Οδηγίες για να φροντίζεις τα ρούχα σου

Διαβάζεται σε 4'
Οδηγίες για να φροντίζεις τα ρούχα σου

Τα ρούχα μας είναι ένα σημαντικό κομμάτι της εμφάνισής μας και όλοι θέλουμε να τα προσέχουμε για να τα έχουμε πολλά χρόνια. Με την σωστή φροντίδα τα ρούχα σου θα διαρκέσουν περισσότερο, θα διατηρήσουν το σχήμα και την εφαρμογή τους και θα δείχνουν καλύτερα με την πάροδο του χρόνου.

Έχεις επιλέξει το πιο εξελιγμένο πλυντήριο ρούχων και το τελευταίας τεχνολογίας σύστημα σιδερώματος. Αλλά αν θέλεις να διατηρήσεις τα ρούχα σου σε άριστη κατάσταση, θα πρέπει να μάθεις λίγα πράγματα για την ορθή μεταχείρισή τους! Διάβασε, λοιπόν, προσεκτικά τις συμβουλές που ακολουθούν!

  • Όταν βγάζεις τα ρούχα σου, θα πρέπει να τα ελέγχεις για λεκέδες και να τους αφαιρείς αμέσως. Έτσι οι λεκέδες θα βγαίνουν πολύ πιο εύκολα απ’ ό,τι αν τους άφηνες πάνω στα ρούχα πάρα πολύ καιρό.
  • Πρέπει να πλένεις τα ρούχα σου πριν τα αποθηκεύσεις, ακόμη κι αν νομίζεις ότι δεν είναι βρόμικα. Ανεπαίσθητη βρομιά, ιδρώτας ή πιτυρίδα μπορεί να προσελκύσουν σκόρο!

  • Το νούμερο ένα μυστικό για να διατηρήσεις τα ρούχα σου σαν καινούργια είναι το σωστό πλύσιμο. Όλα τα ρούχα έχουν επάνω τους από μια ετικέτα με μια σειρά συμβόλων, που ενημερώνουν για το πως θα πρέπει να τα πλένουμε και να τα φροντίζουμε. Αν ακολουθήσεις κατά γράμμα αυτές τις οδηγίες, δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα.
  • Πλύνε τα ρούχα σου στους 30°C – 40°C. Οι θερμοκρασίες αυτές πέρα από ήπιες για τα ρούχα είναι και φιλικές για τη σύνθεσή τους αλλά και για το περιβάλλον. Για μάλλινα και ευαίσθητα ρούχα επιλέγεις αυστηρά 30°C για να έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Το ίδιο ισχύει και για τα χρωματιστά. Ποτέ πάνω από 30°C αν θέλεις να βλέπεις τα χρώματα ζωηρά και όμορφα.
  • Προτίμησε να πλένεις τα ρούχα σου από μέσα προς τα έξω και αφαίρεσε τους λεκέδες πλένοντάς τα στο χέρι με ένα σφουγγάρι και ειδικό απορρυπαντικό ταμπονάροντας απαλά τον λεκέ.

  • Όσο απαραίτητο είναι να επιλέξεις το σωστό πρόγραμμα πλύσης και στεγνωτηρίου, άλλο τόσο είναι και η σωστή δόση απορρυπαντικού. Η υπερβολική δόση δεν θα βοηθήσει τα ρούχα να καθαριστούν καλύτερα. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να αυξήσεις τις πιθανότητες να μην ξεπλυθούν καλά με αποτέλεσμα να μείνουν κατάλοιπα στα ρούχα και σιγά σιγά να φθαρούν.
  • Αν τα ρούχα σου έχουν φερμουάρ, μην ξεχνάς να το κλείνεις για να μην κάνει ζημιά σε άλλα ρούχα μέσα στο πλυντήριο.
  • Ρύθμισε την ένταση της θερμοκρασίας όταν σιδερώνεις. Τα ευαίσθητα υφάσματα θέλουν σίγουρα χαμηλότερη θερμοκρασία από τα βαμβακερά ρούχα. Ξεκίνα από αυτά τα ρούχα λοιπόν, και στη συνέχεια ανέβασε την ένταση. Όταν σιδερώνεις τα ρούχα βεβαιώσου ότι είναι 100% στεγνά και πριν τα διπλώσεις άφησέ τα να κρυώσουν εντελώς από το σίδερο, ώστε να απομακρυνθούν τυχόν υδρατμοί που έχουν μείνει στο ύφασμα. Αν διαπιστώσεις ότι είναι ελαφρώς νωπά άφησε τα να στεγνώσουν πριν τα τακτοποιήσεις σε ντουλάπια και συρτάρια.
  • Το τίναγμα των ρούχων είναι μια βασική συνθήκη για να τους χαρίσεις μακροζωία, αλλά και ωραία όψη. Πριν τα βάλεις στο πλυντήριο τίναξε ένα-ένα τα ρούχα. Ακολούθησε την ίδια διαδικασία και πριν τα βάλεις στο στεγνωτήριο ή την απλώστρα για να φύγουν οι περιττές ζάρες.

  • Το να φυλάξεις τα ρούχα σου στις σωστές συνθήκες είναι επίσης πολύ σημαντικό βήμα. Τα ρούχα θέλουν απόλυτο σκοτάδι, εξού και είναι σημαντικό να τα φυλάμε σε συρτάρια και ντουλάπες. Δεν θέλουν το παραμικρό ίχνος υγρασίας και η θερμοκρασία εσωτερικά θα πρέπει να κινείται (ιδανικά) μεταξύ 12-18°C. Ο εξαερισμός τους θα πρέπει να γίνεται σε καθημερινή βάση, έστω και για πέντε λεπτά, ανοίγοντας τις πόρτες από τα ντουλάπια και τα συρτάρια. Δεν ξεχνάμε επίσης, να τοποθετούμε τα ειδικά σακουλάκια φύλαξης, που πέρα από ωραίο άρωμα τα προφυλάσσει και από ανεπιθύμητους επισκέπτες όπως παράσιτα και σκόρο.
  • Για να βοηθήσεις το αγαπημένο σου πουλόβερ να φαίνεται πάντα σαν καινούργιο, χρησιμοποίησε μια ξυριστική μηχανή για το μαλλί ή μια χτένα για να αφαιρέσεις τυχόν στίγματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα