Μύθοι και αλήθειες για τις δίαιτες

Μύθοι και αλήθειες για τις δίαιτες
Φωτογραφία αρχείου © Rido, 123RF

Θα έχεις παρατηρήσει ότι την άνοιξη στα γυμναστήρια γίνεται το αδιαχώρητο...

Μήπως ανήκεις κι εσύ στην κατηγορία των ανθρώπων που λίγους μήνες πριν έρθει το καλοκαίρι σπεύδουν σε διαιτολόγους και γυμναστήρια για να προλάβουν να “χτίσουν” το κορμί των ονείρων τους;

Είναι αλήθεια, ότι οι περισσότεροι από εμάς είμαστε σε mood δίαιτας αυτή την εποχή. Γι’ αυτό, λίγο πριν βγεις προς αναζήτηση της καλύτερης και πιο αποτελεσματικής για εσένα, απευθυνθήκαμε στους ειδικούς του doctoranytime για να μας διαφωτίσουν σχετικά με τους πιο συνηθισμένους μύθους γύρω από τις δίαιτες και ποια είναι η αλήθεια που κρύβουν πίσω τους.

Μύθος #1

Τα παιδιά δεν πρέπει να κάνουν δίαιτα.

Η αλήθεια είναι πως τα παιδιά μπορούν να ακολουθήσουν ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής που ενίοτε μπορεί να στοχεύει ακόμη και στην ήπια απώλεια βάρους όταν αυτό είναι απαραίτητο. Οι γονείς είναι υπεύθυνοι για τις διατροφικές συνήθειες που θα αναπτύξουν τα παιδιά τους, καθώς οι ίδιοι τους παρέχουν συγκεκριμένο είδος και ποσότητα φαγητού. Γι’ αυτό και στόχος των γονιών πρέπει να είναι πάντα η διατήρηση των φυσιολογικών τιμών στις καμπύλες ανάπτυξης.

Μύθος #2

Η μπανάνα έχει πολλές θερμίδες και είναι παχυντική.

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει τρόφιμο που από μόνο του είναι παχυντικό. Όλα είναι θέμα ποσότητας. Το ίδιο λοιπόν ισχύει και με τη μπανάνα. Η διαφορά της από τα άλλα φρούτα είναι ότι έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νερό και είναι πιο πυκνή σε ενέργεια. Άρα, αρκεί να την καταναλώσουμε σε μικρότερη ποσότητα για να λάβουμε τις ίδιες θερμίδες με κάποιο άλλο φρούτο.

Μύθος #3

Αν καταναλώνεις συχνά πράσινο τσάι αδυνατίζεις.

Η αλήθεια είναι πως κανένα βότανο δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι ενισχύει την απώλεια βάρους. Ο μοναδικός τρόπος για να χάσεις βάρος και να διατηρήσεις αυτή την απώλεια για καιρό είναι με τη βοήθεια ενός διαιτολόγου.

Μύθος #4

Οι υδατάνθρακες αυξάνουν το βάρος μας.

Η αλήθεια είναι πως όλα εξαρτώνται από την ποσότητα που καταναλώνουμε. Το σώμα μας χρειάζεται τους υδατάνθρακες για να λειτουργήσει. Είναι, όμως, σημαντικό να διατηρούμε ισορροπημένη τη διατροφή μας και να μην υπερβάλλουμε σε ποσότητες.

Οι μύθοι γύρω από τις δίαιτες και τη διατροφή είναι πολλοί. Ωστόσο, τα μυστικά για να αποκτήσεις το σώμα που ονειρεύεσαι χωρίς στερήσεις, αλλά με διάρκεια στο χρόνο είναι συγκεκριμένα.

Το βασικότερο είναι να έχεις τον έλεγχο της υγείας σου. Πριν επισκεφθείς έναν εξειδικευμένο διαιτολόγο κάνε διαγνωστικές εξετάσεις για να διαπιστώσεις αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας που ευθύνεται για την αύξηση του βάρους σου ή για τη δυσκολία σου να χάσεις βάρος. Μεταξύ των εξετάσεων που πρέπει να κάνεις είναι ο έλεγχος του θυρεοειδούς σου και οι γενικές αίματος.

Πολύ σημαντική επίσης είναι και η άσκηση. Οι ειδικοί συνιστούν πάντα μαζί με το πρόγραμμα διατροφής να εντάξεις και ένα πρόγραμμα άσκησης στην καθημερινότητά σου.

Τέλος, ακόμη ένα βασικό μυστικό για να πετύχει η δίαιτά σου είναι η ενυδάτωση του οργανισμού σου. Πρέπει, λοιπόν, να πίνεις επαρκείς ποσότητες νερού καθημερινά, ώστε να βοηθήσεις να περιοριστεί το τοπικό λίπος, αλλά και να αποκτήσεις πιο όμορφο δέρμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα