Τέσσερα facts για το διάβασμα που θα σε κάνουν να δεις τα πράγματα αλλιώς

Τέσσερα facts για το διάβασμα που θα σε κάνουν να δεις τα πράγματα αλλιώς
8581035 - young woman reading a book lying in a hammock mihtiander/123RF

Τα facts που θα σε πείσουν να αφήσεις κάτω το κινητό και να πιάσεις αμέσως ένα βιβλίο.

Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων. Στη μία ανήκουν οι λεγόμενοι “βιβλιοφάγοι”, αυτοί που διαβάζουν διαρκώς βιβλία, που περνούν ατελείωτες ώρες στα βιβλιοπωλεία ψάχνοντας το νέο τους απόκτημα, αυτοί που λατρεύουν τη μυρωδιά ενός παλιού βιβλίου. Στην άλλη ανήκουν εκείνοι που πιθανότατα δεν θυμούνται πότε ήταν η τελευταία φορά που διάβασαν ένα βιβλίο, είτε επειδή δεν έχουν χρόνο εξαιτίας των δεκάδων υποχρεώσεων που “γεμίζουν” την καθημερινότητά τους.

Αν ανήκεις στην πρώτη κατηγορία, σημείωσε ότι το διάβασμα κάνει καλό. Για την ακρίβεια, έχει -σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες και μελέτες- πολλαπλά οφέλη, τα οποία θα πείσουν ακόμη κι εκείνους που δεν διαβάζουν τακτικά να πιάσουν αμέσως ένα βιβλίο.

Κι αν είσαι ακόμα μεγαλύτερος φαν του διαβάσματος, τα Βραβεία Βιβλίου Public είναι η ευκαιρία που ψάχνεις για να μοιραστείς την αγάπη σου για το διάβασμα και να επιβραβεύσεις τα αγαπημένα σου βιβλία και συγγραφείς για το 2018. Μέχρι τις 10 Ιουνίου, μπορείς να επισκεφθείς το www.publicbookawards.gr και να ψηφίσεις ένα από τα δέκα δημοφιλέστερα βιβλία για κάθε μία από τις οκτώ κατηγορίες που θα βρεις, ώστε να αναδείξεις τους μεγάλους νικητές του 2018. Επιπλέον το κοινό θα αναδείξει και το Ανεξάρτητο Βιβλιοπωλείο της χρονιάς. Η τελετή απονομής των βραβείων βιβλίου Public 2019 θα γίνει στις 13 Ιουνίου σε μια γιορτή για την ανάγνωση και τους ανθρώπους του βιβλίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Οι κατηγορίες στις οποίες θα ψηφίσεις το αγαπημένο σου βιβλίο είναι οι εξής:

  • Ελληνικό μυθιστόρημα
  • Μεταφρασμένο μυθιστόρημα
  • Ελληνικό non-Fiction
  • Ελληνική σύγχρονη ποίηση
  • Ελληνική παιδική λογοτεχνία
  • Ελληνική εφηβική λογοτεχνία
  • Ευ Ζην (ελληνικά βιβλία Μαγειρικής, Αποδελτίωσης, Χόμπι-Ελεύθερου Χρόνου)
  • Κατηγορία “έκπληξη” Ο Ήρωας που θα σου μείνει αξέχαστος! Η συγκεκριμένη κατηγορία περιλαμβάνει ήρωες από την ελληνική αφηγηματική πεζογραφία.

Μέχρι να μοιραστείς το πάθος σου για τα αγαπημένα σου βιβλία, ρίξε μια ματιά στα οφέλη που θα αποκομίσεις διαβάζοντας έστω και πέντε λεπτά την ημέρα. Εκτός από το γεγονός πως σε βοηθά να εμπλουτίσεις το λεξιλόγιό σου και είναι ένας τρόπος ψυχαγωγίας, το διάβασμα:

#1 Καταπολεμά την αϋπνία

Ένας πολύ καλός τρόπος να καταπολεμήσεις την αϋπνία είναι το διάβασμα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, διαβάζοντας κάθε βράδυ πριν κοιμηθείς βοηθάς να αποσυμπιεστεί ο νους σου, προετοιμάζοντας το “έδαφος” για έναν χαλαρό ύπνο χωρίς ένταση και έγνοιες. Το όφελος είναι διπλό, αφού με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεις και το έντονο φως των ηλεκτρονικών συσκευών (τάμπλετ, λάπτοπ ή κινητό) που δίνουν σήμα στον εγκέφαλο ότι δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα για ύπνο και τον κρατούν σε εγρήγορση. Διάβασε για λίγα λεπτά και θα κάνεις τον καλύτερο ύπνο.

#2 Ενισχύει την κριτική σκέψη

Όπως συμβαίνει με οτιδήποτε στο σώμα, έτσι και ο εγκέφαλος χρειάζεται άσκηση για να παραμείνει υγιής και δυνατός. Η άσκηση αυτή δεν είναι άλλη από το διάβασμα. Όσο περισσότερο διαβάζει κάποιος, τόσο περισσότερο εξελίσσει την κριτική του ικανότητα και το πνεύμα του. Για παράδειγμα όταν διαβάζεις ένα μυθιστόρημα με ιδιαίτερη, περίπλοκη πλοκή, μπαίνεις αυτόματα στη διαδικασία να σκεφτείς τη συνέχεια και το πώς μπορεί να εξελιχθεί το story.

#3 Απομακρύνει το άγχος

Οι δεκάδες υποχρεώσεις της καθημερινότητας, το “τρέξιμο” για να τα προλάβεις όλα δημιουργούν άγχος, το οποίο σε συντροφεύει κάθε ώρα. Όσο άγχος κι αν έχεις στη δουλειά ή στις διαπροσωπικές σχέσεις ή σε δεκάδες άλλα καθημερινά πράγματα που προκύπτουν, ένα βιβλίο είναι ο καλύτερος “γιατρός”. Όλα μπορούν να γίνουν καλύτερα όταν “χαθείς” στις σελίδες ενός καλού βιβλίου. Αμέσως χαλαρώνεις, ξεχνάς τα πάντα, “ταξιδεύεις” με το μυαλό και συγκεντρώνεσαι σε αυτό που διαβάζεις.

#4 Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης Alzheimer

Σύμφωνα με έρευνες, το διάβασμα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης Alzheimer. Διαβάζοντας ένα βιβλίο, βοηθάς τον εγκέφαλο να “αντισταθεί” στις νευρολογικές παθήσεις όπως είναι το Alzheimer. Αυτό από μόνο του είναι ένα πολύ δυνατό επιχείρημα που θα σε πείσει να διαβάζεις περισσότερο, αν φυσικά δεν το κάνεις ήδη.

Bonus facts

1. Οι Ισλανδοί είναι αυτοί που διαβάζουν περισσότερο από οποιονδήποτε στον κόσμο.

2. Υπάρχει ορολογία γι’ αυτούς που αγαπούν τη μυρωδιά των παλιών βιβλίων. Η αγάπη αυτή είναι γνωστή ως “bibliosmia”.

3. Το χρώμα του κειμένου σε ένα βιβλίο επηρεάζει την ταχύτητα διαβάσματος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα