24 MEDIA

ΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ

Δεν σταματάνε οι γαστρονομικές αφίξεις στην Αθήνα. Οι παρακάτω είναι δοκιμασμένες και σας τις προτείνουμε.

Στην Κυψέλη μπορείς να κάνεις ένα μεσημεριανό διάλειμμα με ένα νόστιμο σάντουιτς και ένα ποτήρι κρασί. Ή να δειπνήσεις γύρω από μία μπάρα με τους μάγειρες σε πρώτο πλάνο. Στον Κολωνό, κάτω από ένα γιασεμί θα φας παϊδάκια μπρεζέ και με όσπρια. Σε μία γειτονιά της Νέας Σμύρνης, ένας μιλανέζος pizaiolo ξεφουρνίζει ναπολιτάνικες πίτσες. Οι πιο καινούργιες γαστρονομικές αφίξεις που ξεχωρίζουν είναι δοκιμασμένες και αξίζει να μπουν στη λίστα σας. 

Ταβέρνα των Φίλων

24 MEDIA

Σε μία ήσυχη γειτονιά του Κολωνού, σε ένα γωνιακό πεζοδρόμιο με ένα μεγάλο γιασεμί να ανθίζει όλο και περισσότερο, άνοιξε ξανά η Ταβέρνα των Φίλων. Η ομώνυμη οικογενειακή ταβέρνα που βρίσκεται εκεί από το 1950 και ήταν διάσημη για τα παϊδάκια της, πέρασε στα χέρια του μάγειρα Γιάννη Μούσιου (Σεϋχέλλες) και του σομελιέ Γιώργου Κοντορίζου (Mr. Vertigo, Σπονδή, VeriTable). 

Πίνακες με βουκολικά τοπία στολίζουν τους τοίχους, το ψυγείο – αντίκα δεσπόζει στη θέση του σαν χρονοκάψουλα, όμορφα κουρτινάκια κρέμονται στις τζαμαρίες και τα τραπέζια στρώνονται κάθε φορά με λευκά τραπεζομάντηλα, δημιουργώντας την αίσθηση ενός παλιού αστικού μαγειρείου. Η ευγένεια και η περιποίηση στη σάλα προσδίδει επίσης μια σημαντική πινελιά στην έξοδό σου. 

Στην κουζίνα, κατσαρόλες και κάρβουνα βγάζουν γεύσεις γνώριμες και νόστιμες, δοσμένες όπως πρέπει στο σήμερα. Ο σεφ συνεργάζεται σταθερά με παραγωγούς από όλη την Ελλάδα και κινείται με τις πρώτες ύλες που μπορούν να του προσφέρουν. Έτσι, ο κατάλογος έχει έναν σταθερό κορμό με ορεκτικά, σαλάτες, φρέσκο ψάρι και κρέας από την Κρήτη και την Κίμωλο, που διαμορφώνεται ανάλογα με τα διαθέσιμα προϊόντα. Τα πιάτα δεν ξεπερνούν τα 12 – 13, καθημερινά αλλάζουν τρία – τέσσερα χωρίς να λείπουν καθόλου οι παραπάνω επιλογές.

Στο κρασί τώρα, θα πιείτε κυρίως ελληνικές ποικιλίες και σχεδόν όλες τις ετικέτες σε ποτήρι. Τα μπουκάλια κινούνται από 18 ευρώ και καταλήγουν στα 40, καθιστώντας εφικτό, μία παρέα τεσσάρων ατόμων να ξεκινήσει με ένα λευκό κρασί και να προχωρήσει σε ένα ερυθρό, έχοντας σε γενικές γραμμές μία επιβάρυνση 10 ευρώ (ανά άτομο) στον λογαριασμό της.

Άργους 66, Κολωνός

Ντύλαν

24 MEDIA

Μια νέα πιάτσα έχει δημιουργηθεί στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης και το Ντύλαν βρήκε τη θέση του σε αυτή. Φωτεινός, ψηλοτάβανος χώρος, με μία μπάρα που καθίζει δώδεκα άτομα και αποτελεί ουσιαστικά τη συνέχεια της ανοιχτής κουζίνας. 

Φανταστείτε σαν να βρίσκεστε μέσα στην κουζίνα του σεφ Βαγγέλη Βέη, ο οποίος οραματίστηκε και άνοιξε τελικά το δικό του εστιατόριο μαζί με τη σύντροφό του Βιργινία Χριστοφορίδη. Εδώ, η αγάπη του για τη μαγειρική συμπορεύευεται με αυτή για τη μουσκική. Το μαρτυρούν τα διακοσμητικά έγχορδα, το πικάπ, το βιβλίο του Βύρωνα Κριτζά, Bob Dylan 100 τραγούδια και η εμφανής αναφορά στον τραγουδοποιό, ο οποίος επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τον ποιητή Dylan Thomas. Το όνομα του εστιατορίου τιμά και τις δύο προσωπικότητες. 

Με θητεία στο fine dining (Hytra, Hervé και Soil) ο σεφ κρατάει την οργάνωση από τις κουζίνες αλλά στη δική του παρουσιάζει μία πιο κόμφορτ ιδέα. Για παράδειγμα, ο μπακαλιάρος ραγού, ένα από τα signature πιάτα, είναι εμπνευσμένος από το ψάρι πλακί.

Οκτώ πιάτα απαρτίζουν το μενού ενώ υπάρχουν και κάποια ημέρας. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται το ζεστό προζυμένιο ψωμί που συνοδεύεται με βούτυρο και πίκλες και το γλυκό – για την ώρα, μια ελαφριά κρέμα με τσαλαφούτι, κραμπλ φουντούκι και μανταρίνι, για ένα κλείσιμο τόσο όσο. 

Λίγα τραπέζια βγαίνουν στον πεζόδρομο καθώς το εστιατόριο ανοίγει από το πρωί με specialty coffee από την Taresso και μία μικρή κάρτα για να τσιμπήσεις μέχρι το μεσημέρι. Η λίστα με τα κρασιά βασίζεται στον ελληνικό αμπελώνα, με προσιτές προτάσεις των σομελιέ του Soil, Τάκη Μαύρου και Κοσμά Γιαννούλη. Την ολοκληρώνουν αποστάγματα και μπύρες από πιο μικρούς παραγωγούς.

Αγίας Ζώνης 38, Κυψέλη

ERGON Bakehouse Athens 

Στο νεοκλασικό κτίριο επί της Μητροπόλεως γωνία με Πατρώου, λίγα μόλις βήματα μακριά από το αδερφάκι του, το ERGON House στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, ένα φρέσκο project, έκανε την εμφάνισή του. Πρώτος σταθμός στο ERGON Bakehouse Athens είναι το 72H Artisanal Bakery, ένας φούρνος νέας γενιάς όπου ξεκουράζονται και ψήνονται ψωμιά και αρτοσκευάσματα με προζύμι ωρίμανσης 72 ωρών. Ο Executive Chef της ERGON, Παναγιώτης Ξάνθης, έχει ως συνοδοπόρους του σε αυτό το ταξίδι, τον Νίκο Χανδόλια, Head Creative Baker και τον Μάρτιν Κιτάν, Pastry Chef με ανήσυχο πνεύμα και μεγάλη αγάπη για την τέχνη της viennoiserie.

Λίγο πιο δίπλα επί της Πατρώου είναι το ανοιχτό – στον κόσμο – εργαστήριο, όπου μπορεί κανείς να προμηθευτεί pastries για πρωινό και αργότερα μέσα στην ημέρα φρέσκα, χειροποίητα ζυμαρικά που κόβονται μπροστά στη βιτρίνα και σερβίρονται στο εστιατόριο +2Η στο rooftop. Αμέσως μετά το μικρό retail με προϊόντα αποκλειστικά γύρω από το home baking, βρίσκεσαι στην προέκτασή του, το 72H Eatery.

Εδώ, μπορείς να δοκιμάσεις από το πρωί προζυμένια ψωμιά, sourdough pastries και ταψιά με ζύμες ημέρας, ενώ όλη μέρα μέχρι το βράδυ να απολαύσεις πίτσα με ζύμη biga που δημιουργεί ένα ελαστικό, αέρινο και αφράτο αποτέλεσμα. Η πίτσα βγαίνει κατευθείαν από τον φούρνο μαζί με διάφορα πιάτα ημέρας όπως λαζάνια στο μαντέμι και σούπες, τις οποίες μπορείς να συνδυάσεις με ένα dirty martini ή ένα negroni sbagliato.

Πατρώου 9, Αθήνα

Cicchetto Cantina 

Μέσα στην Στοά Μπολάνη, το Cicchetto Cantina είναι μια ιδέα του Βασίλη Μητράκου, που έγινε πράξη. Μαζί με τη σύζυγό του Ειρήνη Σταύρου έφτιαξαν με καντίνα – ντελικατέσεν με βενετσιάνικα τάπας και εκλεκτά προϊόντα με ονομασία προέλευσης, όπως αυτά που αγαπούν να τρώνε στο σπίτι τους.

Προμηθεύονται το ψωμί από τον φούρνο του Τάκη, φέρνουν καρίκι Τήνου, κανιάκι Καστοριάς, κοπανιστή και λούζα Μυκόνου, σύγκλινο Μάνης, λαλάγγια από την Καλαμάτα, ελαιόλαδο από τις Κροκεές Λακωνίας, παστουρμά από την Κωνσταντινούπολη κι εκλεκτά ιταλικά αλλαντικά και τυριά.

Στο Cicchetto Cantina θα κάνετε μία στάση για κρασί και τσιμπολόγημα, έχοντας να διαλέξετε μέσα από μία μεγάλη ποικιλία. Μπουκίτσες με προσούτο και βούτυρο, τσάτνεϊ πορτοκαλιού με σύγκλινο, κασέρι Καρδίτσας με παστουρμά, μετσοβόνε και σαλάμι Μιλάνου, γκοργκοντζόλα με μορταδέλα και χειροποίητη πάστα από φιστίκι Αιγίνης και τόνος με κακάο είναι μερικές από τις επιλογές σε cicchetti, ενώ μπορείτε να φτιάξετε και το δικό σας σάντουιτς σε συννεφένια panini. 

Βουλής 7, Στοά Μπολάνη, Σύνταγμα

Le pizze di San Gennaro 

Γνωρίσαμε τον Marco Zenaboni από τη Bella Napoli, την πιτσαρία που άνοιξε το 2016 και μύησε τους αθηναίους στην τέχνη της ναπολιτάνικης πιτσας. Τώρα ο πρώην ιδιοκτήτης και μιλανέζος pizaiolo έχει προχωρήσει στο νέο του εγχείρημα. Στη νέα του πιτσαρία στη Νέα Σμύρνη, Le pizze di San Gennaro , που δανείζεται το όνομά της από τον πολιούχο της Νάπολης, ο ξυλόφουρνος είναι ο πρωταγωνιστής. 

Η ναπολιτάνικη λεπτή πίτσα με το φουσκωτό στεφάνι, φτιάχνεται από βιολογικό αλεύρι, χωρίς προζύμι και ωριμάζει για τουλάχιστον ένα εικοσιτετράωρο μέχρι δύο ημέρες. Ο σεφ εισάγει όλα τα υλικά από την Ιταλία, από το σαλάμι, το προσούτο και την μπρεζάολα μέχρι την παρμεζάνα, τη βουβαλίσια μοτσαρέλα, τη σάλτσα mutti και τις κίτρινες ντομάτες Vesuviο. Προμηθεύται το χοιρινό κρέας από μία φάρμα που εκτρέφει συγκεκριμένο αριθμό γουρουνιών τον χρόνο προκειμένου να φτιάξει τις δικές του συνταγές. 

Στο μενού βρίσκεις δώδεκα διαφορετικές πίτσες, από την κλασική Μαργαρίτα (κοστίζει 8 ευρώ) μέχρι πιο ιδιαίτερες επιλογές όπως ένα calzone με ρικότα, ναπολιτάνικο σαλάμι, ένα διαφορετικό πιάτο ημέρας καθημερινά και ένα καλοφτιαγμένο τιραμισού με σπιτικά σαβαγιάρ, μασκαρπόνε και αληθινό καφέ. Ντελίβερι δεν κάνει, καθώς ο σεφ πιστεύει ότι η πίτσα του πρέπει να καταναλώνεται μόλις βγει απο τον φούρνο. 

Εύξεινου Πόντου 172, Νέα Σμύρνη

Caprus

Ο Μιχάλης Βραχλιώτης έχει δουλέψει σε αρκετές κουζίνες γνωστών αθηναϊκών εστιατορίων, μέχρι που αποφάσισε να στεριώσει στη δική του. Έτσι, άνοιξε πριν από λίγους μήνες στην Κυψέλη, ένα σαντουιτσάδικο που απέχει παρασάγγας από αυτά που έχουμε συνηθίσει. 

Στο Caprus όλα οι συνταγές των σάντουιτς είναι αποτέλεσμα καθημερινού μαγειρέματος. Για παράδειγμα, η πορκέτα φτιάχνεται με δική τους συνταγή στην οποία η πανσέτα ανοίγει και γεμίζει με θυμάρι, δεντρολίβανο, ελαιόλαδο, σκόρδο, μουστάρδα και μπόλικη παρμεζάνα για να ψηθεί 3 με 4 ώρες. Το κοτόπουλο μαρινάρεται για μία ημέρα, το παστράμι μένει στην άλμη για μία εβδομάδα πριν το ψήσουν, η κοκκινιστή προβατίνα θέλει επίσης τον χρόνο της. 

Ο σεφ έψαξε αρκετά για να βρει τα τέλεια ψωμάκια που θα κλείνουν μέσα τους όλα τα παραπάνω. Το αποτέλεσμα είναι μια προζυμένια φοκάτσια με πατατάλευρο από τον φούρνο του Ρίζου στο Κουκάκι, ένα sando γαλλοτραφές, με βούτυρο και αυγά και δύο μπριός, ένα για burger κι ένα σε μακρόστενο σχήμα για να υποδέχεται τα κεφτεδάκια με την κόκκινη σάλτσα.

Εδώ, θα συνοδεύσετε το σάντουιτς με ωραία κρασιά, όπως ένα Rose de Xinomavro του Θυμιόπουλου ή ένα Riesling, και μπύρες από ελληνικά μικροζυθοποιεία. 

Σπετσών 49, Αθήνα

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα