Πυρκαγιά στην περιοχή του Aγίου Νεκταρίου μετά απο την επέκταση της απο το Πόρτο Γερμενό , στην Δυτική Αττική , στις 2 Αυγούστου , 2026 Nick Paleologos / SOOC

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΜΕ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ – Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ 270.000 ΚΑΜΕΝΩΝ ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ

Πόσο καταστροφικές ήταν οι φετινές πυρκαγιές του καλοκαιριού; Το NEWS 24/7 παρουσιάζει συγκεντρωτικά το μέγεθος και το αίτιο των 23 μεγάλων πυρκαγιών όπως προκύπτει από τις έρευνες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ).

Περισσότερες συλλήψεις, λιγότερες πυρκαγιές, αλλά μεγαλύτερες καταστροφές από δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, είναι ο απολογισμός του φετινού καλοκαιριού, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) που παρουσιάζει το NEWS 24/7.

Οι μεγάλες πυρκαγιές (άνω των 1.000 στρεμμάτων) που σημειώθηκαν φέτος το καλοκαίρι αριθμούν τις 23 και έκαψαν 270.750 στρέμματα σε όλη την χώρα – λίγο μικρότερη από την έκταση των Κυθήρων.

Σε σχέση με πέρυσι, οι πυρκαγιές μειώθηκαν σε αριθμό κατά 43%, καθώς την θερινή περίοδο του 2025 είχαν καταγραφεί 41 πυρκαγιές (>1.000 στρεμμάτων) που έκαψαν 411.130 στρέμματα.

Πηγές της ΔΑΕΕ αποδίδουν τη μείωση του αριθμού των μεγάλων πυρκαγιών σε δύο καθοριστικούς παράγοντες:

  1. στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες του φετινού καλοκαιριού, καθώς δεν σημειώθηκαν παρατεταμένοι καύσωνες όπως άλλες χρονιές
  2. στην αποτρεπτική επίδραση των προστίμων και των συλλήψεων, τόσο για όσους προκαλούν πυρκαγιές όσο και για αυτούς που δεν τηρούν τα προβλεπόμενα μέτρα προληπτικής πυροπροστασίας, όπως ο καθαρισμός οικοπέδων.

Παρά τον θετικό φετινό απολογισμό, δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι 10 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, εκ των οποίων πέντε επαγγελματίες κατα την διάρκεια της κατάσβεσης: δύο πυροσβέστες στο μέτωπο της Κρύας Βρύσης Ρεθύμνου, ένας πυροσβέστης στο Γύθειο Λακωνίας και το πλήρωμα του ενός ελικοπτέρου τύπου Bell που συγκρούστηκε κατα την κατάσβεση της πυρκαγιάς της Αττικοβιωτίας.

Πατέρας και γιός εντοπίστηκαν νεκροί κατα την διάρκεια πυρκαγιάς στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, ένας άνθρωπος βρέθηκε απανθρακωμένος στο αυτοκίνητό του από το οποίο ξεκίνησε φωτιά στο Πικέρμι Αττικής και ένα ζευγάρι ηλικιωμένων βρέθηκαν νεκροί κοντά στην έναρξη της πυρκαγιάς στο νησί της Σαλαμίνας.

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΤΟΥ 2026

Στις 31 Ιουλίου μια βλάβη σε ιδιωτικό δίκτυο ηλεκτροδότησης που συνδέεται με αιολικό πάρκο στην Βοιωτία, ήταν η αιτία για την καταστρεπτικότερη πυρκαγιά του φετινού καλοκαιριού. Ξεκινώντας από τον Άγιο Βασίλειο Βοιωτίας η πυρκαγιά επεκτάθηκε με την βοήθεια των καιρικών συνθηκών φτάνοντας μέχρι και την Αττική, καίγοντας σπίτια στο Πόρτο Γερμενό και την Ψάθα και κοστίζοντας την ζωή στους δύο ανθρώπους που επέβαιναν ως πλήρωμα στο ελικόπτερο τύπου Bell που συγκρούστηκε με ένα άλλο κατα την διάρκεια της κατάσβεσης.

Τον ίδιο μήνα, τον Ιούλιο, σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες πυρκαγιές που καταγράφηκαν αυτό το καλοκαίρι: αυτή της Κρύας Βρύσης στο Ρέθυμνο, στα ΧΥΤΑ της Πάρου, στον Ασώματο Ρεθύμνου, στις Νερατζιές Αιγιαλείας Αχαίας κ.α

Οι 10 μεγαλύτερες πυρκαγιές του καλοκαιριού συγκέντρωσαν συνολικά 242.420 στρέμματα, δηλαδή το 89,54% της συνολικής καμένης έκτασης των 23 πυρκαγιών άνω των 1.000 στρεμμάτων. 

 

ΤΟ 75,8% ΤΩΝ ΚΑΜΕΝΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΒΛΑΒΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Υψηλής σημασίας είναι το γεγονός ότι 8 στις 23 πυρκαγιές φέτος ξεκίνησαν από βλάβη δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. Οι πυρκαγιές αυτές κατέκαψαν συνολικά 205.472 στρέμματα, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 75,8% της συνολικής καμένης έκτασης το καλοκαίρι.

Και οι τρεις καταστρεπτικότερες φετινές φωτιές (Άγιος Βασίλειος Βοιωτίας, Κρύα Βρύση Ρεθύμνου και Ξηρονομή Βοιωτίας) ξεκίνησαν από βλάβη δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.

Στον παρακάτω διαδραστικό χάρτη, χρησιμοποιώντας τον κέρσορα μπορείτε να δείτε τα αίτια της κάθε πυρκαγιάς συμφωνα με τα στοιχεία της ΔΑΕΕ:

Επόμενη αιτία που καταγράφεται πιο συχνά, σύμφωνα με πηγές της ΔΑΕΕ, είναι η αμέλεια των πολιτών που ακόμα και τις μέρες με δείκτη επικινδυνότητας κατηγορίας 4 προχωρούν σε εργασίες που μπορεί να προκαλέσουν σπινθήρες.

Παρά τα βήματα που έχουν γίνει, κρίνεται απαραίτητο να υπάρξει μεγαλύτερη διάχυση μέσα στην κοινότητα των  απαγορεύσεων που επιβάλλονται καθώς όπως σημειώνουν, είναι σύνηθες όταν συλλαμβάνονται πολίτες για αμέλεια, να αναφέρουν ότι δεν ήταν ενήμεροι για τα μέτρα ασφαλείας που θα έπρεπε να λαμβάνουν αλλά και για τους δείκτες επικινδυνότητας.

Χαρακτηριστική περίπτωση για την φετινή σεζόν υπήρξε η φωτιά της 15ης Ιουλίου που ξεκίνησε από το Μελιδοχώρι Ηρακλείου, από έναν πολίτη που έκανε εργασίες με τροχό στο ύπαιθρο αλλά και στο Φιχτί Αργολίδας, την 31η Ιουλίου που ένας 57χρονος και μια 53χρονη εκτελούσαν αγροτικές εργασίες με γεωργικό ελκυστήρα προκαλώντας σπινθηρες με αποτέλεσμα την εκδήλωση πυρκαγιάς.

Και στις δύο περιπτώσεις οι αρχές προχώρησαν σε αυτόφωρες συλλήψεις των δραστών.

Επόμενη μέρα απο την μεγάλη πυρκαγιά στον νομό Ρεθύμνου , στην Κρήτη , στις 1 Αυγούστου , 2026 Giannis Angelakis / SOOC

Τέλος, οι πυρκαγιές που αποδίδονται σε πρόθεση εξακολουθούν να αποτελούν ένα σημαντικό μέρος των περιστατικών που διερευνά η ΔΑΕΕ, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 10% του συνόλου.

Σύμφωνα με πηγές της ΔΑΕΕ, στην πλειονότητα των περιπτώσεων πρόκειται για δράστες με ψυχοπαθολογικά χαρακτηριστικά, ενώ μικρότερο είναι το ποσοστό εκείνων που ενεργούν με συγκεκριμένο κίνητρο (πχ αντεκδίκηση, επέκταση κτηνοτροφικών εκτάσεων, καθαρισμό χόρτων κ.λ.π)

ΡΕΚΟΡ ΣΥΛΛΗΨΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΕΩΝ

Στην φετινή αντιπυρική περίοδο έχει αντικατοπτριστεί η μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από τα κλιμάκια της ΔΑΕΕ για την εξιχνίαση των υποθέσεων στις μεγάλες πυρκαγιές καθώς σχεδόν για όλες έχει προσδιοριστεί ή τεκμηριωθεί ο μηχανισμός έναυσης.

Η επόμενη ημέρα μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Πόρτο Γερμενό, στη Δυτική Αττική, τη Δευτέρα 3 Αυγούστου 2026 Nick Paleologos / SOOC

Μόλις σε τρεις από τις 23 μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού (Αταλάντη Φθιώτιδας, Ασώματος Ρεθύμνου και Άγιος Βλάσιος Βοιωτίας) δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η έρευνα.

Στις 10 από τις 23 μεγάλες πυρκαγιές καταγράφονται συλλήψεις με 16 ατόμων, εκ των οποίων οι 15 στο πλαίσιο του αυτοφώρου. Οι υποθέσεις στις οποίες υπήρξε σύλληψη δεν περιορίζονται σε εμπρησμούς από πρόθεση καθώς σχετίζονται και με αγροτικές εργασίες, θερμές εργασίες (χρήση τροχού), καύση απορριμμάτων, σπινθήρες από όχημα, βλάβες στις ηλεκτρικές υποδομές και σε μια περίπτωση σε βραχυκύκλωμα ηλεκτρογεννήτριας.

 

Όπως εξηγούν πηγές της ΔΑΕΕ η απουσία σύλληψης σε ένα συμβάν δεν συνεπάγεται απουσία ανακριτικού αποτελέσματος, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις προσδιορίστηκε η αιτία χωρίς να συντρέχουν οι προϋποθέσεις ενεργοποίησης της αυτόφωρης διαδικασίας.

Τέλος, πριν ακόμη ολοκληρωθεί η χρονιά, έχουν καταγραφεί 17 προφυλακίσεις, περισσότερες από όσες σε ολόκληρο το προηγούμενο έτος (12), κάτι που αναδεικνύει την προσπάθεια που γίνεται για ισχυρή στοιχειοθέτηση των δικογραφιών που προκύπτουν από τις έρευνες στο πεδιο των επιχειρήσεων.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα