ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΟΛΛΑΡΟΣ

Ο ΦΥΓΑΣ ΤΩΝ ΧΟΥΘΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ “ZOGRAFIA”

Ένας φάκελος στην ελληνική Υπηρεσία Ασύλου αποκαλύπτει άγνωστες λεπτομέρειες της σημερινής κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Τον Απρίλιο του 2022, ένας άντρας από την Υεμένη παρουσιάστηκε στο γραφείο της Υπηρεσίας Ασύλου στην Κω. Είχε περάσει με βάρκα από την Τουρκία και ζητούσε διεθνή προστασία στη χώρα μας. «Με διώκουν οι Χούθι. Αν επιστρέψω στην Υεμένη, θα με σκοτώσουν», είπε στον χειριστή που έκανε τη συνέντευξη. Πριν από δύο χρόνια, τα περισσότερα από αυτά ήταν άγνωστες λέξεις. Από το πρακτικό της συνέντευξης στην Υπηρεσία Ασύλου, όμως, που είδε το NEWS24/7, αποκαλύπτονται άγνωστες λεπτομέρειες της σημερινής κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα. 

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που λαμβάνουν χρήματα και όπλα από το Ιράν, πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων ισραηλινών συμφερόντων, προς υποστήριξη της Χαμάς. Η Ερυθρά Θάλασσα, από τις πιο σημαντικές εμπορικές διαδρομές του κόσμου, στην πραγματικότητα έχει κλείσει. Οι μεγαλύτερες εταιρείες μεταφοράς καυσίμων και εμπορευμάτων εκτρέπουν τα πλοία, τα οποία πρέπει να κάνουν τον περίπλου της Αφρικής. Το ταξίδι γίνεται 3.500 ναυτικά μίλια -ή αλλιώς δέκα μέρες -μεγαλύτερο. Οι ΗΠΑ και η Αγγλία έπληξαν την περασμένη εβδομάδα βάσεις των Χούθι στη στεριά, όμως η κρίση φαίνεται να παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Ο χειριστής στο γραφείο της Υπηρεσίας Ασύλου στην Κω που εξέτασε τον τότε 38χρονο αιτούντα άσυλο από την Υεμένη, ζήτησε να μάθει περισσότερα για τους Χούθι, τους ρακένδυτους αντάρτες που ελέγχουν το βόρειο τμήμα της χώρας και σήμερα απειλούν το παγκόσμιο εμπόριο. – Γιατί φύγατε από τη χώρα σας, ρώτησε. «Οι Χούθι ξεκίνησαν να είναι πιο δυνατοί και κατέστρεψαν τη χώρα και είχαν έλεγχο σε πολλά μέρη. Και είχαν πει ότι ο θεός τους έχει βάλει, γι’ αυτό πολλά άτομα από την Υεμένη έφυγαν και όποιος δεν ήταν μαζί τους, κατέστρεψαν το σπίτι του», απάντησε ο άντρας. «Δεν έχουμε δικαίωμα να μιλήσουμε κι όποιος πει κάτι, τον βάζουν φυλακή».

Ο άνθρωπος που ζητούσε άσυλο στην Κω είπε πως εργαζόταν ως δημοσιογράφος σε ιστοσελίδα και πως δεχόταν απειλές για τα κείμενα που υπέγραφε. – Τι είδους αναρτήσεις έκανε αυτό το site; ρωτήθηκε από τον χειριστή. «Τι πρέπει να γίνει για να τελειώσει αυτός ο πόλεμος, γιατί δεν κερδίζουμε τίποτα και πως μπορούμε να πάρουμε τη χώρα μας πίσω […] Να τελειώσει ο πόλεμος και ότι δεν ζούμε κανονική ζωή. Η Υεμένη έχει γίνει πολλές μικρές χώρες», απάντησε. – Ποιος ήταν ο λόγος που κάποια κείμενα τα υπογράφατε και κάποια όχι; επέμεινε ο χειριστής. «Αν γράψω κάτι κακό για κάποιον, μπορεί να έρθουν να με σκοτώσουν».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεχόταν συχνά απειλές και ότι επιβίωσε ένοπλης επίθεσης τον Μάρτιο του 2021. «Δεν ξέρω ποιος με πυροβόλησε, περπατούσα στην πόλη και επειδή ήξεραν ποιος είμαι και τι κάνω, με πυροβόλησαν. Αυτό είναι πολύ κακό να συμβεί έτσι στο δρόμο», είπε. – Ποια ήταν η αντίδραση της αστυνομίας; ρωτήθηκε. «”Θα δούμε, θα ψάξουμε ποιος είναι”. Και με ρώτησαν αν έχω προβλήματα με κάποιους, είπα απλά έχω προβλήματα με τους Χούθι. Και μου είπαν ότι, επειδή ζούμε τώρα χωρίς χωρά, να προσέχεις γιατί οι δουλειές είναι επικίνδυνες».

Οι αντάρτες Χούθι ελέγχουν τα τελευταία χρόνια το βόρειο τμήμα της Υεμένης, την πρωτεύουσα Σαναά και την ακτογραμμή στην Ερυθρά Θάλασσα. Η επίσημη κυβέρνηση της Υεμένης έχει διαφύγει στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Ο εμφύλιος στην Υεμένη έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση και πανδημίες.

Ο χειριστής ζήτησε να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες για τον εμφύλιο στην Υεμένη. «Είναι οι Χούθι εναντίον του κράτους. Και έχει μπλεχτεί και η Σαουδική Αραβία και το Ιράν», απάντησε ο νεαρός. Και πιο κάτω: «Είναι οι Χούθι, είναι το Islam Brotherhood, η Αλ-Τζομχορίγια και το κράτος. Η Αλ-Τζομχορίγια παλεύει με τους Χούθι για να πάρει την περιοχή Αλ Χουνταϊντά στην Ερυθρά θάλασσα […] Τίποτα δεν βοηθάει τον λαό. Οι πιο δυνατοί είναι οι Χούθι. Και οι Χούθι έχουν κυκλώσει το Μάρεμπ, γιατί έχει εκεί πετρέλαιο». 

Η απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου εκδόθηκε λίγο καιρό αργότερα. Κρίθηκε ότι η ζωή του νεαρού κινδυνεύει στην Υεμένη και τού χορηγήθηκε καθεστώς πρόσφυγα. Το NEWS24/7 δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει πού βρίσκεται ο ίδιος σήμερα.

Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ ZOGRAFIA

Αργά το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, ο εκπρόσωπος των Χούθι ανέλαβε την ευθύνη για το πλήγμα με πύραυλο εναντίον του εμπορικού πλοίου “Zografia” στην Ερυθρά Θάλασσα. Το πλοίο ανήκει στην εταιρεία Vulcanus Technical Maritime Enterprise με έδρα στην Αθήνα και ως ναυλωτής εμφανίζεται μια ισραηλινή εταιρεία. Στο πλήρωμα δεν υπάρχουν Έλληνες και επίσης κανείς δεν τραυματίστηκε από την επίθεση. Σε βίντεο που δημοσίευσε την Παρασκευή η «Καθημερινή» φαίνεται η στιγμή της έκρηξης στην πλώρη του πλοίου. Είναι ισχυρή κι έπειτα διακρίνονται μέλη του πληρώματος να τρέχουν προς την αντίθετη κατεύθυνση.

«Η εταιρεία ρισκάρει. Το ναύλο στην Ερυθρά Θάλασσα είναι σήμερα περίπου ίδιο με την αξία του πλοίου», είπε στο NEWS24/7 πηγή που παρακολουθεί στενά την υπόθεση. Η ίδια πηγή είπε ότι είχαν προηγηθεί δύο απόπειρες να χτυπηθεί το ελληνικό πλοίο. Ένα ύποπτο πλοιάριο είχε προσεγγίσει το εμπορικό “Zografia” για κατόπτευση, ωστόσο υπάρχει και μία δεύτερη εκδοχή. «Πριν την επίθεση, πάνω από το πλοίο πέρασε ένα drone τύπου Shahed, το οποίο μεταφέρει στη στεριά τις συντεταγμένες και την ταχύτητα του πλοίου. Οι Χούθι δεν μπορούν να πλήξουν απευθείας από τη στεριά. Η κατόπτευση πλοίων-στόχων με drone είναι συνηθισμένη πρακτική και αν ο καιρός είναι καλός, μπορείς να τα δεις ή να τα ακούσεις».

Στο πλοίο “Zografia” επέβαιναν τέσσερις ένοπλοι φρουροί, ινδικής καταγωγής. Ο ρόλος τους είναι η αποτροπή ρεσάλτο στο πλοίο -σε πυραυλική επίθεση αυτό που μπορούν να κάνουν είναι να προετοιμάσουν το πλήρωμα. Σε ανοιχτές ναυτικές βάσεις δεδομένων το ελληνικό πλοίο εμφανιζόταν την Παρασκευή να πλέει προς το Σουέζ, για επιθεώρηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα