Η ΝΕΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΕΖΟΝ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΗ ΚΩΜΩΔΙΕΣ- ΠΟΙΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΤΕ

Τη θεατρική σεζόν 2023- 2024 πολλές είναι οι κωμωδίες που ανεβαίνουν στο σανίδι και υπόσχονται να μας χαρίσουν ανέμελες στιγμές. Εμείς επιλέξαμε και σας προτείνουμε κάποιες από αυτές.

Αν έπρεπε κάποιος να χαρακτηρίσει το 2023, σίγουρα τα επίθετα καταστροφικό, τραγικό και ζοφερό θα κυριαρχούσαν. Το εγκληματικό δυστύχημα των Τεμπών, οι καταστροφικές πυρκαγιές, οι ασύλληπτες πλημμύρες στη Θεσσαλία είναι μερικές μόνο από τις “μαύρες” στιγμές της χρονιάς αυτής.
Στο τηλεοπτικό τοπίο κυριαρχεί ένα εξίσου βαρύ κλίμα στη μυθοπλασία των νέων τηλεοπτικών σειρών. Ευτυχώς στο θέατρο η κατάσταση ισορροπεί κάπως αρκετές είναι οι κωμωδίες που φέτος ανεβαίνουν στις θεατρικές σκηνές. Σε αυτές συναντάμε ονόματα συνήθων υπόπτων, όπως του Ντάριο Φο, του Κάρλο Γκολντόνι, αλλά και των δικών μας Ρέππα- Παπαθανασίου, ενώ στις σκηνοθετικές καρέκλες κάθονται ακόμη και πάνω από μία φορά σκηνοθέτες όπως ο Βασίλης Παπαβασιλείου και ο Γιάννης Κακλέας.

Εμείς επιλέξαμε κάποιες από αυτές και σας τις προτείνουμε…

“Η Εκατομμυριούχος” του Τζορτζ Μπέρναρντ Σω/Γιάννης Κακλέας

Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη είναι μία εκκεντρική εκατομμυριούχος και ο Νίκος Κουρής ένας ιδεαλιστής γιατρός. Μαζί μπαίνουν σε μία αμοιβαία δοκιμασία προκειμένου να ανακαλύψουν εάν μπορούν να είναι ζευγάρι. Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα στο θέατρο Παλλάς, στην αριστουργηματική κωμωδία του Τζορτζ Μπέρναρντ Σω «Η Εκατομμυριούχος», ένα έργο που κινείται γύρω από το τρίπτυχο «Έρωτας – Χρήμα – Ευτυχία».

Η Εκατομμυριούχος

Ο έμπειρος και καταξιωμένος Γιάννης Κακλέας αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία βασιζόμενος στην ολοκαίνουργια διασκευή του Βασίλη Τσιγκριστάρη και του ιδίου και δίνει μια φρέσκια ματιά στην «Εκατομμυριούχο». Αποτέλεσμα μία πολυσυλλεκτική μουσικοθεατρική παράσταση που κινείται αριστοτεχνικά ανάμεσα στις “γραμμές” της αισθηματικής κομεντί και της κοινωνικοπολιτικής σάτιρας, ενώ παράλληλα διατηρεί όλα τα χαρακτηριστικά ενός φαντασμαγορικού θεατρικού υπερθεάματος, με πρωτότυπη ζωντανή μουσική.

“Μη σου τύχει” του Francis Veber/ Αιμίλιος Χειλάκης- Μανώλης Δούνιας

Η νέα θεατρική χρονιά βρίσκει τον Αιμίλιο Χειλάκη στο θέατρο Αθηνών να πρωταγωνιστεί, αλλά και να συν σκηνοθετεί με τον Μανώλη Δούνια, την κλασική γαλλική κωμωδία, «Μη Σου Τύχει!…» του Francis Veber- συγγραφέα επίσης των θεατρικών επιτυχιών «Δείπνο Ηλιθίων», «Το Κλουβί με τις Τρελές»- μαζί με τους: Χριστόδουλο Στυλιανού, Τάνια Τρύπη, Ελένη Καρακάση, Ευγενία Ξυγκόρου και Νίνα Φώσκολου.

Μη σου τύχει
Μη σου τύχει

“Δωδέκατη νύχτα ή ό,τι επιθυμείτε” του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

Η «Δωδέκατη νύχτα» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, 68 χρόνια μετά την πρώτη παρουσίασή της από τον Κάρολο Κουν, ζωντανεύει ξανά στο ιστορικό Υπόγειο. Ο Γιάννης Κακλέας επιστρέφει πρώτη φορά στο χώρο όπου σπούδασε και ξεκίνησε τη δυναμική πορεία του στο θέατρο, για να σκηνοθετήσει μια φαντασμαγορική εκδοχή του αριστουργήματος του Σαίξπηρ με μια ωραία ομάδα νέων ηθοποιών.

 

Η Δωδέκατη Νύχτα από τον Γιάννη Κακλέα
Η Δωδέκατη Νύχτα από τον Γιάννη Κακλέα Πάτροκλος Σκαφίδας

Τα ζητήματα της σεξουαλικής ταυτότητας και της ρευστότητας των φύλων που τόσο έντονα απασχολούν την εποχή μας, φωτίζονται με τρόπο αποκαλυπτικό σε αυτή τη μοναδική, ονειρική κωμωδία που μιλά για τη δύναμη, την τρέλα και τα πάθη του έρωτα.

“Unfriend” του Steven Moffat/Αντώνης Γαλέος

Η μαύρη κωμωδία Unfriend , η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία των τελευταίων χρόνων στο West End, παρουσιάζεται στον ΝΕΟ Ακάδημο, σε σκηνοθεσία Αντώνη Γαλέου και μουσική Σταμάτη Κραουνάκη.

Unfriend
Unfriend Πάτροκλος Σκαφίδας

Το έργο, που γράφτηκε το 2020 από τον Steven Moffat, τον σπουδαιότερο σύγχρονο κωμικό συγγραφέα στο Ηνωμένο Βασίλειο (Doctor Who, Sherlock, Dracula, Coupling), χαρακτηρίστηκε από κοινό και κριτικούς ως «η πιο αστεία κωμωδία όλων των εποχών».
Με την Κατερίνα Διδασκάλου σε έναν κωμικό ρόλο έκπληξη, τη Βάσω Λασκαράκη η οποία επιστρέφει στη θεατρική σκηνή μετά από απουσία αρκετών ετών, και ένα επιτελείο γνωστών ταλαντούχων ηθοποιών, τους Σόλων Τσούνη, Δημήτρη Κουρούμπαλη, Άρη Αντωνόπουλο, Γεωργία Μεσαρίτη.

“Ο ιμπρεσάριος από τη Σμύρνη” του Κάρλο Γκολντόνι/ Βασίλης Παπαβασιλείου

Ο μοναδικός Βασίλης Παπαβασιλείου σκηνοθετεί, από τις 27 Οκτωβρίου στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, το γραμμένο το 1757 έργο του Κάρλο Γκολντόνι που καταδεικνύει με γκολντονική ευφυΐα ότι ποτέ δεν θα μας λείψει το υλικό για μια σπαρταριστή κωμωδία θεατρικών ηθών.

“Για μια Ζωή” του Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα

Ο Θανάσης Παπαθανασίου και ο Μιχάλης Ρέππας επιστρέφουν στο θέατρο Πειραιώς 131- τη θεατρική στέγη μεγάλων επιτυχιών τους- με το καινούριο έργο τους «Για μια Ζωή». Μία κωμωδία καταστάσεων που διαδραματίζεται το 1943 στο Αίγιο. Μία νέα γυναίκα και δύο νέοι άντρες μοιράζονται μία απίστευτη περιπέτεια ζωής! Μαζί τους τη μοιράζονται τα πεθερικά και οι φίλοι τους….

Για μια Ζωή
Για μια Ζωή Γιώργος Καλφαμανώλης

“Συνέβη στο Monterey Μία Κωμωδία ή μήπως όχι;” του Άκη Δήμου/Τάκης Τζαμαργιάς

Το νέο έργο του Άκη Δήμου θα παρουσιαστεί στο θέατρο Μικρό Χορν, σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά από τον Νοέμβριο. Στη σκηνή, η Λυδία Φωτοπούλου και η Καίτη Κωνσταντίνου.


Στο έργο μια ηθοποιός χωρίς ρόλο και μια ανέραστη μανικιουρίστα, δυο παράφορες γυναίκες συναντιούνται στις τουαλέτες ενός πανάκριβου κοσμικού εστιατορίου. Αλήθεια τι τους επιφυλάσσει αυτή η τυχαία συνάντηση και ανασύρουν αγγέλους για αυτοπροστασία;

“Η μαριχουάνα της μαμάς είναι η καλύτερη” του Ντάριο Φο/Σμαράγδα Καρύδη

«Η μαριχουάνα της μαμάς είναι η καλύτερη», το προκλητικό και ξεκαρδιστικό έργο του θρυλικού θεατρικού συγγραφέα Ντάριο Φο, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Σμαράγδας Καρύδη και με την ίδια στον πρωταγωνιστικό ρόλο, στο Θέατρο ΗΒΗ, από την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου. Γραμμένο από τον βραβευμένο με Νόμπελ Ντάριο Φο, το «Η μαριχουάνα της μαμάς είναι η καλύτερη» είναι ένα μοναδικό μείγμα σάτιρας, ευφυΐας και κοινωνικού σχολιασμού.

«Η μαριχουάνα της μαμάς είναι η καλύτερη»,
«Η μαριχουάνα της μαμάς είναι η καλύτερη», Ελίνα Γιουνανλή

Μαζί με τη Σμαράγδα Καρύδη πρωταγωνιστούν ο σπουδαίος κωμικός Τάκης Παπαματθαίου στο ρόλο του παππού, ο Γιώργος Νούσης στο ρόλο του γιου, ο Χάρης Χιώτης στο ρόλο του ανιψιού, ο Τάσος Ροδοβίτης, ο Διαμαντής Αδαμαντίδης και η Ιωάννα Λέκκα.

“Θα σε δω στον παράδεισο” του Νιλ Σάιμον/ Αλέξανδρος Λιακόπουλος

Το τελευταίο έργο του Νιλ Σάιμον «Rose’s dilemma» παρουσιάζεται – για πρώτη φορά στην Ελλάδα – στο θέατρο Αλκμήνη σε μετάφραση – απόδοση της Ρένας Ρίγγα και σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Λιακόπουλου με τον τίτλο «Θα σε δω στον παράδεισο». Η Άννα Αδριανού αναλαμβάνει τον ρόλο της Ρόουζ, ο Γιώργης Κοντοπόδης τον ρόλο του Ουάλς, ενώ στους δύο άλλους ρόλους του έργου συναντάμε δύο νέους ηθοποιούς, τη Δανάη Καλοπήτα και τον Νίκο Καραγιαννίδη.

“Οι δύο χέστηδες” των Eugène Labiche- Marc Michel /σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου

Ο Βασίλης Παπαβασιλείου την 1η Φεβρουαρίου 2024 επιστρέφει στη Φρυνίχου, μεταφράζοντας και σκηνοθετώντας ως ο απόλυτος μετρ του είδους μια μονόπρακτη φαρσοκωμωδία (βωντβίλ) του 1860, που μέσα από ξεκαρδιστικές καταστάσεις σατιρίζει τόσο τις ανθρώπινες αδυναμίες όσο και τα κοινωνικά ήθη της εποχής. Και αν τα ήθη σήμερα έχουν αλλάξει, τα ζητήματα που θίγει το έργο, όπως τα προβλήματα που προκαλεί η υπερβολική ευγένεια και η δειλία, αλλά και το καυτό θέμα της γυναικείας χειραφέτησης, δεν έχουν πάψει ακόμα να μας απασχολούν.

“Τα Κατασκευασμένα Συμφέροντα” του Χαθίντο Μπεναβέντε/Γιάννης Καλαβριανός

Η νέα παράσταση του Γιάννη Καλαβριανού έρχεται στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, στη σκηνή της Φρυνίχου, από τις 20 Οκτωβρίου. Μια εν πολλοίς άγνωστη στην Ελλάδα, τρελή, κλασική κωμωδία, σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διασκευή του σκηνοθέτη, όπου οι 16 ρόλοι του έργου ερμηνεύονται με φρενήρεις ρυθμούς και απαράμιλλο στυλ από έξι γυναίκες ηθοποιούς.

Τα Κατασκευασμένα Συμφέροντα

Ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας Χαθίντο Μπεναβέντε, έγραψε, βασισμένος στους χαρακτήρες της commedia dell’arte, μια πολιτική σάτιρα για τη δύναμη της εικόνας, την κενότητα των επιχειρημάτων, την έλλειψη ηθικών αρχών αλλά και για το πόσο εύκολο είναι να εξαπατηθεί μια ολόκληρη πόλη από έναν λαμπερό, επιτήδειο απατεώνα. Ένα έργο που έναν αιώνα μετά, μοιάζει εντυπωσιακά επίκαιρο.
Παίζουν: Τζένη Διαγούπη, Μαρία Κοσκινά, Λήδα Κουτσοδασκάλου, Μαρία Κωνσταντά, Κατερίνα Πατσιάνη, Όλγα Σκιαδαρέση

“Τα 39 σκαλοπάτια” του Patrick Barlow/ Μάκης Παπαδημητρίου

«Τα 39 σκαλοπάτια», ένα ελκυστικό θρίλερ κατασκοπείας με μία γενναία δόση κωμωδίας στο στυλ των Monty Python, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Μάκη Παπαδημητρίου, από 30 Οκτωβρίου 2023 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο θέατρο Τζένη Καρέζη.

Τα 39 Σκαλοπάτια
Τα 39 Σκαλοπάτια Πάτροκλος Σκαφίδας

Αυτή η διασκευή από τον Patrick Barlow, βασισμένη στο μυθιστόρημα του 1915, του John Buchan, και την ταινία του 1935, του Alfred Hitchcock, προσφέρει στο κοινό μια συναρπαστική κωμική περιπέτεια. Ο Richard Hannay, ένας άνδρας με μια μάλλον βαρετή ζωή, βρίσκεται ξαφνικά μπλεγμένος σε ένα πολύπλοκο σχέδιο κατασκοπείας, ρομαντισμού και θανατηφόρων μυστικών.
Με πλήθος διαφορετικών χαρακτήρων που παρουσιάζονται στο κοινό από ένα ταλαντούχο καστ τεσσάρων ηθοποιών (Μάκης Παπαδημητρίου, Γρηγορία Μεθενίτη, Γιάννης Λατουσάκης, Παναγιώτης Γουρζουλίδης), η παράσταση προσφέρει μια γρήγορη, απολαυστική θεατρική εμπειρία και έναν συνδυασμό εκπληκτικών ερμηνειών και ανεπανάληπτης σκηνικής δημιουργικότητας.

Μίξερ της Ζέτης Φίτσιου

Η βραβευμένη με το Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Έργου για το 2022, Ζέτη Φίτσιου, παρουσιάζει ένα εκρηκτικό ολοκαίνουριο «Μίξερ»- το νέο της έργο σε πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Θοδωρή Οικονόμου – στο θέατρο Μικρό Γκλόρια.

Ο Κώστας Σιλβέστρος αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία, ο Αλέξανδρος Σιάτρας και η Έλενα Χαραλαμπούδη (γνωστή και ως 5 minute mum) ερμηνεύουν τους δύο βασικούς πρωταγωνιστικούς ρόλους του έργου, με τον Κωνσταντίνο Τσιμπούκη να τους συνοδεύει μουσικά επί σκηνής.

Με όχημα τον δεκαπεντασύλλαβο στίχο και την ανατρεπτική μουσική, το αποτέλεσμα του «Μίξερ» είναι πραγματικά εκρηκτικό, καθώς καταστάσεις και συναισθήματα εναλλάσσονται με τρόπο χιουμοριστικό, γρήγορο και πρωτότυπο.

Επαναλήψεις:

Το πάρτυ της ζωής της Ελένης Ράντου/ Ανέστης Αζάς

Αντλώντας έμπνευση από το «Every Brilliant Thing» των Duncan Macmillan και Jonny Donahoe, η Ελένη Ράντου συνθέτει “Το Πάρτυ της Ζωής μου”, ένα ολοκαίνουριο νεοελληνικό έργο που το διατρέχουν τα γεγονότα του τελευταίου μισού αιώνα. Τη σκηνοθεσία του έργου ανέλαβε ο Ανέστης Αζάς.

“Το Πάρτυ της Ζωής μου” Γιώργος Καλφαμανώλης

Ένα έργο τρυφερό, συγκινητικό, γεμάτο αισιοδοξία εμποτισμένο με τις κατάλληλες δόσεις χιούμορ. Ένα έργο η δυναμική του οποίου σε άγει και σε φέρει διαρκώς συναισθηματικά και σε κρατά σε διαρκή εγρήγορση. Μια συναρπαστική ιστορία μνήμης και “αμνησίας” με ήρωες της διπλανής πόρτας.

“Ο άνθρωπος τους Παντόλσκ” του Ντιμίτρι Ντανίλοφ/Γιώργος Κουτλής

O Γιώργος Κουτλής σκηνοθετεί για δεύτερη χρονιά τον “Άνθρωπο του Παντόλσκ” του Ντιμίτρι Ντανίλοφ, Μετά την επιτυχία που γνώρισε την περσινή σεζόν, η παράσταση επέστρεψε στο θέατρο Κιβωτός -με κάποιες αλλαγές στη διανομή- και φέρνει το κοινό αντιμέτωπο με τον ίδιο τον εαυτό του. Και το λέμε αυτό γιατί όλο το έργο του Ντανίλοφ περιστρέφεται γύρω από το πώς μπορούμε να ζούμε σήμερα μετά την αποδοχή του δυστοπικού παραλογισμού που μας περιβάλλει.

“Μπαμπάδες με ρούμι” των Θανάση Παπαθανασίου + Μιχάλη Ρέππα

26 χρόνια μετά την πρώτη παρουσίασή της στο κοινό – η θρυλική νεοελληνική κωμωδία των Θανάση Παπαθανασίου + Μιχάλη Ρεππα «Μπαμπάδες με Ρούμι» παρουσιάζεται για δεύτερη σεζόν στο θέατρο Αλίκη. Πρωταγωνιστούν η Βίκυ Σταυροπούλου, ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, ο Κώστας Κόκλας, η Μαρία Λεκάκη, η Σοφία Βογιατζάκη και η Τζόυς Ευείδη.

“Μαθήματα Κωμωδίας” του Θοδωρή Αθερίδη

Τα «Μαθήματα κωμωδίας», το νέο έργο του Θοδωρή Αθερίδη, ξεκινούν για 2η χρονιά και πάλι στο Μικρό Παλλάς! Πρόκειται για μια ξεκαρδιστική κωμωδία που διεισδύει στο χώρο της εκπαίδευσης των ηθοποιών που θέλουν να μάθουν πως να κάνουν κωμωδία.

Μαθήματα Κωμωδίας
Μαθήματα Κωμωδίας Γιώργος Καλφαμανώλης

Οι αυτοσχεδιασμοί και οι ασκήσεις τους καθώς και η διαμόρφωση των σχέσεων μεταξύ τους, είναι ο κύριος άξονας της αφήγησης, μιας σημερινής ιστορίας, όπου οι ήρωές της αντιστέκονται με τον τρόπο που μπορεί ο καθένας στο ζοφερό τοπίο των καιρών μας. Παίζουν οι: Θοδωρής Αθερίδης, Δήμητρα Ματσούκα, Αντώνης Κρόμπας, Δημήτρης Σαμόλης, Αναστασία Τσιλιμπίου

“Σεσουάρ για δολοφόνους” των Mπρους Τζόρνταν & Μέριλιν Έιμπραμς/Νικορέστη Χανιωτάκη

Το «Σεσουάρ για δολοφόνους», η πανέξυπνη κωμωδία των Mπρους Τζόρνταν & Μέριλιν Έιμπραμς που έκανε πρεμιέρα -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- τον περασμένο αιώνα (1999!!!) και συνέχισε για 13 συνεχόμενα χρόνια μέχρι το 2012, συνεχίζει ακάθεκτο την παράδοση!
Έτσι και φέτος το γνωστό κομμωτήριο ξεκινάει την επαναλειτουργία του (!) – με 2 new entries – για ακόμη μια χρονιά στο Θέατρο Λαμπέτη, στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Η σκηνοθεσία είναι του Νικορέστη Χανιωτάκη και τη διασκευή υπογράφει ο Θοδωρής Πετρόπουλος.

“Sexy Laundry” της Michele Riml/ Σπύρος Παπαδόπουλος

Η πολύ επιτυχημένη παράσταση του Σπύρου Παπαδόπουλου επιστρέφει δριμύτερη με τη Ρένια Λουιζίδου στο πλευρό του. Οι δυο τους συναντιούνται ξανά, στο θεατρικό σανίδι αυτή τη φορά, 30 χρόνια μετά την τηλεοπτική τους συνύπαρξη στους Απαράδεκτους.

Sexy Laundry Πάνος Γιαννακόπουλος

Το “Sexy Laundry” της Michele Riml είναι μία τρυφερή κωμωδία μέσα από την οποία βγαίνουν όλα τα “άπλυτα” των ζευγαριών στη φόρα κι ακούγονται αλήθειες για τις μακροχρόνιες σχέσεις που ταρακουνούν και θέτουν ξανά σε λειτουργία τον μηχανισμό της ενσυναίσθησής τους.

“Ο Τυχαίος Θάνατος ενός Αναρχικού” του Ντάριο Φο/ Γιάννης Κακλέας

Μετά την επιμονή του κοινού, οι Πάνος Βλάχος, Φοίβος Ριμένας, Ιφιγένεια Αστεριάδη, Κωνσταντίνος Μαγκλάρας και Στέλιος Πέτσος επέστρεψαν- υπό τη σκηνοθετική πάντα οδηγία του Γιάννη Κακλέα- στον τόπο του εγκλήματος, το Θέατρο Γκλόρια.

Ο Πάνος Βλάχος στον ρόλο του γελωτοποιού κάνει την προσωπική του υπέρβαση και αποδεικνύει το τρομερό του ταλέντο στην υποκριτική, το τραγούδι, την κίνηση και τον στίχο. Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς την αστείρευτη ενέργειά με την οποία κυριολεκτικά σαρώνει τη σκηνή. Μία ενέργεια έμφυτη που μεταδίδεται στο κοινό και το ηλεκτρίζει κατά κύματα με τους εκπληκτικούς του στίχους.

“Τέλειοι ξένοι”, του Π. Τζενοβέζε/ Γιώργος Πυρπασόπουλος

Οι «Τέλειοι ξένοι», του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου και Πέτρου Λαγούτη επιστρέφουν στο Θέατρο ΑΘΗΝΑ, για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν.
Με πρωταγωνιστές γνωστούς κι αγαπημένους ηθοποιούς (αλφαβητικά) τους: Μυρτώ Αλικάκη, Πέτρο Λαγούτη, Δημήτρη Λιόλιο, Σοφία Μανωλάκου, Κατερίνα Μισιχρόνη, Δημήτρη Ξανθόπουλο, Γιώργο Χρανιώτη και στον ρόλο της μικρής κόρης την Έλενα Δελακούρα.

Tέλειοι Ξένοι

“Άντρες με τα όλα τους” των Stephen Sinclair και Anthony McCarten /Θέμις Μαρσέλλου

Μετά την περσινή μεγάλη επιτυχία και την καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, οι «Άντρες με τα όλα τους», επιστρέφουν ανανεωμένοι για 2η χρονιά από τις 13 Οκτωβρίου 2023 και για 40 μόνο παραστάσεις στο θέατρο Βέμπο.
Στην Νέα Ζηλανδία το 1987 οι συγγραφείς Stephen Sinclair και Anthony McCarten παρουσίασαν την κωμωδία με τον τίτλο «Ladies Night». Όπου ανέβηκε το έργο πάντα οι παραστάσεις ήτανε sold out. H Θέμις Μαρσέλλου, η σκηνοθέτιδα όλων των μεγάλων μιούζικαλ, διασκεύασε και σκηνοθέτησε μία νέα παράσταση, προσαρμοσμένη στην σημερινή πραγματικότητα. Παίζουν:Αντώνης Λουδάρος, Σωτήρης Καλυβάτσης, Γιώργος Γαλίτης, Ησαΐας Ματιάμπα, Θανάσης Πατριαρχέας, Ντάνιελ Νούρκα, Παρθένα Χοροζίδου, Βάσω Γουλιελμάκη, Ιζαμπέλλα Φούλοπ, Άννα Μαρία Κόρνια και η Βίκυ Κάβουρα

“Αυτές που δεν προλάβατε” της ομάδας b.p.m/Δανάη Λιοδάκη

Η φεμινιστική κωμωδία της ομάδας b.p.m. (beats per minute), που κέρδισε το κοινό στην πρώτη της παρουσίαση, σημειώνοντας διαρκή sold out την άνοιξη του 2023, μεταφέρεται στη σκηνή του Θεάτρου Χώρα. Σε κείμενο και σκηνοθεσία της Δανάης Λιοδάκη και πρωτότυπη μουσική του Φοίβου Δεληβοριά, το “Αυτές που δεν προλάβατε” μιλάει για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει μια σύγχρονη γυναίκα: την έμφυλη βία, τη γυναικεία καταπίεση, τη σεξουαλική παρενόχληση, μέσα από το πρίσμα της γυναικείας φιλίας.

“Nostalgia generation” των Μυρτώ Μακρίδη, Μαρία Φιλίνη/ Βάσια Ατταριάν

Η σύγχρονη κωμωδία για την – τόσο νέα αλλά και τόσο vintage – γενιά των millennials, μετά τα πολλαπλά sold-out την περασμένη άνοιξη, επιστρέφει για λίγες μόνο παραστάσεις!
Ενα sitcom ντοκιμαντέρ με live μουσική για όλους εκείνους που οι εξελίξεις τους ξεπέρασαν και ετοιμάζονται τόσο πρόωρα να “κάτσουν με τη νεολαία”. Αυτή η παράσταση /περφόρμανς / DIY συναυλία αρχίζει απροσδόκητα, συμβαίνει σε όλους τους χώρους του θεάτρου και περιλαμβάνει τη συνειδητή ή μη συμμετοχή του κοινού. Βάλτε ποτό, και περιηγηθείτε ελεύθερα στο χώρο (και στις αναμνήσεις) καθόλη τη διάρκεια της τρίωρης παράστασης.

Nostalgia Generation
Nostalgia Generation

Και στη Θεσσαλονίκη

Βίρα τις Άγκυρες των Μιχάλη Ρέππα & Θανάση Παπαθανασίου/Αστέριος Πελτέκης

Με αφορμή τα 130 χρόνια επιθεώρησης, το Βίρα τις άγκυρες είναι μια αναδρομή στο θεατρικό είδος της Επιθεώρησης, όπως αποτυπώνεται μέσα από την οξυδερκή ματιά των Μιχάλη Ρέππα & Θανάση Παπαθανασίου. Το έργο ανέβηκε το 1997 από το Εθνικό Θέατρο με σκοπό να αποδοθεί ένας φόρος τιμής στο παρεξηγημένο αυτό θεατρικό είδος, με αφορμή την επέτειο ενός αιώνα διαδρομής στην ελληνική θεατρική πραγματικότητα.

Εκκινώντας από το 1894 και την πρώτη καταγεγραμμένη ελληνική επιθεώρηση Λίγο απ’ όλα, οι δύο συγγραφείς μας ταξιδεύουν στον χρόνο, μας μεταφέρουν στον λαμπερό κόσμο της Επιθεώρησης, παρουσιάζοντας τη μάχη επιβίωσης που έδιναν οι ηθοποιοί και οι συντελεστές της, με φόντο σημαντικά ιστορικά γεγονότα της εποχής.
Σκηνοθετεί ο Αστέριος Πελτέκης.

“Ο Επιθεωρητής” του Νικολάι Γκόγκολ / Γιάννης Κακλέας

«Ο Επιθεωρητής», η εξαιρετικά επιτυχημένη διαχρονική κοινωνική σάτιρα, για τη διαφθορά, την αδικία και τον δεσποτισμό που χαρακτηρίζουν την προεπαναστατική Ρωσία, παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά στο Βασιλικό Θέατρο, σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ και σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα.

«Επιθεωρητής» του Νικολάι Γκόγκολ
«Επιθεωρητής» του Νικολάι Γκόγκολ Mike Rafail

Ο Επιθεωρητής ξεκινάει ως μια κωμωδία παρεξηγήσεων, υψώνεται όμως πολύ γρήγορα σε μια οργισμένη πολιτική σάτιρα που ξεπερνά τα όρια του τόπου και του χρόνου μέσα στον οποίο γράφτηκε.

 

“Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του” του Γιώργου Καπουτζίδη

Μετά την απόλυτη sold-out επιτυχία του Γιώργου Καπουτζίδη «Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του», στην ανανεωμένη της εκδοχή με ηθοποιούς από το δυναμικό του ΚΘΒΕ, επιστρέφει για δεύτερη χρονιά, αυτή τη φορά στη Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός), για να μας χαρίσει γέλιο και αισιοδοξία.

Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του
Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του Mike Rafail

Μια παρέα τριαντάρηδων βρίσκεται αντιμέτωπη με την πολυπλοκότητα και τα αδιέξοδα των σχέσεων, με τον φόβο της δέσμευσης, με τις ελπίδες και με τις ματαιώσεις της ζωής. Όλα αυτά σε μια μεταβατική ηλικία που η επιθυμία για έρωτα  συγκρούεται με την ανάγκη για αφοσίωση και σιγουριά. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα