H Kέιτ Μίντλετον έμαθε πως έχει καρκίνο, μετά την επέμβαση στην κοιλιακή χώρα. Pool Photo via AP Victoria Jones

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ Η ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Τι είναι η προληπτική χημειοθεραπεία στην οποία υποβάλλεται η Κέιτ Μίντλετον και πότε τη συνταγογραφούν οι γιατροί.

Αν υπάρχει κάτι βέβαιο για τον όποιον τύπο καρκίνου, είναι πως δεν χωρούν προβλέψεις. Και ότι αφορά τους πάντες. Τα νούμερα δείχνουν πως δεν είναι πια πολλά τα σπίτια που δεν έχουν σχετική εμπειρία.

Οι έχοντες γνώση λοιπόν, ξέρουν ότι κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος για την αντίδραση στην όποια θεραπεία. Ή το επίπεδο επίθεσης που ‘εξαπολύει’ ο εχθρός.

Σύμφωνα με στοιχεία ερευνών από 115 χώρες που δημοσίευσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το 2022 κατεγράφησαν 20.000.000 νέες περιπτώσεις και 9.7 εκατομμύρια θάνατοι.

Ο εκτιμώμενος αριθμός των ανθρώπων που ζούσαν στην πενταετία μετά τη διάγνωση του καρκίνου ήταν 53.5 εκατομμύρια.

Περίπου 1 στους 5 ανθρώπους αναπτύσσουν καρκίνο στη ζωή τους, ενώ περίπου 1 στους 9 άνδρες και 1 στις 12 γυναίκες πεθαίνουν από τη νόσο.

Οι τρεις κύριοι τύποι ήταν αυτός του πνεύμονα, εκείνος του μαστού και του παχέος εντέρου.

Kατά το Cancer Research UK «οι περισσότεροι καρκίνοι που πρόκειται να επανέλθουν, το κάνουν τα πρώτα 2 χρόνια μετά τη θεραπεία.

Έπειτα από 5 χρόνια, είναι ακόμη λιγότερο πιθανό να εμφανίσετε υποτροπή. Για ορισμένους τύπους καρκίνου, ο γιατρός κάνει λόγο για θεραπεία μετά 10 χρόνια χωρίς επανεμφάνιση. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι τύποι που επανέρχονται πολλά χρόνια μετά την πρώτη διάγνωση».

Το κύριο εργαλείο που διαθέτουμε απέναντι στην πιο θανατηφόρα νόσο του πλανήτη είναι η πρόληψη. Και κάπως έτσι, φτάσαμε στο θέμα μας.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΕΪΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Στους μήνες που αγνοείτο η 42χρονη Κέιτ Μίντλετον, το Παλάτι του Κένσινγκτον αρνείτο να σχολιάσει το οτιδήποτε, επιτρέποντας το χάος σε επίπεδο θεωριών. Δυο φορές τοποθετήθηκε: μια να διαψεύσει μια Ισπανίδα τηλεπαρουσιάστρια που σχολίασε ότι η πριγκίπισσα της Ουαλίας είναι νεκρή (κι έτσι άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, επιτρέποντας στον καθένα να πει το οτιδήποτε) και μία για να διευκρινίσει πως η μέλλουσα βασίλισσα δεν είχε κάτι «καρκινοειδές».

Αποδείχθηκε πως έχει καρκίνο, κατά της ιδίας το ρηθέν.

Εξήγησε πως η διάγνωση έγινε στις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε, μετά την επέμβαση στην κοιλιακή χώρα, τον Γενάρη. Πρόσθεσε ότι οι θεράποντες γιατροί της συνέστησαν μια σειρά προληπτικών χημειοθεραπειών.

Δεν είπε ωστόσο, ποτέ πού έχει καρκίνο. Ως εκ τούτου, οι όποιες εκτιμήσεις είναι πρόχειρες. Γίνονται ακόμα πιο πρόχειρες αν βάλουμε στην εικόνα πως δεν υπάρχει δεδομένα επιτυχημένη θεραπεία για την όποια μορφή της νόσου.

Σε ό,τι αφορά τα δεδομένα, μετά την επέμβαση στην κοιλιακή χώρα οι γιατροί έκαναν τις εξετάσεις και σαρώσεις στα κύτταρα της πριγκίπισσας της Ουαλίας -όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Αυτές οι μέθοδοι ελέγχου είναι οι μόνες διαθέσιμες. Δεν μπορούν ωστόσο, να ανιχνεύσουν μικροσκοπικές εξαπλώσεις. Ως εκ τούτου, για να βελτιωθούν οι πιθανότητες ίασης, συχνά χρησιμοποιείται η προληπτική χημειοθεραπεία που επιτρέπει σε σειρά φαρμάκων να φτάσουν σε όλα τα όργανα του σώματος, όπου μπορεί να έχει γίνει η εξάπλωση.

Κάτι που συμβαίνει και με ενεργούς ή προχωρημένους καρκίνους.

Μολονότι λοιπόν, η χειρουργική επέμβαση είναι η πιο θεραπευτική μορφή θεραπείας για καρκίνους συμπαγών οργάνων σε πρώιμο στάδιο, περιστασιακά ορισμένα καρκινικά κύτταρα διαφεύγουν από το όργανο προέλευσής τους και αρχίζουν να κατοικούν σε άλλα όργανα -όπως ο πνεύμονας ή το συκώτι.

Ο Lawrence Young, καθηγητής μοριακής ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Warwick εξήγησε χαρακτηριστικά στο Sky News ότι «ακόμα και μετά την επιτυχή αφαίρεση όλου του ορατού καρκίνου με χειρουργική επέμβαση, τα μικροσκοπικά καρκινικά κύτταρα μπορούν να παραμείνουν κρυμμένα στο σώμα και δεν μπορούν να ανιχνευθούν από τις τρέχουσες εξετάσεις».

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επιστροφή του καρκίνου, μήνες ή χρόνια αργότερα.

Η προληπτική χημειοθεραπεία, που χορηγείται πριν ή μετά την τοπική χειρουργική επέμβαση μπορεί να σκοτώσει αυτά τα κύτταρα και έτσι, να αποτρέψει την επανεμφάνιση του καρκίνου.

Πώς λειτουργεί -γενικά- η χημειοθεραπεία

Πολλά από τα φάρμακα χημειοθεραπείας σταματούν τη διαίρεση των καρκινικών κυττάρων διαταράσσοντας το DNA στο κέντρο των κυττάρων.

Ο Ian Olver, Επίκουρος Καθηγητής στη Σχολή Ψυχολογίας, Σχολή Υγείας και Ιατρικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας έγραψε στο Conversation ότι «για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα, τα φάρμακα που δρουν σε διαφορετικές θέσεις στο κύτταρο χορηγούνται σε συνδυασμούς.

Η χημειοθεραπεία δεν είναι επιλεκτική για τα καρκινικά κύτταρα. Σκοτώνει τυχόν διαιρούμενα κύτταρα.

Οι καρκίνοι ωστόσο, αποτελούνται από υψηλότερο ποσοστό διαιρούμενων κυττάρων από τα φυσιολογικά κύτταρα του σώματος. Ένα μεγαλύτερο ποσοστό του καρκίνου σκοτώνεται με κάθε κύκλο χημειοθεραπείας».

H χημειοθεραπεία χορηγείται για από 3 έως 12 μήνες, ανάλογα με τον τύπο καρκίνου.

Τα φυσιολογικά κύτταρα μπορούν να ανακάμψουν μεταξύ των μαθημάτων, τα οποία συνήθως χορηγούνται με διαφορά τριών έως τεσσάρων εβδομάδων.

ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Η γνωστή ως επικουρική θεραπεία αφορά μεγάλη ποικιλία φαρμάκων (συνήθως τα ίδια για τη θεραπεία ενεργού ή προχωρημένου καρκίνου) για πολλούς διαφορετικούς τύπους της νόσου.

Ο Andrew Beggs, Ανώτερος Κλινικός Συνεργάτης και Σύμβουλος Παχέος Εντέρου στο Πανεπιστήμιο του Birmingham περιέγραψε στο Sky News την προληπτική χημειοθεραπεία «σαν να σφουγγαρίζουμε ένα πάτωμα με χλωρίνη, αφότου χύσουμε κάτι. Η προληπτική χημειοθεραπεία σκοτώνει τα τυχόν «χυμένα» κύτταρα».

Είναι τυπική φροντίδα να μειωθεί ο κίνδυνος υποτροπής για πολλούς τύπους καρκίνου, ώστε να σκοτώσει τυχόν εναπομείναντα μικροσκοπικά καρκινικά κύτταρα που ‘κρύβονται’ ή έχουν διαφύγει και εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

Δια αυτής της οδού οι γιατροί διασφαλίζουν πως οι όποιοι ‘σπόροι’ υπάρχουν δεν θα αναπτυχθούν ξανά σε καρκίνο.

Ο Δρ Jeremy Jones (προσωρινός πρόεδρος του τμήματος αιματολογίας και ογκολογίας στο μη κερδοσκοπικό αμερικανικό ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο Mayo Clinic) εξήγησε στο TIME το εξής:

«Η απόφαση για την εφαρμογή προληπτικής χημειοθεραπείας εξαρτάται από συνδυασμό παραγόντων. Ο κυριότερος είναι το στάδιο του καρκίνου. Συνιστάται κυρίως για καρκίνους μεταγενέστερου σταδίου που έχουν υψηλότερο κίνδυνο υποτροπής».

Συνταγογραφείται εάν υπάρχει ανησυχία με βάση την παθολογία του όγκου ή το κλινικό ιστορικό του ασθενούς που υποδηλώνει ότι κινδυνεύει να επιστρέψει ο καρκίνος στο μέλλον.

Κάποιοι γιατροί τώρα, την επιστρατεύουν όταν είναι «εξαιρετικά συντηρητικοί», όπως για παράδειγμα, στην περίπτωση νεαρότερου ασθενή.

Σε ό,τι αφορά το χρονικό διάστημα, εξαρτάται από τον τύπο του καρκίνου.

Μελέτες έχουν δείξει ότι από τρεις έως έξι μήνες χημειοθεραπείας μετά την επέμβαση μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου.

Η ηλικία δεν παίζει ρόλο στο ποσοστό επιτυχίας της όποιας χημειοθεραπείας.

Το βέβαιο είναι πως οι νεαρότεροι άνθρωποι μπορούν να δεχθούν υψηλότερες δόσεις που είναι πιο πιθανό να σκοτώσουν τυχόν επικίνδυνα κύτταρα που έχουν απομείνει.

ΠΩΣ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΠΩΣ ΕΞΟΛΟΘΡΕΟΥΝ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ

Κατά των ειδικών το ρηθέν, τα καρκινικά κύτταρα δεν εντοπίζονται πάντα. Πώς μπορούν να είναι βέβαιοι πως ‘λειτουργεί’ η προληπτική χημειοθεραπεία; Ο Olver έγραψε πως «σε κλινικές δοκιμές, οι ερευνητές συνέκριναν ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση με εκείνους των οποίων η χειρουργική επέμβαση ακολουθήθηκε από πρόσθετη (ή συχνά αποκαλούμενη επικουρική) χημειοθεραπεία.

Η πρόσθετη θεραπεία είχε ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην υποτροπιάζουν και να επιβιώνουν περισσότερο».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα