Πώς συντηρούνται σωστά τα λαχανικά στο ψυγείο;

Διαβάζεται σε 5'
Πώς συντηρούνται σωστά τα λαχανικά στο ψυγείο;

Πέρα από το να έχεις το σωστό ψυγείο, η συντήρηση των λαχανικών έχει δικά της μυστικά και κόλπα. Αν αναρωτιέσαι πως πρέπει να συντηρείς τα λαχανικά σου , απλά συνέχισε να διαβάζεις!

Αν μαγειρεύεις μόνο για σένα και ζεις σε κεντρικό σημείο το πιθανό είναι να ψωνίζεις συχνά και σε μικρές ποσότητες, τρόφιμα που καταναλώνεις άμεσα. Αν όμως ψωνίζεις για οικογένεια, δουλεύεις πολλές ώρες ή σου αρέσει να ψωνίζεις σε λαϊκές αγορές τότε το ψυγείο σου θα πρέπει να συντηρεί σωστά τρόφιμα για μέρες. Ακόμα και αν έχεις προμηθευτή με τον ιδανικό ψυγειοκαταψύκτη τα φρέσκα λαχανικά θέλουν επιπλέον προσοχή για να διατηρηθούν σωστά.

1.Μαρούλια και μαλακά λαχανικά.

Τα υλικά για πράσινες σαλάτες όπως σπανάκι baby, μαρούλια και έτοιμα μιξ όπως το mesclun και το spring mix είναι αρκετά ευπαθή. Αν δεν πρόκειται να τα καταναλώσεις άμεσα χρειάζονται προσοχή. Ο βασικός εχθρός τους είναι η υγρασία. Ανοίγουμε τις συσκευασίες και κοιτάμε αν υπάρχουν φύλλα ή κομμάτια που έχουν αρχίσει να μαλακώνουν και τα αφαιρούμε. Στη συνέχεια στην ίδια συσκευασία ή σε δική μας τοποθετούμε λίγο χαρτί κουζίνας ή ένα μαλακό πανί για να απορροφά την υγρασία. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν αντέξουν μια εβδομάδα. Αν αγοράζεις ολόκληρα τα μαρούλια η συντήρηση είναι πιο εύκολη, κόψε μόνο τις άκρες και αφαίρεσε εξωτερικά φύλλα που έχουν μαλακώσει. Πλένουμε μόνο τα φύλλα που θα καταναλώσουμε άμεσα και διατηρούμε το υπόλοιπο ή σε πλαστική σακούλα με χαρτί κουζίνας ή σε χάρτινη σακούλα. Σημαντική συμβουλή, μην αποθηκεύεις τα μαρούλια σου μαζί με μήλα, μπανάνες και αβοκάντο. Αυτά τα φρούτα εκπέμπουν αέρια που είναι επιβλαβή για τις πρασινάδες σου!

2.Πιο σκληρά λαχανικά

Λαχανικά που συνήθως διατίθενται σε μικρά δεμάτια και όχι συσκευασμένα, όπως το σπανάκι, σπαράγγια, λαχανίδα (kale), μπόκ τσόι και άλλα είναι πιο ανθεκτικά. Μπορούν να συντηρηθούν χωρίς κάτι ιδιαίτερο για μέχρι και δέκα ημέρες. Αν όμως δεν πρόκειται να τα αξιοποιήσεις εντός δεκαήμερου μπορείς να τα καταψύξεις αφού τα έχεις ζεματίσει. Το ζεμάτισα ή blanching «σοκάρει» τα λαχανικά και σταματά την δημιουργία ενζύμων που οδηγούν στην αλλοίωση τους. Επιπλέον είναι και ένας καλός τρόπος καθαρισμού! Τι πρέπει να κάνεις; Εύκολο σε καυτό νερό βουτάς τα λαχανικά σου για ένα λεπτό, τα μεταφέρεις απευθείας σε παγωμένο νερό,, στραγγίζεις και στεγνώνεις και μπορείς να τα παγώσεις στην κατάψυξη σου για μέχρι οκτώ μήνες!

Αντίστοιχα για αρωματικά λαχανικά όπως ο μαϊντανός και ο άνηθος η κατάψυξη είναι μια καλή λύση. Λύσε το ματσάκι, ξεχώρισε τα πιο ταλαιπωρημένα μέρη αφαίρεσε τα σκληρά κοτσάνια και τις ρίζες, πλύνε καλά, στέγνωσε καλά, χώρισε τα σε μερίδες και κλείσε τα αεροστεγώς σε zip lock bags. Έτσι δεν θα ξεμείνεις ποτέ από αρωματικά!

3.Πιπεριές

Οι διάφορες πιπεριές συντηρούνται πολύ εύκολα. Αντέχουν μέχρι και δύο βδομάδες στην συντήρηση σε απλή πλαστική σακούλα. Αν θες να τις καταψύξεις επίσης μπορείς. Αφαίρεσε τους σπόρους, κόψε τες σε κομμάτια προς χρήση και κατέψυξε τα επίπεδα σε χαρτί ψησίματος. Μόλις έχουν παγώσει μπορείς να τα βάλεις σε zip lock bags και να τα αποθηκεύσεις στην κατάψυξη σου.

4.Ντομάτες και αγγούρια

Οι ντομάτες δεν χρειάζονται ψυγείο. Η ψύξη αλλοιώνει την γεύση τους και πρέπει πάντα να σερβίρονται σε θερμοκρασία δωματίου. Προσπάθησε όταν ψωνίζεις να επιλέγεις διάφορα επίπεδα ωριμότητας στις ντομάτες σου ώστε να καταναλώνεις τις πιο ώριμες και να αντέχουν οι υπόλοιπες. Οι ντομάτες στην αποθήκευση τους δεν πρέπει να ακουμπάνε μεταξύ τους, φρόντισε να είναι σε σκιερό μέρος, με απόσταση μεταξύ τους. Αν για οποιονδήποτε λόγο βρεθείς με πολλές ντομάτες ή κάποιες έχουν παρά ωριμάσει μπορείς να τις τρίψεις και να τις καταψύξεις ώστε να έχεις πάντα φρέσκια τριμμένη ντομάτα για το φαγητό σου.

Για τα αγγούρια τώρα, δεν τα συντηρούμε σε πλαστικές σακούλες. Στεγνά και τυλιγμένα σε χαρτί κουζίνας μπορείς να τα συντηρήσεις στο ψυγείο σου ή εκτός όπως τις ντομάτες. Σημαντικό, κράτα τα μακριά από τα φρούτα όπως και τα πράσινα λαχανικά.

5. Ρίζες και βολβοί

Οι πατάτες είναι από τα βασικά λαχανικά που δεν συντηρούνται στο ψυγείο και έχουν αρκετά μεγάλη αντοχή. Οι πατάτες σε χάρτινη σακούλα μακριά από υγρασία και σε σκιερό μέρος θα αντέξουν αρκετά. Καρότα και παντζάρια από την άλλη διατηρούνται καλύτερα στο ψυγείο. Αφαίρεσε τα φύλλα τους και τύλιξε τα σε ελαφρά υγρή πετσέτα ή χαρτί κουζίνας και στην συντήρηση μπορούν να αντέξουν μέχρι και τρεις εβδομάδες. Μην πετάξεις τα φύλλα από τα παντζάρια, ζεμάτισε τα και κατέψυξε τα!

Καλά μαγειρέματα!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα