Πειραιάς: Αντιπρόσωποι καρτέλ από τον Παναμά οι συλληφθέντες με τα 210 κιλά κοκαΐνης

Διαβάζεται σε 7'
Πειραιάς: Αντιπρόσωποι καρτέλ από τον Παναμά οι συλληφθέντες με τα 210 κιλά κοκαΐνης
ΕΛ.ΑΣ

Η ΕΛΑΣ εξάρθρωσε κύκλωμα που μετέφερε την 210 κοκαΐνης σε φορτίο με γαρίδες που ήρθε από τον Παναμά. Ο ρόλος καθενός από τα τέσσερα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που συνελήφθησαν.

Χονδρέμποροι και αντιπρόσωποι μεγάλου καρτέλ διεθνούς διακίνησης κοκαΐνης του Παναμά, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που συνελήφθησαν ύστερα από επέμβαση των ΕΚΑΜ και της Δίωξης Ναρκωτικών στο λιμάνι του Πειραιά.

Στον θάλαμο ψύξης του κοντέινερ βρέθηκαν κρυμμένες στα τοιχώματα 180 αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες με περιεχόμενο κοκαΐνη, συνολικού μικτού βάρους 210 κιλών και 300 γραμμαρίων. Τα πακέτα ήταν δεμένα με κορδόνι μεταξύ τους και έτσι όταν τα μέλη του κυκλώματος θα αφαιρούσαν το πρώτο πακέτο, θα ακολουθούσαν και τα υπόλοιπα.

Το καρτέλ επιθυμούσε μέσω των ακτοπλοϊκών προμηθειών και μεταφορών των μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης, τη γεωγραφική του εξάπλωση στην Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική και την Ασία.

Μετά από παρακολούθηση για ύποπτο φορτίο σε κοντέινερ, όταν εμφανίστηκαν τα τέσσερα άτομα με σκοπό να το παραλάβουν, έγινε επέμβαση και εντοπίστηκαν 210 κιλά κοκαΐνης, κρυμμένα σε κοντέινερ με γαρίδες από την Λατινική Αμερική.

Στο σημείο ακινητοποιήθηκαν και συνελήφθησαν τρεις άνδρες αλβανικής καταγωγής και ένας Έλληνας που πήγαν να παραλάβουν το φορτίο και στην κατοχή ενός βρέθηκε και ένα οπλισμένο πιστόλι.

Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης αναπτύχθηκε συνεργασία με το Γραφείο DEA της Πρεσβείας Η.Π.Α. στην Αθήνα, του Γ’ Τελωνείου Πειραιά, του Σ.Δ.Ο.Ε. και του Λιμενικού.

Προηγήθηκε πολύμηνη έρευνα, όπου μέσω κατάλληλης αξιοποίησης, ανάλυσης και διασταύρωσης πληροφοριών, κατέστη δυνατός ο εντοπισμός και η διακρίβωση της δράσης των μελών της οργάνωσης.

Παράλληλα, προέκυψε η επιχειρησιακή δομή και επαγγελματική υποδομή την οποία διέθεταν, η οποία εξασφάλιζε την αδιάλειπτη στο χρόνο εγκληματική τους δράση και συγκεκριμένα τη μεταφορά και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης, από την οποία αποκόμισαν υπέρογκα παράνομα έσοδα που ξεπερνούν τα 5.000.000 €.

Ο 48χρονος αλβανικής καταγωγής, ο «εγκέφαλος» της εγκληματικής οργάνωσης ήταν παλιός γνώριμος της Δίωξης Ναρκωτικών που είχε αλλάξει τα στοιχεία του. Συγκεκριμένα, ο 48χρονος είχε κατηγορηθεί στις 3 Μαρτίου 2017 από τον ΣΔΟΕ, όπου τότε είχε καταφέρει να διαφύγει στη χώρα του, ως «εγκέφαλος» κυκλώματος ναρκωτικών, ο οποίος είχε στήσει σε μονοκατοικία στη Ν. Πέραμο Αττικής, πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο παραγωγής και τυποποίησης του συνθετικού σκευάσματος «CAPTAGON», το ναρκωτικό των τζιχαντιστών του ISIS, όπου και κατασχέθηκαν 634.246 δισκία.

Τότε πρόλαβε να διαφύγει στην Αλβανία, όπου άλλαξε πλήρως τα στοιχεία του και επέστρεψε στην Ελλάδα ως ένα άλλο άτομο. Στην τελευταία του σύλληψη για την κοκαΐνη, οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών ήταν σίγουροι πως ήταν το ίδιο πρόσωπο, κάτι που εκείνος αρνείτο πεισματικά, μέχρι που βρήκαν στο σπίτι του τα παλιά του ταξιδιωτικά έγγραφα με τα πραγματικά του στοιχεία, ακόμη και αντίγραφα της δικογραφίας που είχε σχηματιστεί τότε σε βάρος του για την υπόθεση των «CAPTAGON». Ο ίδιος ζούσε ένα υπερπολυτελή βίο με διαρκή ταξίδια ακόμα και εξωτικούς προορισμούς.

Ο 64χρονος Έλληνας ήταν τα «μάτια» του καρτέλ του Παναμά στην Ελλάδα. Μάλιστα, το 2012, συνελήφθη από τις Αρχές της Κόστα Ρίκα, καθώς εκκρεμούσε σε βάρος του αίτημα έκδοσης των Η.Π.Α., για την εμπλοκή του σε υπόθεση μεταφοράς όπλων από την Ευρώπη, προς υποστήριξη της  τρομοκρατικής οργάνωσης FARC της Κολομβίας, με αντάλλαγμα 50 κιλά κοκαΐνης. Για την υπόθεση αυτή εξέτισε ποινή κάθειρξης 7 ετών στις Η.Π.Α.

Ο 36χρονος Αλβανός ουσιαστικά εντόπιζε υποψήφιους αγοραστές στο λιανεμπόριο και διακινητές στους οποίους πωλούσαν χονδρικά τις μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης που έρχονταν από τον Παναμά και ο 54χρονος Αλβανός ήταν ο σωματοφύλακας του «εγκεφάλου».

Η έρευνα για την υπόθεση συνεχίζεται για να διαπιστωθεί πλήρως το εύρος της και όλοι οι εμπλεκόμενοι.

Η επίσημες ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ.

Για την υπόθεση εκδόθηκε και επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. που αναφέρει:

«Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, διεθνικού χαρακτήρα, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση από τη Λατινική Αμερική σημαντικών ποσοτήτων κοκαΐνης. Η μεταφορά τους γινόταν διά θαλάσσης και αποκρύπτονταν σε εμπορευματοκιβώτια (container) για την περαιτέρω εισαγωγή και διακίνησή τους σε ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας, με σκοπό να αποκομίσουν παράνομα κέρδη μεγάλου ύψους.

Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης αναπτύχθηκε συνεργασία με το Γραφείο DEA της Πρεσβείας Η.Π.Α. στην Αθήνα, την Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα της Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων και το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών του Γ’ Τελωνείου Πειραιά, με τη συνδρομή του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών και Όπλων του Σ.Δ.Ο.Ε. και της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών & Λαθρεμπορίου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Προηγήθηκε πολύμηνη έρευνα όπου, μέσω κατάλληλης αξιοποίησης, ανάλυσης και διασταύρωσης πληροφοριακών στοιχείων και δεδομένων και άλλων ανακριτικών μεθόδων, κατέστη δυνατός ο εντοπισμός και η διακρίβωση της δράσης των μελών της οργάνωσης.

Παράλληλα, προέκυψε η επιχειρησιακή δομή και επαγγελματική υποδομή την οποία διέθεταν, η οποία εξασφάλιζε την αδιάλειπτη στο χρόνο εγκληματική τους δράση και συγκεκριμένα τη μεταφορά και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης, από την οποία αποκόμισαν υπέρογκα παράνομα έσοδα που ξεπερνούν τα 5.000.000 €.

Παράλληλα διακριβώθηκε ο ρόλος καθενός από τα μέλη της οργάνωσης, ως εξής:

48χρονος, είχε αναλάβει τη διεύθυνση και κατεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης και συγκεκριμένα την ανεύρεση των υπό διακίνηση ποσοτήτων ναρκωτικών, τη χρηματοδότησης της αγοράς και της μεταφοράς, της οργάνωσης της αποστολής των ναρκωτικών από τη Λατινική Αμερική, καθώς και την απόκρυψη των ναρκωτικών σε εμπορευματοκιβώτια με κατεύθυνση τη χώρα και την περαιτέρω διακίνησή τους,

36χρονος, είχε αναλάβει την ανεύρεση και στρατολόγηση έτερων μελών,

64χρονος, επικοινωνούσε με έτερα μέλη της οργάνωσης που είχαν έδρα στο εξωτερικό για το συντονισμό της προμήθειας και τη χρηματοδότηση των προς διακίνηση ποσοτήτων και

54χρονος, ήταν επιφορτισμένος με την επιχειρησιακή κάλυψη και προστασία του 48χρονου, λαμβάνοντας κατάλληλα μέτρα, ώστε να αποφευχθεί η σύλληψή του.

Για τον τερματισμό της δράσης τους, πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση πρωινές ώρες χθες, Τετάρτη 22/05/2024, κατά τη διάρκεια της οποίας εντοπίστηκε ο 48χρονος και στην κατοχή του βρέθηκαν με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση 180 αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες με περιεχόμενο κοκαΐνη, συνολικού μικτού βάρους 210 κιλών και 300 γραμμαρίων.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και οχήματα, επιπλέον βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κοκαΐνη συνολικού βάρους 510 γραμμαρίων, ακατέργαστη κάνναβη βάρους 1,5 γραμμαρίων, τα χρηματικά ποσά των 131.675 € και 30 λιρών Αγγλίας, πιστόλι με γεμιστήρα με 15 φυσίγγια, 37 φυσίγγια των 9 mm και 3 φυσίγγια των 7.65 mm, ζυγαριά, δύο μοτοσικλέτες, 17 συσκευές κινητής τηλεφωνίας, κάρτα μνήμης (συσκευή usb), τρεις ηλεκτρονικές συσκευές γεωγραφικού εντοπισμού (GPS tracker), σφραγίδα κλεισίματος εμπορευματοκιβωτίου και πλήθος σελίδων με ιδιόχειρες σημειώσεις.

Σημειώνεται ότι, σε βάρος του 48χρονου αρχηγικού μέλους εκκρεμούσε απόφαση κάθειρξης 20 ετών και χρηματική ποινή καθώς το 2017 είχε κατηγορηθεί ως υπεύθυνος εγκατάστασης και λειτουργίας εργαστηρίου παραγωγής συνθετικών ναρκωτικών δισκίων, όπου είχαν βρεθεί και κατασχεθεί πάνω από 634.000 δισκία CAPTAGON.

Επίσης, ο 64χρονος είχε εκτίσει ποινή κάθειρξης στις Η.Π.Α. για την εμπλοκή του σε υπόθεση μεταφοράς όπλων από την Ευρώπη.

Οι έρευνες συνεχίζονται για να διακριβωθεί όλο το εύρος των παράνομων δραστηριοτήτων της εγκληματικής οργάνωσης και τυχόν διασυνδέσεων αυτής με άλλα ομοειδή δίκτυα, καθώς και η ταυτοποίηση έτερων μελών της. Οι συλληφθέντες οδηγούνται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα