Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ “ΚΑΤΕΒΑΣΕ” ΤΗΝ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΣΤΟΝ ΛΑΟ
Ο Μικέλε Φερέρο - που "έφυγε" την προηγούμενη εβδομάδα - μέσα από το μοναδικό μείγμα κακάο και φουντουκιού της Nutella άλλαξε την ιστορία της σοκολάτας και την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων
Από την Άννα Ρέμπελου
Το 2013 στην Γερμανία κλέφτες είχαν αποσπάσει από παρκαρισμένο φορτηγό γύρω στους 5,5 μετρικούς τόνους από αυτό το «μαγικό μείγμα κακάο και φουντουκιών» που το ξέρουμε ως Nutella, ενώ πέρσι, στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Κολούμπια όλοι μιλούσαν για το σκάνδαλο Nutella, αφού βρέθηκε ότι δαπανούσε 6.000 δολάρια την εβδομάδα για την κρέμα της οικογένειας των Φερέρο. Μα είναι να τους αδικεί κανείς; Δείξτε ένα βάζο Nutella σε ένα οποιοδήποτε παιδί και τους γονείς του ή ακόμα και στον παππού και την γιαγιά, σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης. Είναι βέβαιο, πως θα αστράψουν τα μάτια όλων… Διότι η οικογένεια Φερέρο, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα έχασε τον δεύτερο πατριάρχη της, τον Μικέλε Φερέρο, έχει μεγαλώσει με nutella όλες τις γενιές από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.
Ο Μικέλε Φερέρο , ο «πλουσιότερος γλυκατζής του πλανήτη» όπως τον αποκαλούσε το περιοδικό Forbes που τον κατέτασσε στην 30 θέση της «χρυσής λίστας» του με προσωπική περιουσία 23,4 δις. δολαρίων, «έφυγε» στα 89 του χρόνια την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στο σπίτι του στο Μονακό. Ο, χαμηλών τόνων αλλά ισχυρός και αλύγιστος, Ιταλός επιχειρηματίας πήρε την μυστική συνταγή του πατέρα του, του Πιέτρο Φερέρο, την «πείραξε» λιγάκι, την μετονόμασε Nutella και έτσι δημιούργησε έναν εθισμό που τελειωμό δεν έχει. Και μαζί με αυτόν, μια αυτοκρατορία με 11 εργοστάσια, 22.000 εργαζόμενους, παρουσία σε 160 χώρες και ετήσιο τζίρο που ξεπερνά τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Διατηρούσε γενναιόδωρες συνθήκες εργασίας για τους υπαλλήλους του, επέστρεφε τμήμα των εσόδων του στην τοπική κοινότητα και επέβλεπε στενά την παραγωγή. Δεν άφησε «ξένα χέρια» να αγγίξουν την οικογενειακή επιχείρηση παρόλο που είχε υποστεί στενό μαρκάρισμα από τις Nestle SA και Mars, ενώ φρόντιζε να κρατά σε απόσταση ασφαλείας τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
«Η Nutella ήταν η επιτομή της διάσημης πολυτέλειας για τους Ιταλούς. Ήταν κάτι πάνω από τον μέσο όρο, κάτι που δεν ήταν αναγκαίο. Ήταν κάτι πολύ γλυκό και μοντέρνο και διαφορετικό από τα κλασσικά γλυκά στην Ιταλία. Επομένως, για τους Ιταλούς συμβόλιζε κάτι μοντέρνο και με την ιδέα ότι κάποιος περιποιείται τον εαυτόν του. Ακόμα και η συσκευασία συμβόλιζε αυτό ακριβώς: Το γυάλινο βάζο ήταν το παραδοσιακό και πολυτελές στοιχείο, ενώ το πλαστικό καπάκι ήταν το μοντέρνο, φθηνό και λειτουργικό στοιχείο» επισημαίνει η Ιταλίδα καθηγήτρια πολιτισμικής κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Μιλάνο, Ρομπέρτα Σασατέλι. Να σημειωθεί ότι το 2014 που η εταιρεία γιόρτασε τα 50 χρόνια από την γέννησή της, καταναλώθηκαν παγκοσμίως περίπου 365 εκατομμύρια κιλά Nutella, δηλαδή όσο το βάρος του Empire State Building στις ΗΠΑ.
Στο σημείο αυτό, όμως, πρέπει να αναφερθεί η ιστορία της Nutella. Και τούτο διότι η βασική ιδέα του Πιέτρο Φερέρο, πατέρα του Μικέλε και ιδρυτή αυτής της οικογενειακής επιχείρησης, ήταν η δημιουργία ενός γλυκού που θα ήταν ό, τι πιο κοντινό στην σοκολάτα και θα γλύκαινε τον απλό κόσμο από τις πίκρες του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Ο νεαρός ζαχαροπλάστης Πιέτρο Φερέρο ζούσε σε μια περιοχή της Ιταλίας γνωστή για τα άφθονα και νόστιμα φουντούκια της. Την εποχή μετά το τέλος του πολέμου η σοκολάτα ήταν δυσεύρετη και σαφώς όχι για τους κοινούς θνητούς. Μόνον τα μεγάλα πορτοφόλια είχαν την πολυτέλεια της σοκολάτας και της ευχαρίστησης που δίνει. Έτσι, λοιπόν, ο Πιέτρο ονειρεύτηκε μια μαγική φόρμουλα κακάο και φουντουκιών.
«Κάθε βράδυ ξυπνούσε την γιαγιά μου και την έβαζε να δοκιμάζει ξανά και ξανά την τροποποιημένη συνταγή, ρωτώντας την: Πως είναι; Πως σου φαίνεται;» δηλώνει ο νυν επικεφαλής της Φερέρο, ο Τζιοβάνι Φερέρο που αποτελεί την τρίτη γενιά. Το 1946 ο Πιέτρο Φερέρο κατέληξε στην Giandujot ή Pasta Gianduja που ήταν μπαστουνάκια τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο. Ήταν σαν συμπυκνωμένη Nutella που έπρεπε να κοπεί με μαχαίρι. Η σημερινή μορφή της κρέμας ήρθε λίγα χρόνια αργότερα. Ο απλός κόσμος μπορούσε να απολαύσει ένα γλυκό σε χαμηλή τιμή και όταν τα μπαστουνάκια έγιναν κρέμα μπορούσε να το απλώνει και στο ψωμί.
Το γλυκό των Φερέρο μετονομάστηκε Nutella το 1964. Ουσιαστικά, σήμαινε φουντούκια (nuts) και Ιταλία (η κατάληξη –ella παραπέμπει στην Ιταλία, όπως η μοτσαρέλα, η καραμέλα και η ταλιατέλα)! Πέρσι η εταιρεία γιόρτασε τα 50 χρόνια της ιστορίας της και τα ιταλικά ταχυδρομεία έβγαλαν ειδικό γραμματόσημο, αφιερωμένο στην εταιρεία. Λέγεται πως ανα 2,5 δευτερόλεπτα πωλείται και ένα βάζο Nutella σε κάποια γωνία της Γης.