Οι σούπες μάς βοηθούν να αδυνατίσουμε

Οι σούπες μάς βοηθούν να αδυνατίσουμε
tastyday.gr

Η σούπα σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι μια γευστική και αποτελεσματική λύση απώλειας κιλών.

Όπως διαφάνηκε σε μελέτη που έκαναν οι επιστήμονες του Penn State των  ΗΠΑ,  η αύξηση του όγκου των τροφίμων που καταναλώνει κάποιος όταν τρώει, παίζει σημαντικό ρόλο στην ποσότητα των θερμίδων που προσλαμβάνει. Όμως η συνολική πρόσληψη θερμίδων εξαρτάται από το ποσοστό των θερμίδων στον όγκο των τροφίμων.

Αυτός ο όγκος του φαγητού που καταναλώνουμε σε ένα γεύμα, έχει σημασία ως προς την πληρότητα του στομαχιού καθώς όταν νιώσουμε ότι χορτάσαμε ο εγκέφαλος λαμβάνει το σήμα πληρότητας και δίνει εντολή για να διακόψει ο άνθρωπος το γεύμα. Η αύξηση του όγκου με λιγότερες θερμίδες, δίνει το αίσθημα πληρότητας που χρειάζεται ο εγκέφαλος για να δώσει την εντολή να σταματήσει ο άνθρωπος να τρώει.

Το ζητούμενο λοιπόν είναι περισσότερος όγκος με λιγότερες θερμίδες. Έτσι μια δίαιτα είναι επιτυχημένη και έχουμε απώλεια περιττών κιλών. Να σημειωθεί ότι κάθε 1 κιλό βάρους σώματος αντιστοιχεί σε 7.700 θερμίδες. Αν το ισοζύγιο πρόσληψης και κατανάλωσης θερμίδων δεν είναι καλό και λαμβάνουμε  περισσότερες θερμίδες απ’ όσες καταναλώνουμε τότε αυτό σημαίνει ότι για κάθε 8.000 θερμίδες που παίρνουμε χωρίς να τις καταναλώνουμε, παίρνουμε και 1 κιλό βάρους στο σώμα μας.

Η ογκομετρική αυτή προσέγγιση της δίαιτας, για να είναι ικανοποιητική πρέπει να λαμβάνει υπόψη και το περιεχόμενο σε θρεπτικές ουσίες, πρωτεΐνες, ζάχαρο, λιπίδια, βιταμίνες και άλλες. Δηλαδή η αύξηση του όγκου του γεύματος με λιγότερες θερμίδες πρέπει να μη μειώνει τις αναγκαίες ημερήσιες ποσότητες σε απαραίτητες θρεπτικές ουσίες. Η ογκομετρική δίαιτα με χαμηλές θερμίδες, εξετάστηκε στη μελέτη αυτή και από τα αποτελέσματα της έρευνας η κατανάλωση διαφόρων μορφών σούπας έχει επίδραση στη δίαιτα που κάνουμε.

Όταν καταναλώνουμε στην αρχή του γεύματος, μια σούπα με λίγες θερμίδες, δηλαδή 100 -150 θερμίδων, γεμίζουμε το στομάχι μας και έτσι τρώμε συνολικά λιγότερο. Ο επιπρόσθετος όγκος που προσθέτει η σούπα στο στομάχι, μας κάνει πιο γρήγορα να σταματούμε να τρώμε άλλα τρόφιμα πολύ πιο πλούσια σε θερμίδες.

Παράλληλα διαπίστωσαν ότι η χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες σούπα, προκαλεί το αίσθημα της πληρότητας ανεξάρτητα από τον τύπο της (λαχανικά, ζωμός, κοτόπουλο, πατάτα, μπρόκολο, καρότο, κουνουπίδι, με μεγάλα ή μικρότερα τεμάχια). Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, πρέπει να προσέχουμε πάρα πολύ τι σούπες καταναλώνουμε και σε τι ποσότητες, διότι υπάρχουν σούπες πολύ πλούσιες σε θερμίδες αφού περιέχουν κρέμες ή άλλα συστατικά που τις καθιστούν ιδιαίτερα πλούσιες σε θερμίδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ TASTYDAY.GR

Ιταλική σούπα ρεβιθιών

Εύκολη σπιτική μαρμελάδα λεμόνι

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα