iSTOCK

ΕΡΕΥΝΑ ABOUTPEOPLE: ΚΡΑΤΟΣ – (ΝΕΟ)ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ: ΣΗΜΕΙΩΣΑΤΕ Χ

Τις ιδεολογικές προτιμήσεις των πολιτών σε ό,τι αφορά στις σχέσεις κράτους-οικονομίας εξετάζει η νέα έρευνα της aboutpeople για το NEWS 24/7.

Την καταγραφή των απόψεων των πολιτών σχετικά με τα θέματα οικονομικών προτιμήσεων και ιδεών καταγράφει η νέα έρευνα της aboutpeople για το NEWS 24/7.

Στην ερώτηση για το ποια πρέπει να είναι η κύρια προτεραιότητα των ελληνικών κυβερνήσεων, η μείωση των φόρων με σκοπό την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας λαμβάνει το 70,9% των απαντήσεων, ενώ η αύξηση των φόρων με σκοπό την βελτίωση του κράτους και τη μείωση των ανισοτήτων λαμβάνει μόλις 23,2%.

Στον αντίποδα – με μικρότερη διαφορά ανάμεσα στις απαντήσεις – η κρατική παρέμβαση για την “ασυδοσία” της αγοράς είναι περισσότερο επιθυμητή με ποσοστό 52,1%, από την ελεύθερη αγορά χωρίς κανέναν κρατικό έλεγχο (38,4%).

Το 56,1% εκφράζει την ανάγκη για την βελτίωση του κράτους όπως υπάρχει σήμερα, ενώ το 13,7% επιθυμεί ένα καλύτερο και μεγαλύτερο κράτος και το 2 7,1% ένα καλύτερο αλλά μικρότερο κράτος.

Οι αντιλήψεις για την ατομική ελευθερία για το 63,9% του συνόλου των ερωτώμενων συνδέονται με την απελευθέρωση από την φτώχεια, με την ισχυρή κοινωνική προστασία και με ένα κράτος το οποίο περιορίζει τις αγορές, ενώ για το 29,7% η ελευθερία του ατόμου προϋποθέτει ελεύθερες αγορές, ιδιωτική πρωτοβουλία και ένα κράτος το οποίο παρεμβαίνει ελάχιστα στην οικονομία.

Αντιστοιχα – και σχεδόν με ίδια ποσοστά –  για το 67,9% οι οικονομικές ανισότητες συνδέονται με το οικονομικό και κοινωνικό σύστημα που τις προκαλεί και για το 27,3% οι οικονομικές ανισότητες είναι στη φύση του ανθρώπου η οποία τείνει στο ατομικό συμφέρον, στην απόκτηση διοκτησίας και στον ανταγωνισμό.

Στην ερώτηση για τις μορφές απασχόλησης, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης θεωρούνται κάτι κακό για την οικονομία σε ποσοστό 66,7% έναντι του 27,6% το οποίο θεωρεί ότι αυτές τις ευέλικτες μορφές βοηθούν την οικονομία και, άρα, τη μείωση της ανεργίας.

Στο ερώτημα “σε ποιο ευρύτερο ιδεολογικό ρεύμα έχετε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για να προωθήσει τη μείωση των οικονομικών ανισοτήτων”, η Αριστερά και η Κεντροαριστερά υπερέχει με ποσοστό 48,3% έναντι του Δεξιού και Κεντροδεξιού ιδεολογικού ρεύματος (26%).

Από την άλλη, όσον αφορά για το ποιο ευρύτερο ιδεολογικό ρεύμα μπορεί να προωθήσει τη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων, η Δεξιά και Κεντροδεξιά λαμβάνει 43,5% έναντι της Αριστεράς και Κεντροαριστεράς (31,3%).

Τα ποσοστά των απαντήσεων σχεδόν συγκλίνουν στο ερώτημα “σε ποιο ευρύτερο ιδεολογικό ρεύμα έχετε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για να προωθήσει την αποτελεσματικότητα του Δημοσίου τομέα”. Η Αριστερά και η Κεντροαριστερά είναι κατά τι πλειοψηφική δύναμη με ποσοστό 37,5% έναντι της Δεξιάς και Κεντροδεξιάς με ποσοστό 34,2%.

Τέλος, το 58,4% των πολιτών θεωρεί ότι η παγκοσμιοποίηση είναι κάτι σίγουρα και μάλλον αρνητικό και το 36,1% θεωρεί πως είναι σίγουρα και μάλλον θετικό.

Γιάννης Αλμπάνης: Δεν είναι στραβός ο γιαλός…

Η έρευνα της aboutpeople για το NEWS 24/7 επιβεβαιώνει την ηγεμονική θέση που διατηρεί ο κρατικός παρεμβατισμός στην κοινωνική συνείδηση. Οι πολίτες πλειοψηφικά επιθυμούν την παρέμβαση του κράτους σε ό,τι αφορά τόσο την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων όσο και στη συνολική ρύθμιση της οικονομίας. Η δε έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης παραμένει πολύ υψηλά στο αξιακό σύστημά τους.

Από την άλλη, η έρευνα δείχνει για μια ακόμα φορά την προβληματική σχέση των Ελλήνων πολιτών με τη φορολογία. Θέλουν την παρέμβαση του κράτους, αλλά δεν θέλουν να πληρώνουν φόρους.

Τα δύο βασικά ευρήματα της έρευνας τα έχουμε δει επανειλημμένα και σε άλλες έρευνες, όπως αυτές του ινστιτούτου Eteron. Θα μπορούσε μάλιστα να ισχυριστεί κανείς ότι η ιδεολογική δύναμη του κρατικού παρεμβατισμού συνιστά σταθερά της κοινωνικής συνείδησης στα 50 χρόνια της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας. Το γεγονός είναι εντυπωσιακό αν ληφθεί υπόψη ότι τις τελευταίες δεκαετίες κυριαρχεί ο νεοφιλελευθερισμός όχι μόνο στο πεδίο της ασκούμενης πολιτικής, αλλά και στην οικονομική σκέψη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα έπρεπε να δώσουν λαβή προβληματισμού για τα κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς. Την ώρα που υπερέχουν οι κατεξοχήν προοδευτικές αντιλήψεις του κρατικού παρεμβατισμού και της κοινωνικής δικαιοσύνης, η Δεξιά παραμένει κυρίαρχη στο πολιτικό παιχνίδι.

Δεν είναι στραβός ο γιαλός…

 Δείτε ολόκληρη την έρευνα

erevna

 

Στην έρευνα συμμετείχαν 1816 άτομα και πραγματοποιήθηκε από τις 16 έως 23 Μαρτίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα