Η Γιώτα Νέγκα Elina Giounanli/nophoto.gr

ΓΙΩΤΑ ΝΕΓΚΑ ΣΤΟ NEWS 24/7: ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ ΜΕ “ΕΣΠΡΩΞΕ” Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΟΥ

Η Γιώτα Νέγκα μιλάει στο NEWS 24/7 με αφορμή τη μεγάλη συναυλία της στις 8 Σεπτεμβρίου στο Faliro Summer Τheater.

Έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις μεγαλύτερες σύγχρονες λαϊκές ερμηνεύτριες και όχι άδικα. Ο λόγος για τη Γιώτα Νέγκα που μετά τη sold out συναυλία της στο Κηποθέατρο Παπάγου, έρχεται στο Faliro Summer Τheater την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου σε μια παράσταση-κατάθεση ψυχής, μέσα από τραγούδια τόσο της προσωπικής της δισκογραφίας (Καλαντζόπουλος, Καραμουρατίδης, Μωραΐτης κ.ά.) όσο και κορυφαίων ερμηνευτών και δημιουργών.

Δωρική και δυναμική, με μια αυθεντική «μαγκιά» αλλά και τρυφερότητα στον τρόπο που εκφέρει τον λόγο της, η αγαπημένη τραγουδίστρια θα συναντηθεί με τους θρύλους του λαϊκού μας τραγουδιού και στήνει με μεράκι μια βραδιά γεμάτη νοσταλγία αλλά και αληθινό κέφι.

Η παράσταση στις 8 Σεπτεμβρίου θα είναι “μια παράσταση με όλα μου τα υλικά!” αναφέρει η Γιώτα Νέγκα στις NEWS 24/7 και συνεχίζει “και εξηγούμαι. Τραγούδια από την προσωπική μου δισκογραφία, τραγούδια άλλων ερμηνευτών τα οποία αγαπώ, διασκευασμένα από την υπέροχη μπάντα μου, αλλά και υπέροχα λαϊκά, από εκείνα που ενώνουν τις ψυχές μας! Δε θα λείπουν όμως και εκείνα που έχουν ένα κοινωνικοπολιτικό στίγμα και τα οποία έχω ανάγκη να μοιραστώ. Στις 8 Σεπτεμβρίου λοιπόν, στο FALIRO SUMMER THEATER, ετοιμάζουμε μία βραδιά σύνδεσης μέσω της μουσικής που αγαπάμε”.

Η Γιώτα Νέγκα Elina Giounanli/nophoto.gr

 

Η αγάπη σου για το τραγούδι – όπως έχεις πει – προέκυψε από τον πατέρα σου, ο οποίος ήταν “εραστής της τέχνης”. Θεωρείς ωστόσο ότι για να πετύχεις στον χώρο της μουσικής πρέπει να βλέπεις τα πράγματα περισσότερο τεχνοκρατικά και λιγότερο ρομαντικά;

Δεν υπάρχει συνταγή επιτυχίας. Ο καθένας επιλέγει τον δρόμο που θα περπατήσει, ανάλογα πάντα με τις αποσκευές του, με το «πού» έχει αποφασίσει να πάει και «γιατί». Εμένα στη σκηνή με «έσπρωξε» – αν θες – η αλήθεια μου, αυτό που ήμουν, οπότε θα μπορούσα να πω ότι τα βλέπω από μία πιο ρομαντική σκοπιά. Με αφορούσε και με αφορά το ταξίδι, χωρίς να είναι αυτοσκοπός η επιτυχία. Φυσικά, είναι καλοδεχούμενη, αλλά δεν αρκεί. Δεν μπορώ να παραβλέψω τη δύναμη ενός τραγουδιού. Μπορείς μέσα σε περίπου 3 λεπτά που διαρκεί να αλλάξεις τη ζωή κάποιου, να τον κάνεις να ξεσπάσει, να θυμηθεί, να κλάψει ή να γελάσει.

Το τραγούδι “Αυτή η Νύχτα Μένει” φέτος τον χειμώνα αγαπήθηκε εκ νέου από το κοινό. Τι έχει αλλάξει στη νύχτα από την πρώτη εκτέλεση της Δήμητρας Παπίου μέχρι τώρα;

Δεν είμαι ο πιο ειδικός άνθρωπος για να μιλήσω για τη νύχτα. Στη νύχτα που κινούμαι εγώ όλα αυτά τα χρόνια, υπάρχουν αλλαγές, όπως για παράδειγμα η συχνότητα των παραστάσεων – που έχουν μειωθεί δραματικά – και οι χώροι που είναι σαφώς λιγότεροι. Στην ουσία όμως το κοινό που επιλέγει συνειδητά να περάσει τη βραδιά μαζί σου παραμένει το ίδιο στη βάση του. Ανταποκρίνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Εκφράζει την ανάγκη του να συνδεθεί, απλά και ειλικρινά. Με αθωότητα και ευθύτητα.

Πόσο βιωματικός είναι ο τρόπος που ερμηνεύεις τα τραγούδια; Θεωρείς ότι η ζωή σου μέχρι την επαφή σου με τον Παναγιώτη Καλατζόπουλο έβαλε τη σφραγίδα στον τρόπο που τραγουδάς;

Μεγάλωσα με λαϊκά ακούσματα και μπορώ να σου πω ότι σίγουρα το λαϊκό τραγούδι δεν είναι φόρμα, κυρίως είναι αίσθημα. Φυσικά και είναι βιωματική μία ερμηνεία ή τέλος πάντων επηρεασμένη από τα βιώματα, καθώς είναι καθοριστικός ο ρόλος τους στον τρόπο που θα εκφράσεις και θα προβάλλεις το αίσθημα. Η διαδρομή του καθενός χρωματίζει και βάζει σφραγίδα σε ό,τι και αν κάνει.

Γιατί οι καλλιτέχνες σήμερα δεν αποδέχονται τον όρο του λαϊκού τραγουδιστή και τον ταυτίζουν απόλυτα με τα μπουζούκια. Τη στιγμή δε που η Βίκυ Μοσχολιού, ο Στράτος Διονυσίου, αλλά και ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης αναφέρονται ως ινδάλματά τους;

Ενδεχομένως επειδή έχει χαθεί η έννοια της λαϊκότητας όπως την ξέραμε. Όχι μόνο από το τραγούδι, αλλά και από τις ζωές μας, το φαγητό μας, τα έθιμα μας. Ήρθαν πολλά καινούρια στοιχεία και ακόμη περισσότερες πληροφορίες. Αυτό από μόνο του δεν είναι κακό, το αντίθετο μάλιστα. Το πρόβλημα προέκυψε επειδή τα αφομοιώσαμε όλα, χωρίς φιλτράρισμα, θεωρώντας ότι είναι καλύτερα και πιο ταιριαστά σε μας. Η ανάγκη «να πάμε μπροστά γρηγορά» είναι και ο λόγος που ενοχοποιήσαμε κάθε τι εγχώριο, μαζί και τη λαϊκότητα μας.

Ό,τι ατόφιο από τη ρίζα του όμως παραμένει σταθερό, ανεξάρτητα από την εποχή και αυτό το έχει δείξει η ιστορία. Δεν κλονίστηκε ποτέ η λαϊκότητα της Βίκυς Μοσχολιου, όταν έφυγε από τα λαϊκά μαγαζιά και ανέβηκε στην Πλάκα ή όταν ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης τραγούδησε Μίκη Θεοδωράκη και πολιτικό τραγούδι. Και ο λόγος είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι που αναφέρεις και πόσοι ακόμη, δεν διαπραγματεύτηκαν πότε την αλήθεια τους.

Elina Giounanli/nophoto.gr

Θεωρείς ότι η σύνδεση ενός τραγουδιού με το κοινό σχετίζεται με το πόσο καλό είναι το τραγούδι και η ερμηνεία ή είναι πιο ισχυρή η δικτύωση; Η επιτυχία ορίζεται από τον ίδιο παρονομαστή σε όλους τους καλλιτέχνες;

Τα καλά τραγούδια και οι καλές ερμηνείες αντέχουν στον χρόνο, μας σηματοδοτούν και διατηρούν τη σχέση τους με το κοινό. Η δικτύωση χωρίς τα παραπάνω έχει βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα. Τη χαρακτηρίζει η στιγμιαία ένταση, αλλά είναι για λίγο και η σύνδεση με το κοινό είναι επιφανειακή. Το ιδανικό είναι η σύμπραξη και των τριών παραγόντων. Υπάρχουν καλά τραγούδια που στερήθηκαν επικοινωνίας και δεν αναγνωρίστηκαν όσο τους άξιζε. Σχετικά με τον παρονομαστή η απάντηση μου αφορά όλες τις δουλειές και όχι μόνο το τραγούδι. Ο παρονομαστής θα έπρεπε να είναι ίδιος σε όλους.

Κάνοντας μία ανασκόπηση η τέχνη υπερτερεί του καλλιτέχνη ή ο καλλιτέχνης της τέχνης;

Πάντα η τέχνη είναι πάνω από τον καλλιτέχνη. Αλίμονο μας από καλλιτέχνες που δεν είναι υπηρέτες της τέχνης και θέλουν να εξυπηρετούνται από αυτό που ονομάζουν τέχνη τους.

Η έμφυτη ευγένεια σου θεωρείς ότι έχει αποτελέσει κάποιες φορές ανασταλτικό κομμάτι στον χώρο της μουσικής;

Στον χώρο της μουσικής, ποτέ. Στον χώρο των ανθρώπων ναι. Υπήρξαν κάποιοι που την ερμήνευσαν και την ερμηνεύουν ως αδυναμία. Δική τους επιλογή. Δεν μπορώ και δεν θέλω να κάνω κάτι για αυτό. Είναι συνειδητή η επιλογή να είμαι ο εαυτός μου

Info:

Faliro Summer Τheater
Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 21:00
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 13€ , 15€ & 18€
Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα