AP

Η ΚΟΚΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ, Ο ΕΛΛΗΝΑΣ “PABLO” ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΛΟΜΒΙΑΝΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ

Το κινηματογραφικό παρελθόν του Έλληνα “Pablo”, ενός από τους κατηγορούμενους για το φορτίο κοκαΐνης στο λιμάνι.

Στην υπόθεση της κατάσχεσης 210 κιλών κοκαΐνης στον Πειραιά υπάρχει μια εξόχως κινηματογραφική πτυχή. Από αμερικανικά διωκτικά έγγραφα, που είδε το NEWS24/7, προκύπτει ότι ένας από τους εμπλεκόμενους είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για απόπειρα πώλησης όπλων στους Κολομβιανούς αντάρτες της FARC, με αντάλλαγμα ποσότητες κοκαΐνης. Για τη σημερινή υπόθεση στο λιμάνι, στον ίδιο χρεώνεται η εκπροσώπηση άλλων μελών του δικτύου που βρίσκονται στο εξωτερικό για τη χρηματοδότηση της αγοράς της κοκαΐνης.

Aπό τα διωκτικά έγγραφα του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αποκαλύπτεται ότι ο ίδιος δεν ήταν άγνωστος στην Αμερικανική Δίωξη Ναρκωτικών (DEA). Τον Νοέμβριο του 2011, ένας μυστικός πράκτορας της DEA προσέγγισε τον 64χρονο σήμερα κατηγορούμενο, ο οποίος ήταν γνωστός με το ψευδώνυμο “Pablo”. Ο Αμερικανός παρουσιάστηκε ως σύνδεσμος των ανταρτών της FARC (για τις ΗΠΑ θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση) και ζήτησε από τον Έλληνα πρόσβαση σε όπλα, μεταξύ άλλων για ένα υποτιθέμενο χτύπημα κατά αμερικανικών δυνάμεων στην Κολομβία. Ο “Pablo” σύμφωνα πάντα με την εκδοχή της DEA, προσφέρθηκε να διαθέσει πολεμικά τυφέκια, αντιαρματικά RPG και χειροβομβίδες, ζητώντας ως αντάλλαγμα χρήματα και κοκαΐνη.

Η συμφωνία ήταν ότι η κοκαΐνη θα μεταφερόταν για λογαριασμό του στην Ισπανία. Κατά την επιστροφή στον Παναμά, φέρεται να κάλεσε έναν σύνδεσμό του στην Ελλάδα, ζητώντας το φορτίο με χειροβομβίδες που είχε υποσχεθεί στις προηγούμενες συναντήσεις.

Στο αμερικανικό κατηγορητήριο περιγράφονται μια σειρά από συναντήσεις του μυστικού πράκτορα με τον “Pablo” στη Μαδρίτη, τον Παναμά και την Αθήνα. Η συνάντηση στην ελληνική πρωτεύουσα φέρεται να έγινε τον Φεβρουάριο του 2012 και όπως οι προηγούμενες, ηχογραφήθηκε. Στην ίδια συνάντηση ο 64χρονος ακούγεται να υπόσχεται στον δήθεν εκπρόσωπο των Κολομβιανών ανταρτών ότι μπορεί να διαθέσει ως και πυραύλους εδάφους-αέρος. «Κοστίζουν ακριβά, αλλά στα αλήθεια κάνουν τη δουλειά. Εκτοξεύονται ευθεία προς το αεροσκάφος και το ρίχνουν», φέρεται να είπε.

Το ραντεβού κλείστηκε μετά από πολλές ακόμη συναντήσεις και τηλεφωνικές επικοινωνίες, τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς. O “Pablo” και ο πράκτορας της DEA βρίσκονταν κοντά σε ένα πάρκινγκ στην Αθήνα, όταν έφτασε ένα ταξί. Ο οδηγός άνοιξε το πορτμπαγκάζ και ξεφόρτωσε σάκους με αντιαρματικές ρουκέτες και εκτοξευτήρες, τα οποία παρέλαβε ένας δεύτερος μυστικός πράκτορας. Ο τελευταίος φέρεται να κατέβαλε στον “Pablo” 55.000 ευρώ, ενώ οι Αμερικανοί επιφυλάχθηκαν για 25 κιλά κοκαΐνης.

Το νέο ραντεβού γι’ αυτό κλείστηκε τον επόμενο μήνα στα περίχωρα της πόλης του Παναμά. Οι πράκτορες της DEA έδειξαν τα ναρκωτικά στον Έλληνα προμηθευτή του οπλισμού και ο τελευταίος «τα επιθεώρησε και τα μάρκαρε», όπως σημειώνεται στα έγγραφα. Η συμφωνία ήταν ότι η κοκαΐνη θα μεταφερόταν για λογαριασμό του στην Ισπανία. Κατά την επιστροφή στον Παναμά, φέρεται να κάλεσε έναν σύνδεσμό του στην Ελλάδα, ζητώντας το φορτίο με χειροβομβίδες που είχε υποσχεθεί στις προηγούμενες συναντήσεις.

Ο “Pablo” συνελήφθη στον Παναμά και αργότερα εκδόθηκε στις ΗΠΑ. Δικαστήριο της Νέας Υόρκης τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 10 ετών, τον Σεπτέμβριο του 2014. Εξέτισε το μεγαλύτερο μέρος της ποινής και αποφυλακίστηκε. Το NEWS24/7 είχε προσπαθήσει να επικοινωνήσει με τον δικηγόρο που εκπροσώπησε τον “Pablo” στη δίκη στο Μανχάταν, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα