Η Μίνα Μπιράκου μας περιγράφει το γευστικό της ταξίδι στο pop-up εστιατόριο της Mastercard «Βεγγέρα στη Σμύρνη»

Η Μίνα Μπιράκου μας περιγράφει το γευστικό της ταξίδι στο pop-up εστιατόριο της Mastercard «Βεγγέρα στη Σμύρνη»

Απ’ όταν έμαθα για το pop up εστιατόριο που έχει δημιουργήσει η Mastercard με τον Γαστρονόμο, ήξερα ότι θα είναι η επόμενή έξοδός μου. Το επισκέφτηκα λοιπόν μαζί με τρεις ανθρώπους... της γεύσης. Τη γνωστή foodie Μίνα Μπιράκου και τη food blogger Εύα Μονοχάρη, ενώ είχαμε την τιμή να έχουμε στο τραπέζι μας τη σεφ του εστιατορίου Νένα Ισμυρνόγλου. Σήμερα, η Μίνα Μπιράκου μας περιγράφει την εμπειρία της.

«Στο μυαλό μου γεννήθηκαν εικόνες, σάλες, τραπέζια καλοστρωμένα με λευκά τραπεζομάντηλα, κρυστάλλινα ποτήρια, μεγάλες παρέες να συζητάνε και να γελάνε, φαγητά να αχνίζουν, ωραίες βραδίες. Βραδιές με ουσία που τις θυμάσαι για πάντα». Με αυτόν τον τρόπο περιγράφει η Μίνα Μπιράκου το πώς φανταζόταν το pop-up εστιατόριο της Mastercard και του Γαστρονόμου, «Βεγγέρα στη Σμύρνη», όταν καλέστηκε σε αυτή τη βραδιά. Και η εμπειρία της, όπως και η δική μου, ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Μπαίνοντας στο επιβλητικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη στην Πειραιώς 138, δεν μπορείς να φανταστείς ότι έχει διαμορφωθεί ένας τόσο ζεστός και όμορφος χώρος εστίασης, με χρώματα και αισθητική που σε οδηγούν σε άλλη εποχή. Κι εκεί που περιμένεις ότι όλη η εμπειρία εστιάζεται στα πιάτα, συνειδητοποιείς ότι είναι συνολικότερη και προσεκτικά διαμορφωμένη, με προσοχή στην κάθε λεπτομέρεια. Το «ταξίδι στον χρόνο» ξεκινάει με τους ήχους, τις εικόνες, τα χρώματα, τα αντικείμενα πάνω στα τραπέζια και τις μυρωδιές, πριν καν φτάσεις να δοκιμάσεις το πρώτο πιάτο.

Μαζί με τη Μίνα λοιπόν και την Εύα βρεθήκαμε γύρω από ένα τραπέζι με μοναδικές γεύσεις της σμυρναίικης κουζίνας και είχαμε την τιμή να τις δοκιμάσουμε παρέα με τη μοναδική Νένα Ισμυρνόγλου, τη σεφ που υπογράφει το μενού του εστιατορίου. Όπως μας εξήγησε, πίσω από την επιλογή και τη διαμόρφωση του κάθε πιάτου του μενού, υπάρχει μεγάλη έρευνα σε τετράδια-κειμήλια με συνταγές οικογενειών που κατάγονται από τη Σμύρνη. Φυσικά, η ίδια, με ρίζες από τη Σμύρνη, την Καππαδοκία και την Πόλη, έχει προσθέσει τη δική της προσωπική πινελιά στις συνταγές, εντάσσοντας στοιχεία από τη δική της οικογενειακή μνήμη. Και το αποτέλεσμα είναι ονειρικό: πιάτα μιας άλλης εποχής, που όμως κρύβουν κάτι γνώριμο σε όλους μας. Και φυσικά ασύλληπτης νοστιμιάς.

Στόχος ήταν το μενού που δημιουργήθηκε να αντικατοπτρίζει τον γαστρονομικό θησαυρό που μας κληροδότησε ο μικρασιατικός ελληνισμός. Τα πιάτα και η συνολική ατμόσφαιρα του εστιατορίου πράγματι εμπνέουν την αίσθηση του μοιράσματος, της οικειότητας και της ζεστασιάς που χαρακτήριζε τα τραπέζια εκείνης της εποχής. Η επιλογή του ονόματος «Βεγγέρα στη Σμύρνη» δεν είναι τυχαία: ο στόχος του εστιατορίου δεν είναι μόνο η δοκιμή των γεύσεων, αλλά το να μεταφερθούν οι επισκέπτες νοερά σε μια «βεγγέρα» στη Σμύρνη του άλλοτε, τότε που οι συναθροίσεις των οικογενειών και των φίλων γύρω από πλούσια, φιλόξενα τραπέζια δεν ήταν απλώς μια συνήθεια, αλλά βασικό στοιχείο του πολιτισμού.


Κι αυτό ακριβώς είναι που βρήκε και η Μίνα στα πιάτα και την εμπειρία σε αυτό το εστιατόριο. Όπως περιγράφει και στο βίντεο, «μια τέτοια ωραία βραδιά είχαμε κι εμείς τη χαρά να ζήσουμε. Με παρέα, με υπέροχο φαγητό, με όμορφες μουσικές από οργανοπαίκτες που έδιναν κλίμα σμυρναίικο σε κάθε στιγμή της βραδιάς».

«Βραδιές με νόημα, με ουσία, που τις θυμάσαι για πάντα. Κι εγώ έτσι προτιμώ να διασκεδάζω με τις παρέες μου σε μεγάλα τραπέζια που τα συζητάμε χρόνια. Αυτό που με ενθουσίασε είναι ότι η Mastercard κατάφερε 100 χρόνια μετά να αναβιώσει ακριβώς αυτή την αστική κομψότητα και ευδαιμονία μιας πόλης που ήταν πάρα πολύ κοσμοπολίτικη και γεμάτη ζωή».

Από αυτή τη βραδιά γεμάτη ζωή κρατάω τις υπέροχες γεύσεις της Νένας Ισμυρνόγλου, από συνταγές παραδοσιακές, συνταγές 100 ετών που έφερε στο σήμερα παρέα με τις δικές της αναμνήσεις και τα δικά της βιώματα από την οικογένειά της. Κρατάω ακόμα και την τελευταία προτροπή της Μίνας, σαν μια μικρή πρόσκληση να ζήσετε και όλοι εσείς αυτή την όμορφη εμπειρία στο «Βεγγέρα στη Σμύρνη»:

«Τέτοιες εμπειρίες καλό είναι να μην τις αφήνουμε να πηγαίνουν χαμένες. Και κυρίως να φέρουμε τους φίλους μας να το ζήσουμε όλοι μαζί ξανά αυτό».

Το pop up εστιατόριο της Mastercard και του Γαστρονόμου θα λειτουργεί μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου και απευθύνεται σε κατόχους καρτών Mastercard. Κρατήσεις γίνονται τηλεφωνικά στο 6981692689 και διαδικτυακά στο benaki.org/smyrnirestaurant.

Μάλιστα, οι κάτοχοι Mastercard έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν δύο επιπλέον ανεκτίμητες εμπειρίες, αποκτώντας τες μέσα από την παγκόσμια πλατφόρμα priceless.com/Greece: ένα Masterclass με τη Νένα Ισμυρνόγλου σχετικά με τη σμυρναίικη κουζίνα και τη γαστρονομική της παράδοση, καθώς και μια ιδιωτική ξενάγηση στην έκθεση του Μουσείου Μπενάκη αφιερωμένη στην ιστορία της Μικράς Ασίας, ακολουθούμενη από δείπνο στο pop-up εστιατόριο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα