iSTOCK

ΑΠΟ ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΤΟ ΣΑΝΙΔΙ: 15 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟΦΙΛΟ ΚΟΙΝΟ

Ξεχωρίσαμε και σας προτείνουμε 15 από τις παραστάσεις που μεταφέρθηκαν τη φετινή σεζόν στο θεατρικό σανίδι από τις σελίδες ενός λογοτεχνικού βιβλίου.

Δυναμικά και με θεατρικό πληθωρισμό μπήκε η φετινή σεζόν και βέβαια το παιδικό θέατρο δεν αποτελεί εξαίρεση. Δεκάδες είναι οι παραστάσεις που επιζητούν την προσοχή του μικρότερου θεατρόφιλου κοινού και των γονιών τους.

Εμεις ξεχωρίσαμε και σας προτείνουμε 15 από τις παραστάσεις που μεταφέρθηκαν στο σανίδι από τις σελίδες ενός λογοτεχνικού βιβλίου. Εσείς ακολούθως κρίνετε, καθώς γνωρίζετε πολύ καλύτερα τις προτιμήσεις των παιδιών σας, τα ενδιαφέροντά τους, αλλά και το επίπεδο ωριμότητάς τους…

Κοντά στις Ράγιες της Άλκης Ζέη

Με αφορμή το Λογοτεχνικό Έτος Άλκης Ζέη, ο Γιώργος Τζαβάρας διασκευάζει και σκηνοθετεί στο θέατρο Άλφα – Ληναίος-Φωτίου το «Κοντά στις Ράγιες» της Άλκης Ζέη που γαλούχησε γενιές και γενιές αναγνωστών. Ένα από τα πιο δημοφιλή μυθιστορήματα για παιδιά εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, το «Κοντά στις Ράγιες» εκδόθηκε το 1977 και είναι βασισμένο στο έργο της Α. Μπρουστέιν «Ο δρόμος που ξανοίγεται μπροστά».

Η Άλκη Ζέη σημειώνει στον πρόλογο του βιβλίου: «Τον τίτλο του βιβλίου κι όλη την αρχή του, τα πήρα από το πρώτο διήγημα που έγραψα σαν ήμουν δεκάξι χρονών και δημοσιεύτηκε σε ένα περιοδικό που έβγαινε τότε, τη Νεανική Φωνή. Μιλούσε για ένα κορίτσι που κοιτούσε από το παράθυρό του τις ράγιες του τρένου, που τράβαγαν πέρα μακριά, ατέλειωτα».

Επί σκηνής έξι ταλαντούχοι ηθοποιοί και μουσικοί (Αλέξανδρος Βαμβούκος, Τάσος Θεοφιλάτος, Γιώργος Κυδωνάκης, Μαρία Κυρώζη, Βασιλική Χρυσικού, Τσαμπίκα Φεσάκη) θα μας παρασύρουν σε μια παραμυθένια ιστορία που διαδραματίζεται στον Βορρά μιας άλλης εποχής.
Θέατρο Άλφα – Ληναίος-Φωτίου

Το νησί των Θησαυρών του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον

Το νησί των θησαυρών είναι ένα από τα πιο αγαπημένα έργα της κλασικής λογοτεχνίας. Πρόκειται για το βιβλίο που θεμελίωσε την «Πειρατική μυθολογία», η οποία συνεχίζει ενάμιση αιώνα σχεδόν μετά να ερεθίζει το φαντασιακό ολόκληρου του πλανήτη. Πρωτοεκδόθηκε το 1883 και πρόκειται για μια συναρπαστική περιπέτεια με πειρατές, πλοία, χάρτες, μυστικά, ανταρσίες, συμπλοκές και πολλές ανατροπές, που πολύ συχνά χαρακτηρίζεται -και δικαίως- ως ιστορία ενηλικίωσης με άφθονες και πολυεπίπεδες ερμηνευτικές προεκτάσεις.

 

 

Το νησί των Θησαυρών του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον
Το νησί των Θησαυρών του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον Patroklos_Skafidas

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος επανέρχεται στο μυθιστόρημα αυτό, που πριν μερικά χρόνια ανέβηκε με τεράστια επιτυχία για δύο συνεχόμενες χρονιές στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Αυτή τη φορά γινόμαστε θεατές μίας εντελώς νέα βερσιόν (Αλέξανδρος Γιαγκούσης, Στέλιος Θεοδώρου, Θεοφάνης Κοσμάς, Δημήτρης Κουρούμπαλης, Γιάννης Λατουσάκης, Δημήτρης Μήτρου, Μαρί Σουζάν Μουζέλα, Ιωάννης Μπάστας, Τάσος Ροδοβίτης, Γιώργος Φασουλάς), με πολλά και θεαματικά κοστούμια και σκηνικά και έναν θίασο- ορχήστρα 10 ηθοποιών που ερμηνεύει ζωντανά την ξεσηκωτική μουσική του έργου που ανήκει στον Κορνήλιο Σελαμσή.
Θέατρο Πόρτα

Ο Πινόκιο του Κάρλο Κολόντι

Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου σκηνοθετεί την πολυαγαπημένη ιστορία του Κάρλο Κολόντι, Πινόκιο σε μια σύγχρονη εκδοχή της από τον Κρις Κούπερ, και μας οδηγεί σε μια μεγάλη περιπέτεια που τα πάντα αλλάζουν και τα πάντα είναι δυνατά!

Ο Πινόκιο του Κάρλο Κολόντι
Ο Πινόκιο του Κάρλο Κολόντι Karol Jarek

Το κλασικό παραμύθι που ανέθρεψε και μάγεψε δεκαετίες τώρα γενιές μικρών και μεγαλύτερων θεατών αφηγείται τις περιπέτειες μιας ξύλινης μαριονέτας, του Πινόκιο. Η Αλεπού και ο Γάτος θα τον πείσουν να λοξοδρομήσει από τον σχολικό του δρόμο, διαβεβαιώνοντάς τον ότι αν τους ακολουθήσει μια ζωή γεμάτη περιπέτειες και ανεμελιά τον περιμένει. Τίποτα όμως δεν θα είναι όπως του υποσχέθηκαν και ο Πινόκιο θα αναγκαστεί να περάσει από χίλια κύματα, να αντισταθεί στους πειρασμούς, να αλλάξει, να δυναμώσει και να ωριμάσει για να καταφέρει στο τέλος να βρεθεί και πάλι μαζί με τον πατέρα του, τον Τζεπέτο.
Αν και γραμμένο προς τα τέλη του 19ου αιώνα (1883), οι κωμικό-τραγικές περιπέτειες του Πινόκιο φαντάζουν σήμερα πιο επίκαιρες από πότε.
Θέατρο Rex- Σκηνή Ελένη Παπαδάκη

Οι Άθλιοι του Βίκτωρος Ουγκό

Το εμβληματικό έργο του Βίκτωρος Ουγκό «Οι Άθλιοι» παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού σε σκηνοθεσία και θεατρική διασκευή της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη, μαζί με έναν θίασο 22 καταξιωμένων και ταλαντούχων ηθοποιών.

Άθλιοι του Βίκτορος Ουγκό
Άθλιοι του Βίκτορος Ουγκό

Μέσα από τις ζωές των ηρώων του έργου και τη ζωή του κεντρικού ήρωα Γιάννη Αγιάννη, ο Βίκτορ Ουγκό αποκαλύπτει με έναν μοναδικό τρόπο την αγωνιώδη πορεία του ανθρώπου από το σκοτάδι στο φως. Όπως γράφει στις σελίδες του «Να αγαπάς. Είναι αρκετό. Μην αναζητάς τίποτε άλλο. Δεν υπάρχει άλλο μαργαριτάρι να βρεθεί στα κατάβαθα της ζωής».

Το βιβλίο κυκλοφορεί από πολλές εκδόσεις σε διασκευές, ειδικά επιμελημένες για παιδιά και εφήβους. Το έργο έχει μεταφραστεί σε όλες σχεδόν τις γλώσσες, καθώς επίσης έχει μεταφερθεί πολλές φορές στον κινηματογράφο και έχει δει το φως θεατρικών σκηνών σε όλον τον κόσμο, με αποκορύφωμα την παράσταση του Λονδίνου που παρουσιάζεται τα τελευταία σαράντα χρόνια.
Γιάννης Αγιάννης, ο Ιβάν Σβιτάιλο και Ιαβέρης, ο Μιχάλης Μαρκάτης. Πρωταγωνιστούν: Νίκη Παλληκαράκη, Ορέστης Τρίκας, Κωνσταντίνος Μουταφτσής, Ελευθερία Πάλλα, Φιλίππα Κουτούπα, Ραφαέλ Αριστοτέλους, Ειρήνη Αγγελοπούλου, Βασιλική Ανδρίτσου, Τάσος Χαλκιάς
Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Το αστερόπαιδο του Όσκαρ Ουάιλντ

Ο Γιώργος Φρατζεσκάκης με αφορμή τη ρήση του Όσκαρ Ουάιλντ πως τα παραμύθια του «δεν είναι ιστορίες για παιδιά αλλά για παιδικές ψυχές από οκτώ έως ογδόντα ετών», δραματοποιεί το υπέροχο παραμύθι του συγγραφέα «Το Αστερόπαιδο» και το σκηνοθετεί στο θέατρο Eliart.
Ένα πολύ τρυφερό παραμύθι που μιλάει για την αγάπη, την καλοσύνη, τη συγχώρεση, την ενσυναίσθηση και για τη σημασία να είναι κανείς όμορφος στην ψυχή και όχι στο πρόσωπο. Ένα παραμύθι διαβασμένο από εκατομμύρια αναγνώστες που αναζητούν ένα φωτεινό αστέρι στη ζωή τους.

Το αστερόπαιδο του Όσκαρ Ουάιλντ
Το αστερόπαιδο του Όσκαρ Ουάιλντ

Παίζουν οι ηθοποιοί: Κορίνα Αλεξανδρίδου, Στάθης Λαγκάδας, Γιώργος Φρατζεσκάκης, Στυλιανή Κλείδωνα, Γιάννης Κορρές
Το τραγούδι της παράστασης ερμηνεύει η Ελένη Τσαλιγοπούλου
Θέατρο Eliart

Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 μέρες του Ιούλιου Βερν

Το έργο του Ιούλιου Βέρν «Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 ημέρες» παρουσιάζεται στο θέατρο Διάνα σε πρωτότυπη μουσική και στίχους ΑΛΓΙΜΩΤΡΑ.
Χαρακτηριστικό της παράστασης είναι ότι παρουσιάζεται σε παιδική σκηνή η πρωτοποριακή και φαντασμαγορική τεχνοτροπία 3D mapping projection, η οποία σχεδιάστηκε, ειδικά και αποκλειστικά για τις ανάγκες του συγκεκριμένου έργου, ούτως ώστε οι θεατές να βιώνουν μια ανεπανάληπτη, αξέχαστη αισθητική εμπειρία.

Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 μέρες του Ιούλιου Βερν
Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 μέρες του Ιούλιου Βερν

Μια ευφάνταστη διασκευή, που μας μεταφέρει τις αξίες της πίστης, της επιμονής, της δύναμης της θέλησης, της φιλίας, της ομαδικότητας και μας θυμίζει, ότι πλούσιος τελικά είναι εκείνος που έχει ζήσει εμπειρίες, έχει ταξιδέψει και έχει καταφέρει να αγαπηθεί και να αγαπήσει.
Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους η Ναταλία Δραγούμη και ο Μέμος Μπεγνής.
Θέατρο Διάνα

Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα του Μενέλαου Λουντέμη

Το έργο ενός από τους σπουδαιότερους ΄Ελληνες συγγραφείς και ποιητές επέλεξε κατά τη φετινή θεατρική περίοδο να φιλοξενήσει η παιδική σκηνή Μαριάννα Τόλη στο θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου. Το αγαπημένο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Μενέλαου Λουντέμη “Ένα παιδί μετράει τ’άστρα” μεταφέρεται στη σκηνή, σε θεατρική διασκευή Σίσσυς Αλατά και σκηνοθεσία Αναστάση Δεληγιάννη.

“Ένα παιδί μετράει τ' άστρα” του Μενέλαου Λουντέμη
“Ένα παιδί μετράει τ' άστρα” του Μενέλαου Λουντέμη

Το έργο παρουσιάζει ανάγλυφα τον πόθο ενός φτωχού παιδιού, του Μέλιου, να μάθει γράμματα καθώς και την προσπάθεια του να επιτύχει το στόχο του παρά τις αντίξοες κοινωνικές συνθήκες. Τα θεμέλια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η αποδοχή της διαφορετικότητας, η ελευθερία της γνώμης, το δικαίωμα των παιδιών για ίση ευκαιρία στην εκπαίδευση, είναι μερικά από τα μηνύματα του έργου.
Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου

Ιλιάδα του Ομήρου

Η Κάρμεν Ρουγγέρη διασκευάζει και σκηνοθετεί στο City Theater την Ιλιάδα του Ομήρου, ένα έργο που θα δώσει την ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν μέσα από το θέατρο τον μεγαλύτερο ποιητή της ανθρωπότητας, τον Όμηρο.

Ιλιάδα του Ομήρου
Ιλιάδα του Ομήρου

Με το δεδομένο ότι ο ποιητής στην Ιλιάδα απομονώνει μόνο πενήντα μία μέρες από τον δέκατο χρόνο του Τρωικού Πολέμου, τα παιδιά συστήνονται με τους πρωταγωνιστές του έπους, με την Ελένη, τον Πάρη, τον Αχιλλέα, τον Μενέλαο, τον Έκτορα και τον Αγαμέμνονα.
και μαθαίνουν τα πάντα για τον Τρωικό Πόλεμο.

Ο Μάγκας της Πηνελόπης Δέλτα

Η Αθανασία Καλογιάννη σκηνοθετεί το κορυφαίο έργο παιδικής λογοτεχνίας της Πηνελόπης Δέλτα, «Ο Μάγκας» (διασκευή Μαρίας Σούμπερτ) στο θέατρο Νέος Ακάδημος. Πρόκειται για την ιστορία ενός μικρού σκύλου που μέσα από κωμικά επεισόδια και περιπετειώδεις ανατροπές, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την αλήθεια και το ψέμα, το σωστό και το λάθος, την αξία της φιλίας και της συντροφικότητας και θα αποφασίσει να αντιμετωπίσει την αδικία μαζί με τους αγαπημένους του ανθρώπους. Τον ρόλο – κλειδί του κηπουρού στον «Μάγκα» κρατά ο αγαπημένος τραγουδιστής Βασίλης Λέκκας.
Θέατρο Νέος Ακάδημος

Ο Μάγκας της Πηνελόπης Δέλτα
Ο Μάγκας της Πηνελόπης Δέλτα

Ο Μικρός Πρίγκιπας του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ

Η ομάδα «Όνειρο είναι», μια μικτή συμπεριληπτική ομάδα (συμμετέχουν καλλιτέχνες με αναπηρία) παρουσιάζουν στο Από Μηχανής Θέατρο τον
“Μικρό Πρίγκιπα” του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, έπειτα από την πρεμιέρα του στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής, το καλοκαίρι του 2023, στο Bobos Arts Festival.
Όπως λέει και η Αλεπού στον μικρό πρίγκιπα… «μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά… την ουσία δεν την βλέπουνε τα μάτια».

Ο Μικρός Πρίγκιπας του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ
Ο Μικρός Πρίγκιπας του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ

Η παράσταση κατόπιν συνεννόησης είναι προσβάσιμη στην νοηματική γλώσσα, από την υπέροχη Σοφία Ρομπόλη και απευθύνεται σε παιδιά 3 εως 103 χρόνων. Επίσης έχει τη δυνατότητα, να μεταφερθεί σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία, πολύ ευέλικτα με μικρό κόστος στην Αττική αλλά και στην επαρχία.
Από Μηχανής Θέατρο

Το Φάντασμα του Κάντερβιλ του Όσκαρ Ουάιλντ

Σχεδόν δέκα χρόνια μετά το πρώτο πολύ επιτυχημένο ανέβασμά του, «Το Φάντασμα του Κάντερβιλ» του Όσκαρ Ουάιλντ σε μετάφραση – διασκευή Άνδρης Θεοδότου και σκηνοθεσία Δημήτρη Δεγαΐτη, επιστρέφει στην Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Βεάκη.

Το Φάντασμα του Κάντερβιλ του Όσκαρ Ουάιλντ
Το Φάντασμα του Κάντερβιλ του Όσκαρ Ουάιλντ Patroklos_Skafidas

Επτά ηθοποιοί, μια ολόκληρη τζαζ ορχήστρα επί σκηνής, μας παρασύρουν με σωματικούς αυτοσχεδιασμούς, τεχνικές βωβού κινηματογράφου και μυστηριακές ατμόσφαιρες, σε μια παράσταση με ανατρεπτικό και ξεκαρδιστικό χιούμορ, μια ιστορία για να μη φοβάσαι!
Θέατρο Βεάκη

Ο Ροβινσώνας Κρούσος του Ντάνιελ Ντεφόε

Η μουσικοθεατρική παράσταση «Ροβινσώνας Κρούσος» σε σκηνοθεσία της Τατιάνας Λύγαρη επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, από τις 4 Νοεμβρίου.
Μια θεατρική υπερπαραγωγή για όλη τη οικογένεια, εμπνευσμένη από το ομώνυμο πολυαγαπημένο μυθιστόρημα μικρών και μεγάλων του Ντάνιελ Ντεφόε, που εξιστορεί τις περιπέτειες του διάσημου ναυαγού, ο οποίος με την ευφυΐα, την εφευρετικότητα και την ψυχική του δύναμη κατάφερε να ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες και να μας διδάξει την αγάπη για τη ζωή και τη σημασία της φιλίας.

Ο Ροβινσώνας Κρούσος Patroklos_Skafidas

Η διασκευή είναι του Γιώργου Γαλίτη, η ορχήστρα επί σκηνής, με πιάνο, κιθάρα, μπάσο και καταιγιστικά ντραμς, παρουσιάζει πρωτότυπες συνθέσεις του Μηνά Ι. Aλεξιάδη, ενώ ένας εκλεκτός, πολυμελής θίασος ερμηνεύει, τραγουδά και χορεύει (Νικόλας Αλεξίου, Έλενα Βακάλη, Φάνος Θεοφάνους, Βασίλης Παναγιωτίδης, Χάρης Παπαδόπουλος, Μάρθα Τομπουλίδου, Δημήτρης Τσολάκης, Χρυσαλένα Χριστοπούλου, Βασίλης Ψυλλάς.Και οι μουσικοί Απόστολος Καλτσάς Σπύρος Παναγιωτόπουλος, Δημήτρης Παπαλάμπρου, Άλκηστις Ραυτοπούλου).
Νέος Εκθεσιακός Χώρος του Μεγάρου Μουσικής

Ο Τρομάρας του Γ. Βιζυηνού

Η σκηνοθέτης και συγγραφέας Άννα Παπαμάρκου δημιουργεί με την ομάδα της μια διασκεδαστική παράσταση που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.
«Ο Τρομάρας» του Βιζυηνού, πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Η Διάπλασις των Παίδων» το 1884, και αφηγείται την ιστορία ενός τρομαγμένου νέου, που καταφέρνει να γίνει ο τρομερός ήρωας της πόλης του. Ο Βιζυηνός, που είχε σπουδές φιλολογικές, φιλοσοφικές και παιδαγωγικές, παίζει με τη διττή σημασία της λέξης «τρομάρας»: αυτός που τρομάζει τους άλλους, αλλά και ο τρομαγμένος! Έτσι, έξυπνα δημιουργεί μια σειρά παρεξηγήσεων και ανατροπών.
Θέατρο Altera Pars

Ο Τρομάρας του Γ. Βιζυηνού
Ο Τρομάρας του Γ. Βιζυηνού

Η Φάρμα των ζώων του Τζωρτζ Όργουελ

Η Φάρμα των ζώων του Τζωρτζ Όργουελ θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα του 20ού αιώνα. Σε αυτή τη διασκευή που σκηνοθετεί ο Μιχάλης Κοιλάκος για παιδιά, με ζωντανή μουσική, ο κύριος Τζόουνς, ο ιδιοκτήτης της φάρμας, αγαπάει την εξουσία, μα πιο πολύ από όλα αγαπάει τα λεφτά!

Η Φάρμα των ζώων του Τζωρτζ Όργουελ
Η Φάρμα των ζώων του Τζωρτζ Όργουελ

Τα παιδιά μαθαίνουν, διασκεδάζοντας, για τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη, την ενσυναίσθηση και τη σημασία του διαλόγου και των κανόνων, καθώς συναποφασίζουν με τους ηθοποιούς για την εξέλιξη της ιστορίας.
Μέγαρο Μουσικής

Τα Ψηλά Βουνά του Ζαχαρία Παπαντωνίου

Τα «Ψηλά βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου, ένα έργο σταθμός στην ιστορία της εκπαίδευσης που αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους, ζωντανεύει στην παιδική σκηνή του Ακροπόλ, σε σκηνοθεσία Ειρήνης Ιακώβου.

Τα Ψηλά Βουνά του Ζαχαρία Παπαντωνίου
Τα Ψηλά Βουνά του Ζαχαρία Παπαντωνίου

Βασισμένη στο πρώτο αναγνωστικό του σχολείου στη δημοτική γλώσσα, το βιβλίο που διαβάζεται εδώ και 100 χρόνια, η παράσταση μας δείχνει μια σύγχρονη σκοπιά στο κλασικό έργο. Ένα έργο άκρως παιδαγωγικό, εκπαιδευτικό και διδακτικό, που εξυµνεί την ελληνική ύπαιθρο, µε στόχο τη µύηση των παιδιών στη φυσιολατρία και το οµαδικό πνεύµα.
Στον ρόλο του Δασκάλου και του αφηγητή ο καρατερίστας Γιώργος Γιαννόπουλος.
Θέατρο Ακροπόλ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα