Προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από την χρήση του ενεργειακού τζακιού και πως να τα αντιμετωπίσουμε

Προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από την χρήση του ενεργειακού τζακιού και πως να τα αντιμετωπίσουμε

Τα συνηθέστερα προβλήματα και οι τρόποι να τα αποφύγουμε.

Τα ενεργειακά τζάκια όπως πολύ καλά γνωρίζουμε αποτελούν έναν από τους πιο αποδοτικούς τρόπους θέρμανσης κάθε σπιτιού.

Καμιά φορά όμως μπορεί να ακούμε και για προβλήματα τα οποία μπορεί να παρουσιάζονται σε ενεργειακά τζάκια γενικώς. Εδώ θα σας αναλύσουμε δυο από τα συνηθέστερα προβλήματα και πως μπορούμε να τα αποφύγουμε.

  • Το τζάκι βγάζει καπνό στον χώρο

Η σωστή λειτουργία ενός ενεργειακού τζακιού είναι εγγυημένη για τον σωστό ελκυσμό των καπνών όταν ισχύουν ταυτόχρονα οι εξής τέσσερις προϋποθέσεις:

Α. Σωστή κατασκευή του ενεργειακού τζακιού. Τα πιστοποιημένα ενεργειακά τζάκια επώνυμων εταιρειών διαθέτουν πάντα εγγύηση ορθής κατασκευής και λειτουργίας. Χρειάζεται επομένως σωστή επιλογή της μάρκας τζακιού που θα αγοράσουμε, δεν αγοράζουμε ποτέ απλώς ένα ενεργειακό τζάκι αλλά ένα επώνυμο τζάκι με όλες τις εγγυήσεις.

Β. Το οξυγόνο της καύσης να προέρχεται από το εξωτερικό περιβάλλον, ώστε το τζάκι να έχει πάντα πλούσιο οξυγόνο απαραίτητο για την καύση των ξύλων. Η καύση των ξύλων δεν είναι τίποτα άλλο από την χημική αντίδραση Άνθρακας + Οξυγόνο. Για την πλήρη καύση 1 Kg ξύλου χρειαζόμαστε 10 m³ Οξυγόνου και με δεδομένο ότι ένα τζάκι καταναλώνει-καίει κατά μέσω όρο 5-7 Kg/h χρειαζόμαστε για την σωστή λειτουργία του 50-70 m³/h. Εφόσον επομένως λειτουργήσουμε το τζάκι για 4-5 ώρες θα χρειαστούμε 200-280 m³ Οξυγόνου, όσα m³ Οξυγόνου δηλαδή υπάρχουν σε ένα σπίτι 70-100 m² με ύψος δωματίων 2,80 m. Όταν βέβαια είμαστε παρόντες στο σπίτι και εμείς καταναλώνουμε Οξυγόνο. Αν το τζάκι κατά την λειτουργίας του αισθανθεί έλλειψη Οξυγόνου προσπαθεί να το βρει από κάπου ώστε να αναπνεύσει και για να συνεχιστεί η καύση. Στην περίπτωση αυτή το παίρνει από το εξωτερικό περιβάλλον μέσω της καπνοδόχου, αν συμβεί όμως αυτό την ώρα της καύσης κατεβάζει από την καπνοδόχο και μέρος των καυσαερίων άρα μας βγάζει στον χώρο και καπνό. Τα επώνυμα καλά ενεργειακά τζάκια διαθέτουν πόρτα με κεραμικό γυαλί και ελεγχόμενη καύση μέσω ενός ειδικού μηχανισμού που διαθέτουν για την αυξομείωση της εισαγωγής του εξωτερικού αέρα της καύσης. Επομένως είναι εγγυημένη η συνεχής λειτουργία τους χωρίς προβλήματα έλλειψης οξυγόνου. Εκτός τούτου και εμείς αισθανόμαστε ευεξία σε ένα χώρο όπου δεν υπάρχει πρόβλημα έλλειψης οξυγόνου.

Γ. Σωστός καπναγωγός-καπνοδόχος (διάμετρος, ύψος και απόληξη-καπέλο) για το μοντέλο τζακιού πού έχουμε προμηθευτεί.

Δ. Ετήσια συντήρηση της εστίας και της καπνοδόχου, όλα τα συστήματα θέρμανσης γενικώς χρειάζονται ετήσια συντήρηση. Σε όλα τα τζάκια με την καύση των ξύλων συσσωρεύονται υπολείμματα καύσης στα τοιχώματα της εστίας και της καπνοδόχου τα οποία είναι απαραίτητο να απομακρύνονται.

Αν έστω και μία από τις πιο πάνω τέσσερεις προϋποθέσεις δεν ισχύει η λειτουργία του τζακιού μπορεί να είναι προβληματική και να βγάζει καπνό στον χώρο.

  • Το τζάκι δεν ζεσταίνει ή δεν έχει καλή απόδοση

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω εφόσον διαθέτουμε ένα καλό επώνυμο ενεργειακό τζάκι δεν πρέπει να ανησυχούμε, τα τζάκια αυτά διαθέτουν πάντα πιστοποιημένη εγγύηση καλής λειτουργίας και απόδοσης. Όταν ένα καλό επώνυμο πιστοποιημένο ενεργειακό τζάκι δεν έχει την σωστή απόδοση δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν ή δεν έχει γίνει ο ετήσιος σωστός καθαρισμός της εστίας ειδικά εκεί όπου είναι ο εναλλάκτης θερμότητας ή γίνεται χρήση κακής ποιότητας καυσίμου-ξύλων.

Συμπέρασμα, δεν πρέπει να ανησυχούμε για κανένα από τα πιο πάνω προβλήματα εφόσον διαθέτουμε ένα καλό επώνυμο ενεργειακό τζάκι. Ανησυχούμε μόνο σε μια περίπτωση όταν αγοράσαμε γενικώς ένα ανώνυμο ενεργειακό τζάκι και δεν ξέρουμε ούτε καν τι ενεργειακό τζάκι έχουμε. Η επιλογή του ενεργειακού μας τζακιού είναι πολύ σημαντική, δεν αγοράζουμε απλώς ένα ενεργειακό τζάκι, δεν είναι όλα τα ενεργειακά τζάκια καλά, δεν έχουν όλα την ίδια ποιότητα κατασκευής, την ίδια τεχνολογία, την ίδια απόδοση, την ίδια κατανάλωση, τις ίδιες εκπομπές προς το περιβάλλον. Τα πιστοποιητικά ορθής κατασκευής, απόδοσης, εγγύησης και καλής λειτουργίας θα πρέπει να προέρχονται από τα πλέον έγκριτα διεθνή ινστιτούτα και να είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τις κοινοτικές οδηγίες που θέτει η Ε.Ε. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι ακόμη και εάν διαθέτουμε το καλύτερο ενεργειακό τζάκι της αγοράς στο τέλος της κάθε σαιζόν να γίνεται η ετήσια συντήρηση της εστίας και της καπνοδόχου από εξουσιοδοτημένα συνεργία της εταιρείας από την οποία έχουμε προμηθευτεί το ενεργειακό μας τζάκι.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.starfire.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα