ΑΘΗΝΑ, ΕΙΣΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΠΙΟ (AVANT) POP;

Το Μουσικόραμα είναι το νέο μουσικό πρότζεκτ της πόλης με έμφαση στη διαρκώς αναπτυσσόμενη εγχώρια σκηνή. Δημήτρης Παπαϊωάννου και Βασίλης Σεβδαλής τα εξηγούν καλύτερα ενόψει του ξεκινήματος στο Ρομάντσο το Σάββατο στο 18/11 με 10 ώρες «μουσικής παντός ρυθμού».

Μάλλον ελάχιστοι απ’ όσους θα βρεθούν το Σάββατο 18/11 στο Ρομάντσο μπορούν να αναγνωρίσουν την αναφορά. Λογικό. Το Μουσικόραμα έπαιζε στη μικρή οθόνη από το 1982 ως το 1991 σε μια Ελλάδα άλλης ταχύτητας και τεχνολογίας με δύο (δημόσια) κανάλια ως επιλογές στο τηλεκοντρόλ. Κι όμως, κάθε Παρασκευή απόγευμα, ο Γιώργος Γκούτης άναβε μια MTV σπίθα, μεταφέροντας μέσα από την εκπομπή του τις νέες κυκλοφορίες από το διεθνές μουσικό στερέωμα σε μια εποχή ανύπαρκτης πληροφόρησης. Ήταν αυτό το εβδομαδιαίο ραντεβού που σύστησε στη νεολαία της εποχής συγκροτήματα με υπερβολικά ντυσίματα, ογκώδη κουρέματα και πολλά synths όπως Duran Duran, Spandau Ballet ή οι Depeche Mode.

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου κι ο Βασίλης Σεβδαλής, όμως, «πιάνουν το αστείο» για να ονομάσουν έτσι το νέο μουσικό πρότζεκτ της πόλης από την πλατφόρμα &Beyond, της οποίας αποτελούν βασικά μέλη. Ο πρώτος κάποτε έστηνε το Synch Festival, αργότερα μας αποδεχόταν στο διασκάδικο Θρι Σίξτι Records κι έχει βάλει την υπογραφή του σε κάμποσα μουσικά κόλπα – ο δεύτερος ως DJ Chevy έχει παίξει μερικές από τις ενδιαφέρουσες μουσικές στην Αθήνα μετά το μιλένιουμ, κι έχει επίσης συνδεθεί με αμέτρητα φεστιβάλ, κινητά πάρτι (όπως το δικό του Needless), εκδόσεις και labels.

Δημήτρης Παπαϊωάννου

«Το Μουσικόραμα φιλοδοξεί να παρουσιάζει τις τάσεις στη νέα ελληνική μουσική, ανεξαρτήτως είδους. Είναι το όραμα που κρύβεται πίσω από τη μουσική ως ένα εργαλείο που αναζητά νέους τρόπους έκφρασης και δημιουργίας. Μας ενδιαφέρουν οι ζυμώσεις και οι καταστάσεις που προκύπτουν μέσα από την εξέλιξη της μουσικής καθώς και τις διαφορετικές φυλές της Αθήνας που συνεχώς την ορίζουν Μία avant – pop μουσική προσέγγιση με έμφαση στη συνεχώς αναπτυσσόμενη ελληνική μουσική σκηνή και τον πλουραλισμό της», κάνουν τις συστάσεις.

Avant pop; Ωραίο αυτό. Δηλαδή; «Η Avant Pop αναφέρεται σε ένα μουσικό κίνημα που συνδυάζει την ποπ (pop) με πειραματικά και προοδευτικά στοιχεία (avant), με σκοπό να ανατρέψει τα συμβατικά όρια της ποπ μουσικής. Αναδύθηκε ταυτόχρονα με τον μεταμοντερνισμό τη δεκαετία του ‘80 και συνδυάζει στοιχεία από διάφορες κουλτούρες και καλλιτεχνικές πρακτικές».

 

Βασίλης Σεβδαλής

Να το πούμε και με κανένα παράδειγμα. Τι είναι avant pop στην Αθήνα του σήμερα;

«Στην εποχή του (meta)μεταμοντερνισμού που διανύουμε, μας είναι αρκετά δύσκολο να διαλέξουμε κάποια Αθηναϊκά avant-pop πράγματα του σήμερα, αλλά θα κάνουμε μια προσπάθεια…

  • Η ίδια η Αθήνα γιατί λειτουργεί ως ένας πολυπολιτισμικός χώρος που επιτρέπει την ενσωμάτωση ποικίλων κοινωνικο-πολιτιστικών στοιχείων. Αυτό συμβαίνει λόγω της μακράς της ιστορίας και του πολυπολιτισμικού παρελθόντος της καθώς και λόγω της παρουσίας ενός ευρέως φάσματος πληθυσμιακών ομάδων και μεταναστευτικών ροών.
  • Ο Larry Gus γιατί ορίζει συνεχώς μέσω του χιούμορ την αισθητική υπόσταση ενός μουσικού performance. 
  • Ο Βασίλης Κεκάτος με το Milky Way, γιατί ανατρέπει τα συμβατικά όρια της ελληνικής τηλεόρασης.  
  • Το Bios/Romantso γιατί εδώ και πάνω μια εικοσαετία ορίζει το σύγχρονο πλαίσιο κοινωνικό-πολιτιστικών χώρων δημιουργίας και έκφρασης.
  • H Μαρίνα Σάττι γιατί ανατρέπει συστηματικά την συμβατική ελληνική ποπ με ποικίλα εθνολογικά και στυλιστικά στοιχεία. 
  • Η παρουσία του ΕΜΣΤ στην εμφάνιση της ποδοσφαιρικής ομάδας της Καλλιθέας,  γιατί έδωσε μία καινούργια, φρέσκια προοπτική στο ποδοσφαιρικό μάρκετινγκ. 
  • Το εστιατόριο Μυστικός Κήπος στο Χαλάνδρι, γιατί ανατρέπει συνεχώς την έννοια του fine dining σε σχέση ποιότητας – τιμής – περιβάλλοντος.
  • Ο Νέγρος του Μοριά, γιατί πιο όμορφη και αληθινή εικόνα από τον Κέβιν με τη φουστανέλα απλά δεν υπάρχει.
  • Το ραδιόφωνο της Στέγης, ένα από τα καλύτερα μουσικά internet ραδιόφωνα στην Ευρώπη. To stegi.radio εξερευνά τις διαπολιτισμικές αλληλεπιδράσεις, τους πολιτικούς και θεωρητικούς λόγους και τις αντανακλάσεις της μετακίνησης ανθρώπων από τη Μεσόγειο και όχι μόνο, με μια μουσική πολυποικιλότητα που δεν έχουμε ξανασυναντήσει στο ελληνικό ραδιόφωνο».

Το Μουσικόραμα κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 18/11 (δείτε το πρόγραμμα παρακάτω). Το επόμενο είναι προγραμματισμένο για το ξεκίνημα της νέας χρονιάς.

Info:

O Δημήτρης Παπαϊωάννου εμφανίζεται στο Μουσικόραμα, 20.00 – 21.00 στο ισόγειο. Εκεί θα παρουσιάσει το project Calma, μέσω ενός ambient DJ set. Μπορείτε να πάρετε μια γεύση από τον ηχητικό κόσμο του Calma κάθε Σάββατο 17.00 – 19.00 στο https://www.facebook.com/stegi.radio. (https://stegi.radio/podcasts/c-a-l-m-a

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα