Οδηγός για την παραλία: Τα 5 πράγματα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα

Οδηγός για την παραλία: Τα 5 πράγματα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα

Οι βασικοί κανόνες συμπεριφοράς που θα έπρεπε να ακολουθούσαμε όλοι.

Το καλοκαίρι, η παραλία γίνεται κάτι σαν το δεύτερο “σπίτι” σου. Ειδικά όταν βρίσκεσαι σε έναν ωραίο προορισμό με μαγευτικές παραλίες και έχεις αφήσει πίσω σου κάθε άγχος της καθημερινότητας. Ξυπνάς, πας στην παραλία, τρως το ψαράκι σου, μετά ξανά στην παραλία μέχρι να πέσει ο ήλιος. Όλα μοιάζουν λίγο πιο όμορφα όταν κολυμπάς ή όταν είσαι ξαπλωμένος/η στην ξαπλώστρα ή την πετσέτα σου και πίνεις τον καφέ σου με ένα καλό βιβλίο στο χέρι. Οι dream διακοπές για τους περισσότερους από εμάς είναι κάπως έτσι.

Ωστόσο, όσο κι αν λατρεύουμε την παραλία το καλοκαίρι, υπάρχουν ορισμένοι άγραφοι κανόνες που πρέπει να τηρούμε κατά γράμμα. Κάποιοι το κάνουν, άλλοι πάλι αδιαφορούν, όμως η συμμόρφωσή μας με τους παρακάτω κανόνες αποτελεί υποχρέωση και όχι επιλογή για να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή απόλαυση για όλους.

Παρακάτω θα βρεις τους πέντε βασικούς κανόνες συμπεριφοράς στην παραλία.

Μην καπνίζετε

Μπορεί το κάπνισμα να απαγορεύεται σε κλειστούς χώρους, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η παραλία είναι το μέρος όπου μπορείς να εκτονωθείς. Γιατί η αλήθεια είναι ότι το κάπνισμα, εκτός από την υγεία, βλάπτει σοβαρά και την παραλία. Τα αποτσίγαρα που με τόση ευκολία πετιούνται στην άμμο και καταλήγουν στη θάλασσα, αποτελούν τεράστιο κίνδυνο τόσο για τον άνθρωπο, όσο και για το “σπίτι” του, το περιβάλλον.

Ενδεικτικά, αρκεί να αναφέρουμε ότι ένα φίλτρο τσιγάρου χρειάζεται από 1 μέχρι 5 χρόνια για να αποσυντεθεί. Αυτό από μόνο του μπορεί να είναι ένα πολύ καλό επιχείρημα που θα σε πείσει να σταματήσεις να πετάς τα αποτσίγαρά σου από εδώ και από ‘κει.

Μην αφήνετε τα σκουπίδια σας

Όχι σκουπίδια σε θάλασσες κι ακτές. Πόσες φόρες το έχεις ακούσει, πόσες φορές όμως το έχεις εφαρμόσει κιόλας; Ιδιαίτερα τα πλαστικά απορρίμματα στη θάλασσα είναι μια μάστιγα που βλάπτει το περιβάλλον, τα θαλάσσια είδη και τον ίδιο τον άνθρωπο. Εκτός του ότι είναι και αντιαισθητικά, κάνοντας την παραλία πολύ λιγότερο ελκυστική. Επειδή κάποιες παραλίες δεν έχουν κάδους απορριμμάτων, καλό θα ήταν να έχετε πάντα μαζί σας σακούλες, προκειμένου να βάλετε τα σκουπίδια σας και να τα πάρετε μαζί σας φεύγοντας.

Κάτι τόσο απλό που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο κι όμως για πολλούς ανθρώπους δεν είναι.

Προσοχή στα παιδιά

Είτε μιλάμε για βρέφη είτε για μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά, καλό θα ήταν να μην τα χάνεις από τα μάτια σου. Μην χαλαρώνεις τελείως και τα αφήνεις εντελώς μόνα χωρίς επίβλεψη για χίλιους δυο λόγους, είτε βρίσκονται εντός είτε εκτός θάλασσας. Πέρα από τη δική τους προστασία, φροντίζεις έτσι και για την ηρεμία των γύρω. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι θα πρέπει να είσαι συνεχώς πάνω από το κεφάλι τους, δίνοντάς τους οδηγίες για το τι να κάνουν και τι να μην κάνουν.

Μην μοιράζεστε τις μουσικές επιλογές σας

Η μουσική στην παραλία είναι κάτι που αρέσει σε πολύ κόσμο, ωστόσο θα πρέπει πάντα να θυμάσαι ότι δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τα ίδια γούστα. Αν λοιπόν έχεις μαζί σου κάποιο ηχειάκι ή απλά το κινητό σου για να ακούσεις τη μουσική σου, πρέπει να έχεις κατά νου ότι κανείς δε ζήτησε έναν DJ στην παραλία. Καλό θα ήταν λοιπόν να έχεις μαζί σου τα ακουστικά σου για να μπορείς να απολαμβάνεις την αγαπημένη σου μουσική σε όποια ένταση θες.

Ακόμα κι αν έχεις φέρει τον φίλο σου στην Q κι έχετε κερδίσει ο καθένας από 12 GΒ με το ΚΟΝΕ και ακούτε όλη μέρα μουσική στο YouTube, δε σημαίνει ότι θα τη μοιράζεστε μεταξύ σας, ούτε με όλη την παραλία. Στην τελική κάποιοι μπορεί απλά να θέλουν να ακούσουν τους ήχους από τα κύματα.

Σεβασμός στον διπλανό σας

Το άλφα και το ωμέγα όταν περνάς τη μέρα σου στην παραλία είναι να σέβεσαι τον διπλανό σου. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δεν λέμε να μη μιλάς ή να κάθεσαι φρόνιμα στην ξαπλώστρα σου, ωστόσο πάντα θα πρέπει να σκέφτεσαι ότι γύρω σου υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι που θέλουν να περάσουν καλά. Πρόσεξε που θα παίξεις ρακέτες και μην τινάζεις την πετσέτα σου πάνω στους “γείτονές” σου.

Επίσης, κάτι πολύ βασικό. Δεν χρειάζεται να σας ακούει ολόκληρη η παραλία. Ούτε τις μεταξύ της παρέας συζητήσεις, ούτε κι αυτές που γίνονται από το τηλέφωνο. Ακόμα κι αν έχεις Q και άρα μιλάς με τις ώρες χωρίς να σκοτίζεσαι μιας και έχεις χρέωση ανά δευτερόλεπτο με το ΚΙΟΥ ΣΤΑΡ, αυτό δε σημαίνει ότι οι γύρω σου στην παραλία πρέπει να ακούνε όλες τις συζητήσεις σου.

Ενδεχομένως όλα τα παραπάνω να σου φαίνονται αυτονόητα. Για πολλούς ανθρώπους δεν είναι. Σκέψου μόνο πόσες από τις παραπάνω συμπεριφορές βλέπεις διαρκώς γύρω σου όταν βρίσκεσαι στην παραλία. Για όλα αυτά τα απλά πράγματα που είναι αυτονόητα αλλά τελικά δεν συμβαίνουν έχεις την Q που ήρθε ακριβώς γι’ αυτό το λόγο. Για να κάνει τα απλά αυτονόητα στην επικοινωνία μας.

Με λίγη προσπάθεια από τον καθένα μας ξεχωριστά, μπορούμε να κάνουμε το “κίνημα του αυτονόητου” πιο δυνατό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα