Σεξ και σχέσεις istockphoto

ΩΡΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΠΟΡΝΟ

Γιατί έχει μεγάλη σημασία τι πορνό καταναλώνουμε.

Σχεδόν όλοι, όλες και όλα βλέπουν πορνό και αυτό είναι οκ ή τουλάχιστον θα έπρεπε να θεωρείται οκ σε κάθε κοινωνία.

Το πρόβλημα, άλλωστε, δεν είναι ότι βλέπουμε, αλλά το τι πορνό βλέπουμε.

Η παρουσία του πορνό στη ζωή μας εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την ηθική, αλλά και την επίδραση αυτού στην κοινωνική ανάπτυξη των ανθρώπων.

Πρόσφατη μελέτη σχετικά με τον ρόλο του πορνό στη ζωή των νέων έδειξε ότι σημαντικός αριθμός ανηλίκων παρακολουθεί συχνά σεξουαλικό περιεχόμενο, με ορισμένους να δηλώνουν ότι έχουν εθιστεί σε αυτό.

Η μελέτη της Dignify, φιλανθρωπικής οργάνωσης που ασχολείται με τη σεξουαλική κακοποίηση και την ψυχική υγεία, μίλησε με 4.000 παιδιά ηλικίας 14 έως 18 ετών στο Hertfordshire της Αγγλίας. Από τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι το 22% των μαθητών έχει παρακολουθήσει πορνό αρκετές φορές. Από αυτούς, ένας στους πέντε υποστήριξε πως νιώθει εθισμένος στο να βλέπει πορνό.

Επιπλέον, οι ανήλικοι ερωτήθηκαν σε ποια ηλικία παρακολούθησαν για πρώτη φορά πορνό. Ο νεότερος υποστήριξε ότι ήταν τριών ετών όταν είδε για πρώτη φορά, με μέσο όρο ηλικίας τα 12 έτη.

Πορνό istockphoto

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ MAINSTREAM ΠΟΡΝΟ

Συνήθως, η πρώτη επαφή των νέων με το πορνό γίνεται μέσα από τις μεγάλες πλατφόρμες ερωτικού περιεχομένου. Μέσα σε αυτές τις πλατφόρμες, η πλειονότητα των βίντεο και των εικόνων είναι σκληρό περιεχόμενο, στο οποίο οι άνδρες έχουν το πάνω χέρι, έχουν την εξουσία, είναι αυτοί που χρησιμοποιούν τις θηλυκότητες ως “πιόνι” της ικανοποίησής τους.

Στην πλειονότητά του, το mainstream πορνό, αυτό δηλαδή το υλικό που βρίσκεις εύκολα, φτιάχνεται με επίκεντρο την ικανοποίηση του άνδρα. Την ικανοποίηση του άνδρα πρωταγωνιστή του σεξουαλικού περιεχομένου, του άνδρα θεατή.

Το mainstream πορνό συνήθως παρουσιάζει το σεξ και τις σεξουαλικές επιθυμίες, με αναπαραστάσεις που βασίζονται σε στερεότυπα και εσφαλμένες εντυπώσεις γύρω από τη σεξουαλική επαφή και τα σώματα, συχνά προβάλλοντας τη γυναίκα ως αντικείμενο ικανοποίησης των ανδρικών επιθυμιών.

Πορνό istock

Η προβολή mainstream πορνό συνδέεται με την πατριαρχία και τις κοινωνικές δομές εξουσίας.

Το mainstream πορνό τείνει να επικεντρώνεται πλήρως σε ό,τι έχει να κάνει με τον οργασμό του άνδρα, ενώ συχνά απεικονίζει τις γυναίκες με εξευτελιστικό τρόπο.

Την ίδια ώρα, το mainstream πορνό δεν φτιάχνεται πάντα με τρόπο δίκαιο και ίσο απέναντι στα φύλα ή με σεβασμό προς τους δημιουργούς.

Σύμφωνα με την επιστήμη, η αντικειμενοποίηση και σεξουαλικοποίση του γυναικείου σώματος συμβάλλει στη διαιώνιση στερεοτύπων που συνδέονται με την υποτίμηση, την απαξία και τη βία κατά των γυναικών.

Η μείωση των γυναικών σε παθητικά αντικείμενα συμβάλλει στην κουλτούρα του βιασμού και στην αντιμετώπιση των γυναικών ως μονοδιάστατες υπάρξεις με κέντρο τα σεξουαλικά τους όργανα. Η αντικειμενοποίηση είναι εξαιρετικά διαδεδομένη μέσα στην κουλτούρα μας (ακόμη και για τα μικρά, ανήλικα κορίτσια) και οδηγεί σε σεξουαλική βία, διατροφικές διαταραχές, κατάθλιψη, ακαδημαϊκή αποτυχία και άλλα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΗΘΙΚΟ ΠΟΡΝΟ

Στο mainstream πορνό το γυναικείο σώμα απεικονίζεται ως το αντικείμενο της ανδρικής ευχαρίστησης, ενώ αντίθετα στο ηθικό πορνό η γυναικεία ευχαρίστηση αντιμετωπίζεται ισότιμα, όπως δηλαδή θα έπρεπε.

Προσπάθειες προς μια πιο φεμινιστική κατεύθυνση στο κομμάτι των σεξουαλικών αναπαραστάσεων είχαν ξεκινήσει από το 1984, όταν η Candida Royalle ίδρυσε την εταιρεία παραγωγής Femme Productions, η οποία επιχείρησε τη δημιουργία πορνογραφικού περιεχομένου από μια φεμινιστική σκοπιά, εστιάζοντας για πρώτη φορά στη γυναικεία σεξουαλική ικανοποίηση.

Η Royalle, η οποία πέθανε το 2015, ήταν μια πορνοστάρ της χρυσής εποχής της δεκαετίας του 1970 που πήγε πίσω από την κάμερα, παράγοντας φεμινιστικό ερωτικό υλικό που επικεντρωνόταν στις γυναικείες φαντασιώσεις και στο γυναικείο κοινό.

Η ιδέα του “δίκαιου” πορνό αφορά τη διαδικασία παραγωγής πορνογραφίας που περιλαμβάνει τη συναίνεση, τη δίκαιη πληρωμή των εργαζομένων και την πλήρη διαφάνεια.

Το ηθικό πορνό αντιμετωπίζει τους συμμετέχοντες με σεβασμό και πληρώνει δίκαια τους ερμηνευτές και τους κινηματογραφιστές για τη δουλειά τους.

Πορνό Istock

Επίσης, συχνά παρουσιάζει πιο ρεαλιστικές απεικονίσεις του σεξ, συμπεριλαμβανομένων ατόμων με διαφορετικούς σωματότυπους, queer σχέσεις και πραγματική γυναικεία απόλαυση.

Το ηθικό πορνό προσπαθεί να το καλύψει αυτό, προσφέροντας σκηνές που δεν επικεντρώνονται αποκλειστικά στην ικανοποίηση του άνδρα.

Το ηθικό πορνό δεν είναι επιτελεστικό. Είναι συμπεριληπτικό και περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά σώματα, απορρίπτοντας το ανδρικό βλέμμα.

ΠΩΣ ΔΙΑΚΡΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΗΘΙΚΟ ΠΟΡΝΟ

Το ηθικό και φεμινιστικό πορνό επιδιώκει να αμφισβητήσει και να αναδομήσει τις ιδέες σχετικά με την επιθυμία, την ομορφιά, την ικανοποίηση και τη δύναμη, μέσω μη συμβατικών αναπαραστάσεων, αισθητικής και στυλ ταινιών.

Σε αντίθεση με το mainstream, το ηθικό πορνό λαμβάνει υπόψη ορισμένες σημαντικές παραμέτρους πριν και κατά την παραγωγή μιας ταινίας.

Σύμφωνα με το mindbodygreen.com υπάρχουν συγκεκριμένα ηθικά κριτήρια και πρότυπα, που μας βοηθούν να διακρίνουμε το ηθικό πορνό:

1. Οι ερμηνευτές και οι κινηματογραφιστές αμείβονται δίκαια

Οι ηθικά παραγόμενες ταινίες για ενήλικες αναγνωρίζουν τους ερμηνευτές ως εργάτες που πρέπει να αμείβονται δίκαια, όπως κάθε άλλος ηθοποιός ή οποιοσδήποτε άλλος τύπος εργαζομένων στον κόσμο. Το ίδιο ισχύει και για όλους τους άλλους εργαζομένους στο πλατό. Αυτός είναι ο λόγος που συνήθως αυτές οι ταινίες είναι επί πληρωμή.

2. Συνήθως δεν είναι δωρεάν

Υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις σε αυτό, αλλά σε γενικές γραμμές, υπάρχει ένα κόστος για να παρακολουθήσει κανείς ηθικό πορνό. Τα χρήματα χρησιμοποιούνται για την πληρωμή όλων όσων συμπεριλαμβάνονται στη διαδικασία, αλλά και για τη διασφάλιση της δημιουργίας μιας ταινίας σε έναν ασφαλή χώρο.

3. Είναι κατασκευασμένο σε ένα ασφαλές περιβάλλον

Στο ηθικό πορνό, οι ερμηνευτές δεν πιέζονται ποτέ να κάνουν πράγματα που δεν θέλουν, δεν αναγκάζονται να συμμετάσχουν σε μη συναινετικές σκηνές και καταστάσεις. Για την κουλτούρα του ηθικού πορνό, οι ερμηνευτές είναι άνθρωποι με συναισθήματα και άποψη που αξίζουν να ακουστούν όπως οποιοσδήποτε άλλος.

4. Δείχνει πραγματική σεξουαλική απόλαυση

Ένα βασικό συστατικό του ηθικού πορνό είναι να τονίζει το πώς μοιάζει η ευχαρίστηση, ιδιαίτερα για άτομα με κόλπο. Η διέγερση, η εξοικείωση, η επαφή, η απόλαυση και ο οργασμός για όλ@ είναι σημαντικά κομμάτια της διαδικασίας.

5. Το ηθικό πορνό κατασκευάζεται για όλους τους θεατές

Το mainstream πορνό προσπαθεί να μας δείξει το πώς πρέπει να μοιάζει το σεξ, μέσα από την ανδρική ματιά, τις ανδρικές πεποιθήσεις και φυσικά μέσα από το “τέρας” της πατριαρχίας.

Το ηθικό πορνό, από την άλλη πλευρά, δείχνει πώς φαίνεται το σεξ μέσα από διάφορες οπτικές γωνίες, με στόχο τα άτομα με κόλπο όχι μόνο να παρακολουθούν πορνό, αλλά και να απολαμβάνουν το πορνό.

6. Δεν κρίνει σώματα, χρώματα, σεξουαλικότητα, ηλικία

Το mainstream πορνό τείνει να ξεχνά την εμφάνιση του ενός μέσου ανθρώπου. Επικρατούν τα “τέλεια” νεανικά σώματα, τα “τέλεια” πέη, τα μεγάλα πέη, οι σφιχτοί κώλοι, η έλλειψη ποικιλομορφίας, η έλλειψη ρευστότητας της σεξουαλικότητας.

Από την άλλη, οι ηθικές πλατφόρμες πορνό στοχεύουν να βλέπεις στην οθόνη ανθρώπους και σώματα που μοιάζουν με εμάς.

7. Όλα δημιουργούνται και μοιράζονται συναινετικά

Μερικές φορές είναι ασαφές εάν οι άνθρωποι σε μια mainstream έχουν συμφωνήσει με αυτό που συμβαίνει, και υπάρχουν πολλές ιστορίες ερμηνευτών που αναγκάστηκαν και πιέστηκαν να κάνουν κάτι που δεν θέλουν, που δέχθηκαν ψυχολογική ή και σωματική βία.

Στο ηθικό πορνό, όλα δημιουργούνται με συναίνεση από όλους τους εμπλεκόμενους και όλα γίνονται με τη συγκατάθεση όλων. Οι εμπλεκόμενοι συναινέσουν για όσα θέλουν να κάνουν και όσα δεν θέλουν, καθώς τους δίνεται η δυνατότητα -ανά πάσα στιγμή- να δηλώσουν ποιες σεξουαλικές δραστηριότητες δεν αισθάνονται άνετα να κάνουν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα