post impression url

Το πάρκο τσέπης στο Παγκράτι έδωσε «ανάσα» σε μια γειτονιά

Το πάρκο τσέπης στο Παγκράτι έδωσε «ανάσα» σε μια γειτονιά

Πώς ένα εγκαταλελειμμένο και αναξιοποίητο οικόπεδο 750 τετραγωνικών μετατράπηκε σε "Πάρκο Τσέπης", δίνοντας μία ανάσα δροσιάς στους κατοίκους της περιοχής αλλά και σε κάθε πολίτη της Αθήνας.

Η εικόνα της γειτονιάς, της αλάνας έχει ξεθωριάσει από καιρό. Χώροι όπου μαζευόμασταν και χτίζαμε παρέα το άλμπουμ των πιο αγνών και ξέγνοιαστων παιδικών μας αναμνήσεων, πλέον εκλείπουν. Έχουν μετατραπεί σε εγκαταλελειμμένα, ρημαγμένα οικόπεδα, που δεν μπορείς καν να προσεγγίσεις, παρά μόνο τα κοιτάς και νοσταλγείς τα απογεύματα που περνούσες με τους φίλους της γειτονιάς.

Στην Αθήνα, τέτοιοι χώροι, πάρκα, αλάνες και σημεία που δίναμε κάποτε τα καθημερινά μας ραντεβού έχουν αντικατασταθεί από ψηλά κτίρια, χώρους στάθμευσης και ατελείωτο τσιμέντο. Το σύγχρονο μοτίβο ανεμελιάς και ελεύθερου χρόνου έχει υποκατασταθεί από τεχνολογικά, αποξενωμένα μέσα, μακριά από σημεία συναθροίσεων και ομαδικών παιχνιδιών.

Η εποχή, όμως, ψάχνει “διέξοδο” και επιστροφή στο παλιό, παραδοσιακό μοντέλο. Η ανάγκη για κοινωνικοποίηση μετά από έναν σχεδόν χρόνο εγκλεισμού, σε συνδυασμό με τις επιταγές της περιβαλλοντικής συνείδησης και ευθύνης για να επαναφέρουμε το πράσινο στην πόλη μας, επιζητούν πράξεις, έστω και μικρές, μεμονωμένες, που θα δώσουν μία ανάσα και ένα μήνυμα για ένα καλύτερο αύριο.

Μία τέτοια γωνιά ελπίδας, δροσιάς και νοσταλγίας βρέθηκε στην περιοχή του Παγκρατίου, εκεί που κάποιοι, ανάμεσα στο τσιμέντο, το χώμα και τα δύσβατα μονοπάτια, βρήκαν χώρο για ένα πάρκο που δίνει ζωή σε ό,τι μας μεγάλωσε.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο “Πάρκο Τσέπης” της Αθήνας, το αποτέλεσμα του κοινού ενδιαφέροντος και της συλλογικής προσπάθειας ανάμεσα στην εταιρία “P&G” και την οργάνωση “Γη” που, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, έδωσαν σε ένα αναξιοποίητο οικόπεδο 750 τ.μ. μία ανάσα δροσιάς και ένα καταφύγιο ξεγνοιασιάς για τους κατοίκους του Περιστερίου και κάθε πολίτη της πρωτεύουσας.

Το "πριν" και το "μετά" στο αναξιοποίητο οικόπεδο που μεταμορφώθηκε σε "Πάρκο Τσέπης"


Μία πρωτοβουλία με στόχο ένα καλύτερο και σίγουρα πιο πράσινο αύριο, στη νέα μέρα που θα μας βρει και πάλι μαζί, να ανταμώνουμε μέσα και έξω από τα σπίτια της γειτονιάς μας. Άλλωστε, το σπίτι μας δεν είναι μόνο ο χώρος στον οποίο κατοικούμε. Είναι οι γειτονιές και οι πόλεις στις οποίες ζούμε και οι οποίες έχουν σταματήσει να είναι βιώσιμες, αναζητώντας τέτοιες ενέργειες κόντρα στη ρύπανση, τα σκουπίδια και την έλλειψη πρασίνου, για να αναβαθμίσουν την ποιότητα της ζωής μας.

Απόδραση στη… φύση της πρωτεύουσας

Έτσι, η P&G, μέσα από τη δύναμη των προϊόντων της όπως Αriel, Fairy και Always, σε συνεργασία με την Οργάνωση ΓΗ και φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανέλαβε την ανακατασκευή του πάρκου με στόχο να αποτελέσει ένα οικοσύστημα που θα συμβάλλει στην αισθητική και κλιματική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, στη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα και στην αύξηση της βιοποικιλότητας.

Για τη δημιουργία του πάρκου τοποθετήθηκαν συνολικά, περισσότερα από 1.150 φυτά και δέντρα, μεταξύ των οποίων ροβίνιες, σημύδες και γηγενή αρωματικά φυτά. Στο συγκεκριμένο πάρκο εφαρμόστηκαν πρωτοποριακές σχεδιαστικές και κατασκευαστικές λύσεις πάνω στις αρχές της βιωσιμότητας και της κυκλικής οικονομίας, ενώ οι περισσότερες κατασκευές έγιναν με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά και επαναχρησιμοποιημένα ξύλα, όπως τραβέρσες σιδηρόδρομου. Παράλληλα, εγκαταστάθηκε ένα αειφόρο σύστημα αποστράγγισης υδάτων ώστε να εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας και να ποτίζονται τα δέντρα, ενώ γιατην κάλυψη των αναγκών φωτισμού, επιλέχθηκε φωτοβολταϊκό σύστημα προηγμένης τεχνολογίας, το οποίο, με στόχο τη μείωση της φωτορύπανσης, τις πρώτες ώρες φωτίζει με απόδοση 100%, έπειτα για 4 ώρες μειώνεται σε 80%, και αργότερα λειτουργεί ως φωτισμός ασφαλείας (25%).

Ένα “Πάρκο Τσέπης”, λοιπόν, στην “καρδιά” του Παγκρατίου, διαθέσιμο για κάθε πολίτη, προσβάσιμο από άτομα με κινητικές ανάγκες, που φιλοδοξεί να φιλοξενήσει μικρούς και μεγάλους, προσφέροντας έναν ελεύθερο χώρο πρασίνου που φέρνει τη φύση στη γειτονιά και την πόλη μας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα