και την απόλαυση των εδεσμάτων; Φυσικά το τσίπουρο! Ιδανικά το μονοποικιλιακό τσίπουρο Δεκαράκι που έχει ποικιλίες για όλα τα γούστα και μας κάνει παρέα την Καθαρή Δευτέρα.

Επίσης, σε απαλλάσσει από το αιώνιο άγχος του «με γλυκάνισο ή χωρίς;», αφού το μονοποικιλιακό που διαβάζεις στο μπουκαλάκι, σημαίνει πως έχει επιλεγεί μόνο μια ποικιλία αμπέλου. Έτσι, έχουν μεγιστοποιηθεί τα ποιοτικά και αρωματικά χαρακτηριστικά του.

Πώς θα αποθεώσεις αυτή την Καθαρά Δευτέρα

Menelaos Myrillas/SOOC

Η αρχή των διαδικασιών που μπορούν να συνθέσουν μια ξεχωριστή Καθαρή Δευτέρα αφορά τον χαρταετό. Δεν είναι απαραίτητο να τον αγοράσεις. Μπορείς και να τον φτιάξεις, με ύφασμα, ξύλο, σπάγκο και χαρτί, ειδικά αν έχεις παιδιά. Τόσα έπιπλα έχεις συνθέσεις με τα χεράκια σου. Ο χαρταετός θα σου φανεί παιχνιδάκι.

Θα αποκτήσεις έτσι, και ένα μεγάλο κίνητρο για να μπεις στο αυτοκίνητο και να κατευθυνθείς σε ένα ανοιχτό μέρος, στο οποίο θα έλθεις και σε επαφή με τη φύση για να πετάξεις το δημιούργημα σου. Έτσι, θα ανοίξει και η όρεξη και θα είσαι πιο έτοιμος/έτοιμη την ώρα του φαγητού. Που μπορεί να μην περιλαμβάνει καν τραπέζι.

Μια που έκανες τη διαδρομή προς τη φύση, κάνε κι ένα πικ νικ σε αυτήν. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία. Βάζεις σε μια τσάντα ένα τραπεζομάντιλο, τάπερ με τα φαγητά (ή τις συσκευασίες στις οποίες έχουν φτάσει στα χέρια σου, μετά την παραγγελία), μαχαιροπίρουνα και φυσικά, σφηνοπότηρα. Αν το νιώθεις, τοποθέτησε τα στο φορητό ψυγειάκι μαζί με το τσίπουρο Δεκαράκι, ώστε να διατηρηθούν στη σωστή θερμοκρασία. Είναι οι 10 βαθμοί Κελσίου, για όλες τις προτάσεις που έχει για εσένα το Δεκαράκι.

 Πας λοιπόν, στο κάλεσμα ή υποδέχεσαι εσύ φίλους και συγγενείς. Ποιο Δεκαράκι θα προτιμήσεις;

Η απάντηση εξαρτάται από το ζητούμενο. Σίγουρα όμως, θα βρεις κάτι για όλα τα γούστα. Στις επιλογές σου υπάρχει το Δεκαράκι Μοσχάτο, της ποικιλίας που αποτελεί το «μυστικό» της φήμης του τσίπουρου Τυρνάβου και έχει αγαπηθεί για το άρωμα που αναδύει, τη μοναδική, χαρακτηριστική, τη γεύση και την κρυστάλλινη καθαρότητα του. Πίνεται δροσερό (στους 10 βαθμούς Κελσίου) και αναδεικνύει τους πικάντικους μεζέδες και τα ψητά με σάλτσες.

Το Δεκαράκι Μαλαγουζιά έχει έναν ιδιαίτερο, έντονο, ανθικό αρωματικό χαρακτήρα που επιμένει στην επίγευση. Απογειώνει την απόλαυση των ξινών και λιπαρών πιάτων. Δοκίμασε το με θαλασσινά και ψάρια σχάρας και θα με θυμηθείς.

Η ροζέ ποικιλία Δεκαράκι Ροδίτης Αλεπού είναι ο καλύτερος ‘φίλος’ των φίνων ψητών της ώρας, των μαριναρισμένων θαλασσινών, τις ελαφριές σαλάτες και τις αλοιφές και τα τηγανητά. Τα λεμονάτα, φρουτώδη αρώματα του το κάνουν ευκολόπιοτο. Δηλαδή, το ιδανικό συμπλήρωμα για αυτήν την ημέρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα