Sooc

ΕΝΑΣ ΑΓΡΟΤΗΣ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΧΡΥΣΟΠΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ ΜΑΣ

Ο αγρότης Σωκράτης Αλειφτήρας αποκαλύπτει όσα δεν γνωρίζεις για το ακριβό πιάτο που έχουμε στο τραπέζι μας.

Σε μια χώρα που εισάγει λεμόνια από την Αργεντινή (μεταξύ πολλών άλλων) και που όπου και αν ‘βρίσκεται’ ο πληθωρισμός ή όσο φθηνά και αν πουλούν οι παραγωγοί, οι καταναλωτές αγοράζουν σε εξωφρενικά πολλαπλάσιες τιμές, το «Χωρίς εμάς, τι θα φας» (σύνθημα των αγροτών) ίσως να ακούγεται έως και αστείο.

Δεν είναι.

Επίσης, η πραγματικότητα μας είναι πολύ χειρότερη από ό,τι πιστεύουμε. Είναι χειρότερη και από αυτήν άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Πολωνία, Ισπανία, Ιταλία), των οποίων οι αγρότες διαδηλώνουν τις τελευταίες εβδομάδες.

Κάπου εδώ μάλλον είναι χρήσιμο να πούμε πως σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (Food and Agriculture Organization -FAO) το 98% των βρώσιμων θερμίδων που καταναλώνονται παγκοσμίως προέρχονται από τη γεωργία.

Υπάρχουν και προϊόντα (πχ ζαχαροκάλαμο ή ελαιούχοι σπόροι) που χρησιμοποιούνται για βιοκαύσιμα, βιομηχανικά προϊόντα και μη εδώδιμες εφαρμογές.

Εν τω μεταξύ, και οι ζωοτροφές καλλιεργούνται σε αγροκτήματα -άρα υπάρχει μια συμβολή και στην παραγωγή κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων και αυγών.

Δηλαδή, όντως χωρίς τους αγρότες δεν θα ‘χουμε να φάμε τίποτα.

Οι αγρότες στον κέντρο της Αθήνας, NEWS 24/7

Βέβαια, και τώρα που έχουμε να φάμε (ακόμα), δεν μπορούμε να είμαστε απολύτως σίγουροι για το τι τρώμε.

Μην παίρνεις κι όρκο δηλαδή, πως τρως ελληνικά φασόλια και γίγαντες επειδή το λέει η συσκευασία, αφού όπως τονίζουν οι αγρότες γίνονται πολλές «ελληνοποιήσεις» αφού δεν γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση -μολονότι ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης λέει πως έχουν εντατικοποιηθεί.

Ο Σωκράτης Αλειφτήρας, εκπρόσωπος Τύπου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας λέει στο NEWS 24/7 ότι «αυτές τις ημέρες, συνάδελφοι από τον Προμαχώνα και τη Φλώρινα μας λένε πως περνούν σωρηδόν φορτηγά χωρίς ελέγχους από τα σύνορα».

Ο κύριος Αυγενάκης είπε και ότι θα ενεργοποιηθεί το 112 για τους αγρότες.

Ο κύριος Αλειφτήρας αναρωτιέται «πώς ακριβώς θα μας βοηθήσει; Θα πάρουμε τα χωράφια και θα τα μετακινήσουμε; Θα μαζέψουμε σε λίγες ώρες την παραγωγή; Ή θα βάλουμε αναχώματα; Αυτές είναι αχρείαστες και ανόητες ιδέες.

Πρέπει να γίνει σοβαρή πολιτική. Να καθίσουμε όλα τα κόμματα και να συζητήσουν, παρουσία αγροτών ώστε να βρεθεί λύση για τον πρωτογενή τομέα. Αλλιώς το σύνθημα «Χωρίς εμάς, τι θα φας;» θα γίνει άκρως ρεαλιστικό.

«Στην Ελλάδα έχουμε 300 ημέρες ήλιο. Η Θεσσαλία είναι ο πιο εύφορος κάμπος της χώρας και ο 3ος της Ευρώπης. Ό,τι σπέρνουμε μπορεί να γίνει χρυσάφι. Μπορούμε να τρέφουμε όλον τον κόσμο, με φθηνά προϊόντα. Έχουμε όμως, ανίκανους πολιτικούς που δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτό το γεγονός».

Του ζητήσαμε να λύσει και κάθε άλλη απορία επί των αιτημάτων των αγροτών, αφού στην εποχή των social media και του ‘ναι μεν, αλλά’, δεδομένα υπάρχουν άτομα που πιστεύουν πως το μόνο που νοιάζει τους γεωργούς είναι οι επιδοτήσεις.

Επιπροσθέτως, υπάρχει πρόχειρο και το «οι αγρότες είναι πολιτικά υποκινούμενοι» του κυρίου Αυγενάκη που ‘κατέρριψε’ ο Κυριάκος Μητσοτάκης -λέγοντας «τα αιτήματα είναι λογικά».

Πόσοι αγρότες υπάρχουν στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα απασχολούνται 528.000 αγρότες (12% του συνολικού εργατικού δυναμικού) σε συνολική Χρησιμοποιούμενη Γεωργική Έκταση 28.244.498 στρεμμάτων (είναι η μισή έκταση της χώρας) και παράγουν το 3.6% του εθνικού ΑΕΠ (βλ. 15 δισεκατομμύρια ευρώ), μέσω περίπου 70 κατηγοριών προϊόντων.

Η κύρια παραγωγός της Ευρώπης, Γαλλία (ακολουθούν Γερμανία και Ιταλία) έχει 759.000 αγρότες που απασχολούνται σε 390.000 φάρμες που καλύπτουν το 49% της επιφάνειας της μητροπολιτικής χώρας (65.977.136 στρέμματα).

Το 2021 παρήγαγαν τρόφιμα συνολικής αξίας 81.6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Εκεί βέβαια, γίνονται έλεγχοι ώστε να μην εκτοξεύεται η τιμή στη διαδρομή από το χωράφι προς το σπίτι μας. Εδώ γίνονται τα ελάχιστα, αν κρίνουμε και από τις τιμές των σούπερ μάρκετ.

To 250% των πορτοκαλιών από τα χωράφια στο σπίτι μας

Διάφορα ακατανόητα που συμβαίνουν στη διαδρομή των αγροτικών προϊόντων από το χωράφι στο σπίτι μας, στοιχίζουν ακριβά στους παραγωγούς και τους καταναλωτές, αλλά όχι και σε όποιους άλλους εμπλέκονται σε αυτήν τη διαδρομή.

Συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης.

Πώς μπορεί λοιπόν, να γίνει πραγματικότητα το «αν παράγουμε φθηνά, θα αγοράζουν πιο φθηνά οι καταναλωτές;», την στιγμή που για παράδειγμα, στα πορτοκάλια η τιμή αυξάνεται κατά 250% από τους παραγωγούς στους καταναλωτές;

Χαρακτηριστικά, ο παραγωγός ‘βγάζει’ 15 λεπτά από κάθε κιλό όταν πουλάει με 0.40 ευρώ, οι χονδρέμποροι 35 και τα σούπερ μάρκετ 46 -πουλώντας 1.4 ευρώ.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΑΝ ΠΕΣΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Στα αιτήματα ήταν να έχουν τα αγροτικά προϊόντα τιμή που καλύπτει το κόστος παραγωγής και αφήνει ένα εισόδημα «ώστε να ζούμε αξιοπρεπώς.

Ο κύριος Μητσοτάκης είπε πως κανείς επαγγελματίας δεν θέλει να δουλεύει και να ‘μπαίνει μέσα’. Ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι, στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς. Δεν είμαστε όμως, ξέφραγο αμπέλι, αλλά μια δημοκρατική κοινωνία. Το κράτος βάζει τους νόμους και τους κανόνες που λειτουργεί η ελεύθερη αγορά.

Αν οι καταναλωτές γνωρίζουν πως οι παραγωγοί πουλούν τα μήλα στα 25 λεπτά (αναφέρω το συγκεκριμένο παράδειγμα, γιατί δεν έχει επεξεργασία) και το κράτος ορίσει πως το κέρδος δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20%, το σούπερ μάρκετ δεν θα το πουλάει στα 2 ευρώ.

Εμείς θέλουμε να ξέρει ο καταναλωτής την τιμή που πουλάμε και σε συνδυασμό με ελέγχους που είναι υποχρεωμένο να κάνει το κράτος στους ενδιάμεσους μεσίτες, το κόστος μπορεί να μειωθεί.

«Το κράτος όμως, δεν θέλει να κάνει ελέγχους. Το κύκλωμα μεταξύ παραγωγών και καταναλωτή είναι τεράστιο και ορισμένοι αισχροκερδούν».

«Την ίδια ώρα, οι πάροχοι ενέργειας θα χρηματοδοτηθούν από το κράτος για τα χρήματα που θα χάσουν, πουλώντας σε εμάς πιο φθηνά».

Τα 70 με 87.5 ευρώ πετρελαίου για ένα στρέμμα καλλιέργειας

Όπως λέει ο κύριος Αλειφτήρας, στις τελευταίες διαδηλώσεις, οι αγρότες έκαναν τις προτάσεις τους για μείωση του κόστους παραγωγής. Στο Νο1 ήταν η θεσμοθέτηση αφορολόγητου αγροτικού πετρελαίου.

Στις φετινές κινητοποιήσεις σε όλη την ΕΕ, οι επιδοτήσεις/φορολογικές ελαφρύνσεις του αγροτικού πετρελαίου ήταν αίτημα στη Γαλλία, τη Γερμανία (βλ. δυο μεγαλύτεροι παραγωγοί της Ευρώπης) και τη Ρουμανία.

Το Παρίσι και το Βερολίνο έχουν υποχωρήσει στην πίεση και υπαναχωρούν στα σχέδια για τον τερματισμό των επιδοτήσεων ή των φορολογικών ελαφρύνσεων στο γεωργικό ντίζελ. Στη Ρουμανία, η κυβέρνηση ενήργησε για να αυξήσει τις επιδοτήσεις ντίζελ, να αντιμετωπίσει τα ποσοστά ασφάλισης και να επισπεύσει τις πληρωμές των επιδοτήσεων.

Πώς αντέδρασε η ελληνική κυβέρνηση;

«Ζητάμε το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο από όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια. Στο εξωτερικό οι περισσότεροι συνάδελφοι απολαμβάνουν αυτό το προνόμιο. Εμείς πληρώνουμε κανονικά τους φόρους.

Το 2015 μέσω του ειδικού φόρου κατανάλωσης, πήραμε επιστροφή 170.000.000 ευρώ. Τότε το πετρέλαιο είχε 1.20. Με το 3ο μνημόνιο ‘κόπηκε’. Επανήλθε το 2022, όταν πήραμε 76.000.000 ευρώ. Το πετρέλαιο κόστιζε 1.60. Σήμερα είναι στο 1.75».

Πόσο πετρέλαιο όμως, χρειάζονται οι αγρότες;

Εξυπακούεται πως υπάρχουν πολλά διαφορετικά μηχανήματα που επιστρατεύονται στα χωράφια, για διαφορετικές ‘λειτουργίες’. Ο κύριος Αλειφτήρας διευκρινίζει ότι «το πετρέλαιο που χρειαζόμαστε εξαρτάται από την καλλιέργεια και το πόσο δυναμική και παραγωγική είναι. Θα μιλήσω για το βαμβάκι, με το οποίο ασχολούμαι.

Για να καλυφθεί ένα στρέμμα καλλιέργειας βαμβακιού, χρειάζονται 40-50 λίτρα αγροτικού πετρελαίου. Το ίδιο ισχύει για την ντομάτα και το καλαμπόκι -τις κοινώς λεγόμενες δυναμικές καλλιέργειες».

Τα ακριβή στρέμματα κάθε προϊόντος υπάρχουν στις δηλώσεις καλλιέργειας που έχει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. «Γνωρίζω ότι για βαμβάκι υπάρχουν 2.200.000 στρέμματα».

Το βαμβάκι, οι ντομάτες και το καλαμπόκι ανήκουν στις 'δυναμικές καλλιέργειες'. iStock

Τα 6.500 ευρώ της διμηνίας για το πότισμα 150 στρεμμάτων βαμβάκι

Το νερό για τις καλλιέργειες το αντλούν οι αγρότες μέσω γεωτρήσεων, από 150 μέτρα βάθος. Για αυτό χρειάζονται ηλεκτρική ενέργεια. Και κάπως έτσι φτάσαμε στο δεύτερο αίτημα, του πλαφόν των 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής

Επ’ αυτού, η κυβέρνηση ενημέρωσε πως πέραν της μείωσης του τιμολογίου κατά 10%, θα υπάρχουν ειδικές τιμές από 9.3 έως 11 λεπτά την κιλοβατώρα, ανάλογα με ληξιπρόθεσμες οφειλές ή μη την τελευταία διετία.

«Πέρυσι πληρώσαμε την ηλεκτρική ενέργεια 16 λεπτά την κιλοβατώρα. Τώρα είναι στα 15. Ανάλογα με το από τα πόσα μέτρα τραβάς και πόσο νερό ρίχνεις, πληρώνεις.

Ο λογαριασμός ηλεκτρικής ενέργειας που πλήρωσα την τελευταία σεζόν ήταν 6.500 ευρώ, για 150 στρέμματα βαμβάκι που ποτίζεται δυο μήνες το καλοκαίρι. Έδωσα +40 ευρώ για κάθε στρέμμα».

Η ακύρωση κάθε έννοιας επιχειρηματικές δραστηριότητας

Το τρίτο αίτημα των αγροτών προς την κυβέρνηση ήταν η επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

«Για εμάς ο ΦΠΑ είναι ουδέτερος φόρος, αφού εισπράττουμε και αποδίδουμε. Μας δίνει μόνο ρευστότητα. Δεν υπάρχει επιδότηση σε ό,τι έχουν ανάγκη οι καλλιέργειες μας (ένα τρακτέρ έχει από 150 έως 200.000 ευρώ και αν δεν έχεις επιδότηση νέου αγρότη, η τιμή είναι απαγορευτική), ενώ έχουν ανέβει πολύ οι τιμές.

«Μια παλέτα λίπασμα (1.5 τόνων) κόστιζε 400 ευρώ πριν 4 χρόνια. Τώρα κάνει 900 ευρώ»

Όλα αυτά τίθενται σε σύγκριση με τις τιμές των προϊόντων, σωστά;

«Πριν 3 χρόνια πουλούσα το βαμβάκι 73 λεπτά. Φέτος το πούλησα 53.

Το σκληρό στάρι πουλήθηκε το 2021 (στην τελευταία μεγάλη αύξηση των λιπασμάτων) 40 λεπτά. Φέτος έχει 24 λεπτά.

Την ίδια χρονιά, το καλαμπόκι ήταν στα 35 με 36 λεπτά. Τώρα είναι στα 20».

Τα προϊόντα που είναι στοιβαγμένα σε αποθήκες και αυτά που «ελληνοποιούνται»

Ένα άλλο αίτημα που έθεσαν οι αγρότες στη συνάντηση τους με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν η ανάγκη για μέτρα και ελέγχους από την κυβέρνηση, ώστε να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.

Ο κύριος Αυγενάκης έχει δηλώσει πως γίνονται ήδη έλεγχοι «κάτι που φαίνεται στην τιμή του γάλακτος για την προστασία παραγωγών, έντιμων μεταποιητών και καταναλωτών».

Ο κύριος Αλειφτήρας λέει «παίρνουμε μήλα από την Τουρκία, τα βάζουμε στα ψυγεία και τα βγάζουμε έπειτα από μια εβδομάδα, ‘βαπτισμένα’ ελληνικά. Την ίδια στιγμή, τα μήλα είναι σε αφθονία στην Ελλάδα.

Παίρνουμε φασόλια και γίγαντες από την Τουρκία, ενώ στις Πρέσπες τα έχουν στις αποθήκες σε ντάνες».

Αυτά είναι κάποια από τα παραδείγματα «ελληνοποιήσεων».

«Η κυβέρνηση λέει πως έχει εντατικοποιήσει τους ελέγχους και στα σύνορα φορτηγά περνούν ανεξέλεγκτα. Εάν γίνονταν έλεγχοι, οι τιμές στο ράφι θα ήταν φθηνότερες, ενώ θα υπήρχε και σιγουριά για την ποιότητα του. Κάτι που τώρα δεν υπάρχει».

Υπάρχουν προϊόντα που στοιβάζονται σε αποθήκες στην Ελλάδα, γιατί εισάγουμε άλλα και τα 'βαπτίζουμε' ελληνικά. iStock

Η απώλεια των μισών επιδοτήσεων των 19.000.000.000 ευρώ από το 2023 έως το 2027

Η μη εφαρμογή και η επαναδιαπραγμάτευση της νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (βλ. μοναδική ευρωπαϊκή πολιτική για τους αγρότες που «στηρίζει τους γεωργούς στον ρόλο τους ως παρόχων υψηλής ποιότητας τροφίμων σε προσιτές τιμές για τους πολίτες της ΕΕ») είναι αίτημα αγροτών από πολλές χώρες.

Εξ ου και στις 26/2 θα συγκληθεί σύσκεψη του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας του Νότου, ώστε να συζητηθούν οι αναθεωρήσεις.

«Ο κύριος Μητσοτάκης ομολόγησε ενώπιον μας πως υπάρχουν μεγάλες αστοχίες. Δόθηκε μεγάλη βαρύτητα στην πράσινη ανάπτυξη και πήγαν εκεί κονδύλια που έως τότε δίνονταν στον πρωτογενή τομέα. Στην Ελλάδα ο κλήρος είναι μικρός και η μορφολογία εδάφους τέτοια, που δεν μπορούν να εφαρμοστούν τα πράσινα προγράμματα.

Στην Ευρώπη υπάρχουν χώρες με 5 και 10 φορές μεγαλύτερο κλήρο και άλλο περιβάλλον. Έτσι μπορούν να προχωρήσουν στις προσαρμογές.

Είναι οικολογικά σχήματα που ορίζουν ας πούμε τι θα παράγουμε και τα χρονοδιαγράμματα.

Για παράδειγμα, αναφέρεται πως το όργωμα πρέπει να τελειώνει στα τέλη του Νοέμβρη. Στη Θεσσαλία, με την καταστροφή του Daniel αυτό δεν μπορούσε να συμβεί. Προβλέπονται και ποινές, αλλά φέτος έχουμε διαβεβαίωση πως δεν θα εφαρμοστούν».

Η αγροτική πολιτική είναι λάθος στην ΕΕ, αλλά και ως εθνικό σχέδιο. Στις αποφάσεις που πήρε η Πολιτεία, οι αγρότες δεν ήμασταν πουθενά. Σε καμία διαβούλευση. Αυτοί που έφτιαξαν το έκτρωμα, οφείλουν τώρα να το διορθώσουν.

«Έχουν χαθεί από τον πρωτογενή τομέα σχεδόν τα μισά χρήματα που δίνονταν τα προηγούμενα χρόνια και η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι έδωσε τα ίδια χρήματα».

«Αυτό που συνέβη ήταν ότι, όπως προβλέπει η νέα ΚΓΠ τα μισά χρήματα πήγαν σε οικολογικά σχήματα που δεν είναι εφαρμόσιμα στην Ελλάδα και άρα τα χρήματα δεν φτάνουν στην τσέπη του αγρότη».

 

«Συνεργατικές» οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές

Όσα έγιναν πριν λίγους μήνες στη Θεσσαλία είναι η φωτογραφία των απωλειών -σε ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και αγροτικές καλλιέργειες- που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες αγρότες, κυρίως λόγω διαχρονικών λάθος χειρισμών σε υποδομές των κυβερνήσεων.

Το αίτημα λοιπόν, για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής και δεν καλύπτεται από τον Ελληνικό Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), καθώς και των προϊόντων φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής, το λες και λογικό.

Οι αγρότες ζήτησαν και αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

«Πρόκειται για προϊόντα όπως η ελιά -είναι γνωστό πως φέτος δεν υπάρχει λάδι-, ή τον περονόσπορο στα αμπέλια ή τις νόσους της κτηνοτροφίας, που δεν καλύπτονται από τον ασφαλιστικό φορέα, βάσει του κανονισμού του 2010. Τότε η κλιματική αλλαγή δεν ήταν κλιματική κρίση που είναι σήμερα. Άρα ο κανονισμός πρέπει να προσαρμοστεί».

Τι γίνεται στο εξωτερικό;

«Υπάρχουν ασφαλιστικοί φορείς που χρηματοδοτούνται από το κράτος. Εδώ ο ΕΛΓΑ έχει μπάτζετ 250.000.000 ευρώ. Τα 190.000.000 είναι εισφορές των αγροτών και τα υπόλοιπα του κράτους. Ζητάμε να βάζει το κράτος όσα βάζουν οι αγρότες».

Ο κύριος Μητσοτάκης απάντησε πως θα γίνει αλλαγή του κανονισμού, προσπαθώντας να κρατήσει το δημόσιο χαρακτήρα. Θα αποζημιώνει δηλαδή, ο ΕΛΓΑ ανάλογα με το ποσό της ασφάλειας. Όπως συμβαίνει με τα αυτοκίνητα.

Εμείς του εξηγήσαμε πως έτσι ο ΕΛΓΑ θα γίνει εισπρακτικός μηχανισμός. Όχι ασφαλιστικός φορέας, όπως θέλουμε εμείς να είναι».

Τα έργα «εθνικής σημασίας» που έταξε ο Πρωθυπουργός προ διετίας, αλλά δεν έγιναν

Τι γίνεται με τα έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση που ήταν το τελευταίο αίτημα των αγροτών;

«Ο κύριος Μητσοτάκης μας είπε πως περιμένουν ακόμα την περιβόητη έκθεση των Ελβετών, ώστε να δουν τι έφταιξε και χάθηκαν 18 ψυχές στην Καρδίτσα, τεράστιες εκτάσεις, μηχανήματα και άλλες περιουσίες. Πρόσθεσε ότι θα γίνει ό,τι χρειάζεται, αλλά είναι μεγάλα τα κονδύλια.

Το Σεπτέμβριο του 2020 ο σημερινός πρωθυπουργός είχε πει σε ομιλία του στα Φάρσαλα πως θα κάνει το φράγμα στην Σκοπιά Φαρσάλων και στο Μουζάκη Καρδίτσας. Είναι κάτι που ζητάμε τα τελευταία 15 χρόνια. Αν είχαν γίνει αυτά τα φράγματα, δεν θα είχαμε ούτε τις μισές καταστροφές με τον Daniel.

Ο ορεινός όγκος συγκρατεί το νερό.

«Ξέρετε γιατί δεν πλημμυρίζουν οι Σοφάδες που είναι πριν την Καρδίτσα; Χάριν του φράγματος του Πλαστήρα -που φτιάχτηκε πριν 70 με 80 χρόνια».

Εδώ και χρόνια κάνω μια ερώτηση στον εαυτό μου που ξέρω ότι είναι ρητορική.

«Μήπως συμφέρει το κράτος να αποζημιώνει από το να δημιουργεί και να αναπτύσσει, για να συντηρεί το πελατειακό σχήμα;

Στα Φάρσαλα είχαμε δυο καταστροφές (Ιανός και Daniel) σε τρία χρόνια. Έκτοτε δεν έχουν γίνει καν αναχώματα. Πάμε στην άνοιξη, όταν προκύπτουν έντονα καιρικά φαινόμενα και είμαστε ανοχύρωτοι.

Ειδικά στη Θεσσαλία, με τις καταστροφές που έχουμε πάθει δεν υπάρχει αύριο. Τα νέα παιδιά δεν μπορούν να καλλιεργήσουν μετά τα όσα αντιμετώπισαν την τελευταία τριετία και φεύγουν. Φτιάχνουν πράγματα, δημιουργούν και βλέπουν τα πάντα να καταστρέφονται, γιατί η πολιτεία δεν προστατεύει την περιουσία τους.

Ακόμα δεν ξέρουμε εν τω μεταξύ, πόσο γόνιμο είναι το έδαφος που κατέστρεψε ο Daniel. Κάποιες περιοχές παραμένουν κάτω από το νερό και οι επιστήμονες έχουν πει πως για να αδειάσουν χρειάζεται τουλάχιστον ενάμισης χρόνος χωρίς βροχή -χωρίς να ξέρουν σε τι κατάσταση θα είναι μετά. Πρακτικά, τώρα θα δούμε την πραγματική ζημιά που προκάλεσαν οι πλημμύρες στις αγροτικές μας εκτάσεις.

Ρώτησα τον κύριο Μητσοτάκη επί της δέσμευσης του για τα φράγματα -του θύμισα ότι τα είχε χαρακτηρίσει έργα εθνικής σημασίας-, αλλά δεν πήρα απάντηση, πέραν του ότι θα γίνει συζήτηση στην επόμενη συνάντηση στη Θεσσαλία. Θα γίνει λογικά στο τέλος της επόμενης εβδομάδας».

Αγρότες
EUROKINISSI

Σε τι προσδοκούν οι αγρότες κατόπιν όλων αυτών;

«Τα μπλόκα άσκησαν τη μέγιστη δυνατή πίεση στην κυβέρνηση. Στον προϋπολογισμό του 2024 δεν υπήρχε τίποτα για το αγροτικό πετρέλαιο. Πήραμε 80.000.000 ευρώ. Ψίχουλα; Ναι, αλλά τα πήραμε.

Δεν θα παίρναμε και τίποτα για την ενέργεια, αλλά πήραμε, ενώ με πίεση και αγώνα προέκυψαν και τα επιδόματα προς τις Ελληνίδες αγρότισσες. Ούτε αυτό ήταν προγραμματισμένο.

Όταν φύγουμε από τα μπλόκα θα συνεχίσουμε με συλλαλητήρια στα κέντρα μεγάλων πόλεων, όπως κάνουν σε όλη την Ευρώπη. Από την στιγμή που έχουμε μαζί μας και τους καταναλωτές, θα πηγαίνουμε στα γραφεία του ΕΛΓΑ και άλλων αρμόδιων υπηρεσιών για πληρωμές αγροτών και θα κάνουμε συμβολικές διαμαρτυρίες.

Αν δεν ακουγόμαστε, δεν πρόκειται να γίνει κάτι.

Δεν γίνεται αγροτική πολιτική χρόνο με το χρόνο. Θα μας λένε τα ίδια και θα κάνουμε τα ίδια» κι εμείς θα πληρώνουμε τα ίδια και χειρότερα, με το κόστος να αυξάνεται όσο μειώνονται οι καλλιέργειες -μέχρι να εξαφανιστούν.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα